Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 96

Wątek: Sigma 17-70 2.8-4.0 OS HSM

Miasto
    Otwock

Domyślnie sigma 17-70 2.8-4 OS HSM pytanie o autofocus

Witam,
    Wczoraj podpiąłem 2 sigmy w/w typu. Zastanawiam się nad działaniem autofocusa z tym HSM-em. Czuć i słychać lekkie trykania przy końcówce ostrzenia. Czy to normalne w tym obiektywie?

Podpinałem sigmę 10-20 EX HSM i tam tego nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam
    Andrzej

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guzolot Zobacz posta
    Witam,
    Wczoraj podpiąłem 2 sigmy w/w typu. Zastanawiam się nad działaniem autofocusa z tym HSM-em. Czuć i słychać lekkie trykania przy końcówce ostrzenia. Czy to normalne w tym obiektywie?

Podpinałem sigmę 10-20 EX HSM i tam tego nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam
    Andrzej
    Właśnie to sprawdziłem.
    U mnie najgłośniejszym dźwiękiem podczas ostrzenia jest 'szuranie' pierścienia ostrości, której jest również przy manualu.

Czasami (np. jak nieostrość jest mała i obrót pierścienia niewielki lub gdy pod koniec obiektyw musi lekko skorygować) w niewielkim przedziale silniczek pracuje lekko skokowo wydając ciche tykanie, ale w zasadzie nie głośniejsze od tego 'szurania'.
    Czyli raczej nic niezwykłego, mój obiektyw od prawie roku pracuje bez zarzutu.

Miasto
    Otwock

Domyślnie

W tych podpinanych też to nie było głośne. Zdziwiło mnie to zjawisko bo w Canon-owskich USM-ach tego nie ma. Nie było też w sigmie 10-20 EX HSM.

Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guzolot Zobacz posta
    W tych podpinanych też to nie było głośne. Zdziwiło mnie to zjawisko bo w Canon-owskich USM-ach tego nie ma. Nie było też w sigmie 10-20 EX HSM.
    Jest jedna różnica: zarówno większość obiektywów Canona, jak i Sigma 10-20 mają FTM na silniku USM/HSM typu pierścieniowego. Tutaj innego typu (micro) i daje on cichszą i szybszą pracę od typowych silników, ale nie jest to "pełnoprawne" USM.

Tak czy inaczej AF w tym obiektywie na razie mnie nie zawiódł, więc nie potrzebuję lepszego ;-)

Awatar grzechu83
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Witam wszystkich (po raz pierwszy na forum)
    Jestem na etapie zakupu pierwszej (własnej) lustrzanki i jak dotąd mój wybór padł na 600d + Sigma z tematu. Dręczą mnie jednak dwie wątpliwości, odnośnie wspomnianego obiektywu.
    1. Spotkałem opienie, że jeśli w trybie AF poruszy się pierścieniem ostrości, to obiektyw do naprawy. Jak to dokładnie jest? W Nikonie D3100 (kit) w trybie AF poruszyć pierścieniem jest dość trudno, a jak to wygląda tu? Czy chodzi on tam samo jak przy manualu, czy jednak jest wyraźny opór?
    2. Nieszczęsne problemy z celnością AF... Czy zaryzykować i kupić w sklepie internetowym za ok. 1500zł, czy jednak dopłacić ok. 200zł i kupić w zwykłym sklepie, gdzie ewentualnie można go w mniejszym lub większym stopniu sprawdzić?

BTW: Może zna ktoś jakiś dobry (rozsądny cenowo) sklep foto na Śląsku? (najlepiej Gliwice-Zabrze)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

1. Spotkałem opienie, że jeśli w trybie AF poruszy się pierścieniem ostrości, to obiektyw do naprawy. Jak to dokładnie jest? W Nikonie D3100 (kit) w trybie AF poruszyć pierścieniem jest dość trudno, a jak to wygląda tu? Czy chodzi on tam samo jak przy manualu, czy jednak jest wyraźny opór?
    Są obiektywy dla których twierdzenie jest prawdziwe,i są że jest nieprawdziwe.
    Należy zapoznać sie z instrukcją obsługi opisem obiektywu.Każdy producent używa własnych określeń .Canon nazywa HTML.Obiektyw z taką funkcją może byc doostrzany bez przełączania na M.Jesli jej nie ma ,ulegnie uszkodzeniu.

Wiekszośc problemów z AF leży po stronie fotografa.IMHO.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 25-10-2011 o 21:54

Awatar grzechu83
    Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o "przypadkowe" poruszenie pierścieniem focusa w trybie auto. Czy w trybie auto pierścień się "blokuje", w sensie chodzi dużo ciężej, niż w manualu, że do jego poruszenia trzeba użyć siły, czy można to zrobić przypadkiem, jeśli się człowiek zapomni i nawet nie zauważy. Pytanie może jest głupie, ale nie mam doświadczenia z różnymi szkłami więc wolę się upewnić.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    CZŁUCHÓW

Domyślnie

mam to szkło i jestem z niego zadowolony. Może trafiłem na dobrą sztukę. Zablokowałem ją na 17mm i tak mi pasuje najlepiej, jako szeroki kąt.
    Trochę tam w plecaku.

Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzechu83 Zobacz posta
    Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o "przypadkowe" poruszenie pierścieniem focusa w trybie auto. Czy w trybie auto pierścień się "blokuje", w sensie chodzi dużo ciężej, niż w manualu, że do jego poruszenia trzeba użyć siły, czy można to zrobić przypadkiem, jeśli się człowiek zapomni i nawet nie zauważy. Pytanie może jest głupie, ale nie mam doświadczenia z różnymi szkłami więc wolę się upewnić.
    Powiem tak: sam nie sprawdzałem, ale raz wymieniłem się na parę godzin obiektywami z kolegą, który mniej dba o sprzęt. Po 2 miesiącach się dowiedziałem, że bawił się w kręcenie pierścieniem na AF (nazwał to "wymuszonym FTM")

Oznak oczywiście żadnych nie było, działa aż miło. Mimo to nie będę sam próbował, a ten osobnik więcej mojego obiektywu do ręki nie dostanie

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja w moim kitowym 18-55 też raz poruszyłem, bo myślałem, że przełaczyłem na manual.. Nic się na szczęście nie stało...
    ... Ale wydaje mi się, że nie powinno... co najwyżej poruszymy trochę silnikiem i tyle.
    Może ma się to inaczej dla USM. W nowym obiektywie już nie mam takich problemów

Dodam jeszcze, że nie wiem czy zmieniłem ostrość bo w pore się zorientowałem (pierścień chodził ciężko) i przełczyłem na 'M'
    Ostatnio edytowane przez flankerp ; 09-11-2011 o 17:59
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów