Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Wyostrzanie zdjęć w gimpie 2.4.0

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie Wyostrzanie zdjęć w gimpie 2.4.0

Mógłby mi ktoś opisać jak wyostrzyć zdj w gimpie w wersji 2,6,7?( w tytule się pomyliłam)
    Szukałam ale nie moge nic znaleść.Była jedna instrukcja ale chyba nie do tej wersji..
    Ostatnio edytowane przez Carine ; 29-01-2010 o 23:09
    Canon eos 450D + canon 18-55 mm IS + canon 55-250 mm IS + canon 50mm 1.8 + dodatki
    Moje foto

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli, bo na laptopie mam GIMPa w wersji angielskiej, to w zakładce Filtry > Uwydatnienie > Wyostrzenie
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 30-01-2010 o 00:37
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał Awatar Carine

Domyślnie

ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.
    Canon eos 450D + canon 18-55 mm IS + canon 55-250 mm IS + canon 50mm 1.8 + dodatki
    Moje foto

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Carine Zobacz posta
    ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.
    Nie no, to w tak oczywisty sposób wynikało z pierwszej wypowiedzi, że jak mc_iek mógł się nie domyślić...

Coś już napisał

Domyślnie

Primo rozbij na LAB. Zduplikuj warstwę L (na niej będziesz pracować) - zmień nazwę na 'sharp' (dla wygody opisu jedynie). Chcąc wyostrzyć same krawędzie należy je zaznaczyć. W tym celu wybierz Krawędź z podmenu Wykrywanie krawędzi z menu filtry. Ustaw pożądaną wartość (zależy od obrazka). Poziomami przesuń zakres w stronę prawą i obetnij szarości. Zastosuj Guasian blur, a następnie ponów operację z poziomami. Dalej wystarczy utworzyć nowy kanał. Zaznaczyć warstwę sharp i ją skopiować do nowego kanału. Mając cągle zaznaczony nowy kanał zmień kanał na zaznaczenie. Przejdź do warstwy 'L' i zastosuj maskę wyostrzającą. Wyostrzone zostaną tylko krawędzie znajdujące się w zaznaczeniu, szum nie ulegnie wzmocnieniu. Pozostaje jedynie złożyć obrazek do kupy. Usuń warstwę sharp i złóż obrazek wybierając tryb LAB.

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w sieci.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
    Jest podobnie jak najbardziej, ale po użyciu maski wyostrzającej (unsharp mask) masz wyostrzone całe zdjęcie, co w przypadku zaszumionych fotek daje jeszcze większe natężenie szumu. Żeby wyostrzyć kontury, a zachować dość niski poziom szumów można zrobić jak napisałem.

http://www.gimp.org/tutorials/Smart_Sharpening/ <<-- oryginalny tutorial

Miasto
    Opole

Domyślnie

Przetłumaczone na polski:
    http://www.maniooo.pl/smartsharpening2.php
    400D + Kit + Sigma 70-300 APO DG MACRO

Coś już napisał

Domyślnie

:-) Czemu wcześniej nie trafiłem na tą stronę :-). Dzięki!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kurcze, taki fajny tutorial, a ani w 2.6.0. ani w bodajże 2.6.4 z których korzystam nie widzę trybu, który trzeba uruchomić. Mam tylko RGB, szarości i indeksowany.
    Ale, zaraz, zaraz... W zakładce "Kolory" trzeba wejść w "Składowe" ---> rozłożenie. Yes! To tu! Zaraz wypróbuję, bo działanie unsharp mask w GIMPie jakoś mi nie bardzo pasuje, zawsze stosowałam zwykłe wyostrzanie według wybranych parametrów.
    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów