Chodzi 50mm f/1.2? Nie mam tego szkła, ale wielokrotnie czytałem, że 'by design' ma ono tendencję do BF przy przymykaniu (focus shift). Twój opis pasuje do zjawiska, o ile +X mm oznacza FF.
Chodzi 50mm f/1.2? Nie mam tego szkła, ale wielokrotnie czytałem, że 'by design' ma ono tendencję do BF przy przymykaniu (focus shift). Twój opis pasuje do zjawiska, o ile +X mm oznacza FF.
Body, stałki, zoomik
No tak, przez +X mm oznaczyłem FF.
Czyli jak przy przymykaniu idzie do BF to przy otwieraniu punkt ostzenia idzie do FF.
Znaczy się, nie ma dla mnie ratunku.
Cokolwiek zrobię, będę miał BF lub FF, co przy AF daje mi pewność że nigdy nie przewidzę
co akurat nastąpi.
Przy ostrzeniu ręcznym zjawisko powtarza się.
Już po mnie.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Może ustaw MA tak, żeby na pełnej dziurze trafiało w punkt i znajdź jakąś metodologię kompensacji BF przy przymykaniu?
Body, stałki, zoomik
A masz jakieś sugestie, gdzie mógłbym poczytać o kompensacji BF przy przymykaniu?
Może POTN albo dpreview?
Body, stałki, zoomik
Taaaa chyba jednak przeceniłeś moje możliwości.
Tak tylko zajrzałem dziś w nadziei, że może zerknie tu ktoś z kto ma podobny problem.
Chociaż jednak jest jakaś nadzieja.
Zauważyłem że jak wpisuje się nik jednego z moderatorów to on zaraz się zjawia i albo
opierdzieli albo pomoże.
zaryzykuję : VITEZ
Entuzjastyczny Neofita
Wielkie dzięki tego właśnie szukałem.
Teraz widzę w jakie ....... wdepnąłem kupując 50mm f/1.2 L USM
a takie pytanie odnośnie problemów FF/BF. Czy Canon nie prowadzi tak zwanej kalibracji? Wysyłasz im body + szkło a oni ci kalibruj to ładnie co by trafiało w punkt?
Canon 50d + 18-55 IS + 50 1.8.