Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Zoomy czy stałki ?

Mieszany widok

wu-jen
    Guest

Domyślnie Zoomy czy stałki ?

Witam, mam do zainwestowania trochę kasy i zastanawiam się co wybrać.
    Aktualnie posiadam C40D+50mm 1.8+Lampa. Głównie robię zdjęcia na mieście,
    takie pseudo street photo oraz zdjęcia mojego dzidziusia w domu i na wycieczkach. Czasem jakieś imprezy czy portrety. W przyszłości myślę o zakupie
    FF.

Teraz pora na wybór:

zestaw 1:
    17-40L +70-200L +50 1.4

zestaw 2:
    stałki za ok 5000-6000 właściwie to nie jestem pewny jakie ale coś koło 24+50+85+fish

Wiem, że te zoomy to po 1 seria L więc będą wytrzymalsze itp. ale są ciemne.
    Nie przeszkadza mi zoom nożny więc może stałki będą lepszym wyborem ?
    Może ktoś jest posiadaczem jednego i drugiego i powie mi jak to widzi?

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Za tyle ile podałeś możesz kupić 28 f/1.8, 50 f/1.4 i 85 f/1.8 i zostanie jeszcze na fiszaja samyanga, którego sprzedaż po przesiadce na FF. Wydaje mi sie, że te 3 stałki + pełna klatka to taki w miare ekonomiczny zestaw dający dużo możliwości i przyjemności. Ja do czegoś takie właśnie dążę. Najchętniej sprzedałbym tamrona (świetny egzemplarz) i zamienił na 28 f/1.8, ale czasem przydaje sie coś uniwersalnego, no i sprzedając tamrona nie miałbym normalnego szerokiego kąta. A co do zoomów, to nie wiem, po zakupie 50 f/1.4 chyba sie z nich wyleczyłem Planowałem na wiosne 70-200 f/4 L, ale po kilku miesiącach oszukiwania sie, że to szkło będzie mi potrzebne doszedłem do wniosku, że 85 f/1.8 jest właśnie tym co bardziej mi sie przyda.
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wu-jen Zobacz posta
    posiadam c40d+50mm 1.8+lampa. Głównie robię zdjęcia na mieście,
    takie pseudo street photo oraz zdjęcia mojego dzidziusia w domu i na wycieczkach. Czasem jakieś imprezy czy portrety. W przyszłości myślę o zakupie
    ff.
    24l+85/1,8usm+70-200/2,8L /ew.24-70/2,8L/
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 29-01-2010 o 10:50

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Z mojego punktu widzenia:
    - mam 70-200L, leży w szufladzie wyciągany sporadycznie na dalekie wyjazdy, gdzie robię nim 5-10 zdjęć.
    - 17-40 nie mam, mam 17-55 IS i to jest główne szkło, jeżeli chodzi o używanie na mieście i imprezach.

Moja rada - przemyśl 17-55 IS + 85 1.8 + Samyang 8mm. 50 1.8 zostaw sobie, nie ma aż tak dużej różnicy w obrazowaniu między wersją 1.4 a 1.8.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Ja miałem zoomy takie jak podałeś i wymieniłem na stałki takie jak podałeś . U mnie głównym czynnikiem było światło. Jakość obrazu jest tylko nieznacznie lepsza na stałkach ale jak dla mnie 2.8 to ciemnica
    Tylko musisz pamiętać o tym, że te stałki które wymieniłeś, mają troszkę inny zakres. 17mm pod pełną klatką da ci kąt widzenia jak 11 mm na cropie (ja zakupiłem sigme 10-20 i wisi sobie na cropie). Do tego przy zakupie tych stałek, nie będziesz miał nic dłuższego niż 85mm a czasem jakieś 105 lub 135 by się przydało.

Generalnie, ja nie żałuje i każdemu mogę polecić takie rozwiązanie, głównie ze względu na jasność - oczywiście jeśli masz zamiar kupić niedługo pełną klatkę. Tylko czasami to niedługo trwa parę lat.
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zoomy czy stałki...
    Jak komu pasuje. Zestaw nr 1 jest b. w porządku.
    Jak planujesz wykorzystanie amatorskie i na zewnątrz, przy dobrym świetle, wcale nie potrzebujesz super jasnych stałek i uniwersalność zoomów jest wygodna.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Do streeta lepsze zumy, do dzidziusia w domu stałki.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Do streeta lepsze zumy, do dzidziusia w domu stałki.
    Bo ja wiem. najfajniejsze są jasne stałki w okolicach 28mm na FF, czyli akurat to, czego na crop'ie brakuje

Do street'a bym wybrał albo Canona 17-55/2,8 IS, albo Sigmę 20/1,8 i Samyanga 14mm f/2,8.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

70-200 do streeta?
    bierz to, co Ci się lepiej używa
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Awatar nacea
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam,
    problem, który postawiłeś jest chyba odwieczny i dotyka nie tylko Ciebie
    Stojąc przed zakupem czegoś fajnego do torby fotograficznej zawsze mam dylemat.

Jeżeli chcesz kupić FF (w dalekiej bądź trochę bliższej przyszłości) to uważam, że nie ma co kupować szkieł pod APS-C. Skoro nie przeszkadza Ci "zoom nożny" to na pewno kup skałkę. Jak już wspomniał UrGuR - zestaw ze stałkami daje dużo przyjemności

Proponuje wymienić 50mm f/1.8 na f/1.4 i z reszty zrobić miks.

- EF 17-40mm f/4L USM
    - EF 70-200mm f/4L USM (choć ten zakres ogniskowych bym przemyślała - czy będzie potrzebny biorąc pod uwagę to co fotografujesz)
    - EF 85mm f/1.8 USM

Gdyby już zabrakło kasy na rybie oko to polecam coś Samyanga - na okres przejściowy

Powodzenia
    Teresa Świtkiewicz
    www.swiatobrazu.pl

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów