Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Kiedy stajemy sie niewolnikami fotografii?

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    kubaman, moze ja zle pojmuje, ale dla mnie fotografia polega przede wszystkim na robieniu zdjec a nie onanizowaniu sie aparatami. i tak tez zrozumialem oryginalna wypowiedz. czy przypadkiem doszukanie sie w niej wzmianki o kolekcjonowaniu sprzetu nie wynika z tego, ze glownie z tej strony dostrzegacie temat?
    no w koncu to forum UZYTKOWNIKOW APARATOW marki Canon a nie robiacych zdjecia
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    no w koncu to forum UZYTKOWNIKOW APARATOW marki Canon a nie robiacych zdjecia
    dlatego tez ilosc dyskusji o fotografii i o zdjeciach jest na nim znikoma. zgadzam sie, tez to zauwazylem. i w pelni rozumiem, bo do dyskusji o zdjeciach trzeba miec jakas wrazliwosc i pojecie estetyki, podczas gdy onanizm sprzetowy opiera sie wylacznie na wartosciach mierzalnych, ktorymi mozna sie w nieskonczonosc zarzucac...

prawda. ale akurat oryginalna tresc watka mowi o fotografowaniu. nie wylacznie, ale na pewno w wiekszej mierze niz o istnieniu aparatow w ogole. jakkolwiek by to dla niektorych dziwnie nie brzmialo, aparat jest tylko srodkiem do celu, jakim jest wykonywanie zdjec. fotografie sa celem ostatecznym, a nie srodkiem do przekonania mamy/zony/kochanki, ze warto wydac XXXX zielonych papierkow

temat watku brzmi "kiedy stajemy sie niewolnikami fotografii". nie "analizowania pikseli i zakupow sprzetu"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To ja się już nie odzywam :-)

puexam
    Guest

Domyślnie

Przykład 1.
    (na poczcie)
    - Ten list priorytetem?
    Pierwsze co pomyślałem to o priorytecie czasu / przesłony...

Przykład 2.
    (gdzieś, zapytany o zdanie)
    - Powiedz które Ci się podoba zdjęcie z tych dwóch?
    Patrzę, na jedym przepalenie, na drugim szumy...

Dawniej było tak. Aż w końcu nadeszła chwila kiedy się zastanowiłem nad tym wszystkim - może o ile sytuacja 1 jest śmieszna, o tyle 2 pokazuje że w niektórych sytuacjach przez zbytnie przyglądanie się technice mija się to co jest ważniejsze - czyli właśnie przekaz. Teraz raczej zeszło to na drugi plan u mnie, choć oczywiście lepiej mieć zdjęcie bez szumów niż z szumami 8)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Zainteresowanie sprzetem jest (POWINNO BYC) pochodna zainteresowania
    fotografia. W praktyce okazuje sie, ze w wielu przypadkach na zainteresowaniu
    sprzetem sie konczy. Czy to zle? Niektorzy lubia robic zdjecia, niektorzy wola
    bawic sie aparatem. Kazde zainteresowanie jest lepsze od nieposiadania
    zadnego...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

dlatego tez ilosc dyskusji o fotografii i o zdjeciach jest na nim znikoma. zgadzam sie, tez to zauwazylem. i w pelni rozumiem, bo do dyskusji o zdjeciach trzeba miec jakas wrazliwosc i pojecie estetyki, podczas gdy onanizm sprzetowy opiera sie wylacznie na wartosciach mierzalnych, ktorymi mozna sie w nieskonczonosc zarzucac...
    Na pewno masz racje. Wystraczy przejrzec nieskonczona ilosc totalnych
    gniotow pokazywanych na web-ie a wyprodukowanych naprawde doskonalymi
    aparatami i obiektywami. Ale nie wszyscy musza byc geniuszami artystycznymi.
    A liczba "geniuszy" technicznych znacznie przewyzsza liczbe artystow w dzisiejszym
    swiecie. Stad w "temacie sprzetu" czuja sie oni jak ryba w wodzie.
    Nie sadze jednak, ze nalezy sprzetoholikow od razu zle osadzac. Kazdy
    spedza wolny czas jak chce... Poza tym sam... Mam na imie snowboarder
    i jestem sprzetoholikiem ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Poza tym sam... Mam na imie snowboarder
    Czas zalozyc klub A.O.S. Anonimowych Onanistow Sprzetowych. Zeby zostac czlonkiem trzeba miec minimum 15 kg sprzetu :-)

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Nie sadze jednak, ze nalezy sprzetoholikow od razu zle osadzac. Kazdy
    spedza wolny czas jak chce... Poza tym sam... Mam na imie snowboarder
    ja nie osadzam zle :-) kazdy ma prawo cieszyc sie tym co lubi najbardziej :-) ale po prostu nie wykrzywiajmy zupelnie slowa fotografia. tu jednak chodzi o robienie zdjec :-)
    muflon sie bije w piersci i twierdzi, ze kocha te zabawki najbardziej i robienie samych zdjec nie jest tu najwazniejsze. o dziwo, robiac bardzo przyzwoite zdjecia. dla odmiany wielu uzytkownikow forum twardo zarzeka sie, ze nie o sprzet chodzi... po czym w takim temacie na slowo "fotografia" ich pierwsza reakcja jest opowiadanie o zabawkach :-) wrong, utterly wrong :-)

"nie badzmy Peweksami, nie mieszajmy myslowo dwoch systemow walutowych..."

do zdjec Panowie! jesien sie robi piekna, mgly sie pojawiaja, zimno bedzie... na dwor wyjsc, tylek zmarznac, zdjecia piekne porobic!
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Czas zalozyc klub A.O.S. Anonimowych Onanistow Sprzetowych. Zeby zostac czlonkiem trzeba miec minimum 15 kg sprzetu :-)
    15kg naprawde nie jest trudno zebrac. moj plecak foto zapakowany w calosci wazy jakies 10~12kg. doloz statyw (2kg), ksiazke, drugie sniadanie, termosik...

mowie o zestawie zapakowanym w plener. gdzie akurat wspomniany termosik jest nie mniej waznym przedmiotem fotograficznym jak denka i filterki. a moze nawet wazniejszym
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

15kg naprawde nie jest trudno zebrac. moj plecak foto zapakowany w calosci wazy jakies 10~12kg. doloz statyw (2kg), ksiazke, drugie sniadanie, termosik...

mowie o zestawie zapakowanym w plener. gdzie akurat wspomniany termosik jest nie mniej waznym przedmiotem fotograficznym jak denka i filterki. a moze nawet wazniejszym
    I kto tu o sprzecie jednak zaczal tez dyskutowac?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów