Posiadam przejściówkę z eos 3000 ma prawie 10 lat używam jej czasami do 400d i nie widzę zadnej różnicy między w mocowaniu między analogiem a cyfrą według mnie musi byc jakaś zdupiona kiedyś czytałem że cześć przejsciowek z allegro lubi nie pasować
Posiadam przejściówkę z eos 3000 ma prawie 10 lat używam jej czasami do 400d i nie widzę zadnej różnicy między w mocowaniu między analogiem a cyfrą według mnie musi byc jakaś zdupiona kiedyś czytałem że cześć przejsciowek z allegro lubi nie pasować
Też mam body Canona 1N i śmiga z obiektywami M42 przez taką przejściówkę idealnie. Żadnych problemów.
Tej samej przejściówki używam do 5D i też nie ma żadnych kłopotów.
Koleś ze sklepu powinien wymienić Ci adapter bez słowa.
Wpadł na genialny pomysł żebym zablokował bolec od blokady obiektywu...
I nawet napisał że go irytuję... Mam nadzieję że wymieni bezproblemowo...
Matimotor
nic nie wymieniaj
Twoje rozwiązanie jest tutaj
http://greenshadow.wordpress.com/2007/11/07/33/
opis dandeliona - fakt rosyjskiego ale wyjątki dotyczą wszystkich
A koledzy wyżej chyba nigdy nie używali dandeliona z korpusami analogowymi z dodatkowym popychaczem sygnalizującym założenie obiektywu
rozwiązanie problemu masz tutaj.
http://project1.online-mex.de/Chip/pin.php?lang=en
w starszych analogach był dodatkowy bolec, który domykany jest przez obiektywy EF
adaptery eos/M42 nie domykają tego bolca z uwagi na trudność wykonania tego na tokarce a koszt wkręcania kolejnego bolca podrażałby koszt adaptera a promil zainteresowanych jest zbyt mały aby tak robić
stąd opis wyjątków
ja sobie ten popychacz zablokowałem kawałkiem papieru i już przez ponad 2 lata sie trzyma
miłego dłubania
jakby co to pisz
A jak będzisz w Wawie to daj znać
pzdr
Hm... Jutro będę miał śrubokrętki lub wkrętaki specjalistycznie małe... Bo ja ten bolec mam w postaci śrubki... Jest wkręcona do końca :/ myślę że jak ją w takim razie wykręcę do odpowiedniej długości może się udać
Dzięki za pomoc
Jak będę w Wawie to dam znać tydzień wcześniej bo i tak większość czasu to pewnie z aparatem przebiegam po mieścietylko jeszcze w filmy muszę się zaopatrzyć
Pozdrawiam
ale to nie chodzi o tą śrubkę co masz - ona służy do blokady adaptera żeby się dale j nie dokręcał - ZOSTAW JĄ W SPOKOJU
tu chodzi o drugi taki popychacz którego nie ma żaden adapter
trzeba taki popychacz dorobić do adaptera
lub jak nie chce ci się wiercić to blokujesz ten przycisk w korpusie
W ten piątek będziem wiercić ze szwagrem i tunningować adapter
Mam nadzieję że się uda
Nie chce blokować bolca w aparacie bo używam też obiektywy canona - no chyba że to w niczym nie przeszkodzi
Chwilowo sesja więc mało czasu
Dzięki bardzo za pomoc
Pozdrawiam
matimor
w niczym nie przeszkadza
ja mam cały czas mocno wciśniety kawałek papiera w szczelinę która powstała po przesunięciu
używam adaptera z chipem i EFów bez żadnych skutków ubocznych
Pokombinowałem z tym bolcem
Adapter go przesuwa blokując w ten sposób lustro
U mnie bolec do przesuwania tego przycisku jest niepotrzebny i bolca nie ma na adapterze
Przesuwa go półeczka blokująca adapter jest za długa
Wrzucam foty - sorki za kiepską jakość ale robiłem telefonem bo cyfrówka gdzieś zaginęła w akcji :/
Tutaj widać bolec dokładniej
A tu adapter i tą półeczkę
Mam nadzieję że teraz wiadomo o co chodzi.
Próbowałem zablokować bolec ale okazuje się że jak zakładam adapter do końca tak żeby bolec korpusu zablokował go w miejscu to on właśnie ten bolec przesuwa :/
Jak to mawiają Hadzia...
Ruszę to trochę chyba pilnikiemalbo spróbuję zamienić się z kimś w kraku na działający
Problem solved
ciekawe![]()