Fish-eye daje obraz kołowy (ortograficzny). W zależności od ogniskowej to koło może być "wpisane" w klatkę (zwykle ogniskowa ok. 8mm) bądź "opisane" na prostokącie matrycy full frame (zwykle ogniskowa ok.15mm). Na cropie ten "wpisany" da coś pośredniego.
Do panoram te "czarne miejsca" to akurat zaleta a nie wada. Do panoram QTVR stosuje się fish-eye m.in z powodów rachunkowych. Dużo łatwiej poskładać takie zdjęcia niż ze "zwykłych" obiektywów rectilinearnych. W tych obiektywach zawsze jest dystorsja (beczka lub poduszka) z którą program składający musi sobie najpierw poradzić.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To mam jeszcze 1 pytanie. Jaki statyw byście polecili do wykonywania pano 360?
Stabilny. :-)
Statyw każdy stabilny będzie dobry. Im bardziej stabilny tym lepiej. Głowica jest najbardziej istotna.
Janusz,
Taka mam głowice. http://www.qtvrheads.pl/glowica.htm#01 DOBAS-01
Nie wiem co to za zwirz. Masz rotator? Bez tego to zawracanie głowy. Albo głowica kulowa z obrotową górną płytą (taki double panning) albo taka specjalna wkładka poziomująca. Bez tych rzeczy też można ale.... katorga.
Janusz,
A Ty przypadkiem tych głowic nie sprzedajesz? Jakoś marka mi się to źle kojarzy spamem sprzed roku czy dwóch tu na CB.
Można robić i bez głowicy i bez statywu. Też się da. Gwoździe można wbijać ręką i młotkiem. W panoramach głowica ma wręcz kapitalne znaczenie. Niestety dobra kosztuje. Dobre (choć nie mercedesy) to Nodal Ninja 5, Kaidan, Manfrotto. Przemyślane pod robienie panoram. Ta ze zdjęć, aczkolwiek nie wygląda najgorzej, to tak trochę cinko-cienko. Zapewne adekwatnie do ceny. Jakoś brak mi ciągłości logicznej w Twoich postach. Najpierw piszesz, że cena obiektywu nie gra roli, potem pokazujesz tanią głowicę. Hmmmm....
Janusz,
Nie, nie sprzedaje ich i nie są moje. Taką kupiłem. Głowice które wymieniłeś to drogie i są ale nie widzę różnicy w ich działaniu![]()
Czasami wystarczy być dobrze poinformowanym człowiekiem by na obiektyw mieć kase z dotacji, a głowica zakupiona była sporo wcześniej ;] Łapiesz logike już![]()
Cieńko bo jak pisałem 18-55 nie da sie zrobić perfekcyjnej 360-tki ;]
Janusz,