Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: jaki obiektyw do panoram

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

(2 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Pano.mov
    (0.8 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Pano.jpg

Masz przykład z Canonowskiego fisha. Własnie zrobiony - między pierwszym a ostatnim postem :-) Trochę na szybko i trochę bylejak. Dyskusja mnie sprowokowała. :-)

EDIT: Na systemach 64 bit trzeba albo otwierać pod IE (Mozilla nie daje rady) albo download DeavalVR playera, download panoramy i można oglądać. QuickTime nie działa na systemach 64 bit z tego typu obrazami. Bug Apple ale ponieważ Apple nie posiada systemu 64 bit więc.....

EDIT2: Zdjęcie jest wycinkiem (ok 160°) tejże panoramy poskładanej jako cylindryczna. To wszystko fish.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-01-2010 o 16:12

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta

raczej NIE Sigma 8mm / Peleng 8 / Zenitar 16
    zdRAWki
    PS szeroki obiektyw rektilinearny (10-22) to jedno z najgorzych rozwiązań do panoram 360, ze względu na złożoną dystorsję. Kup go i tak, ale nie do panoram.
    Wydaje mi się że tylko teoretyzujesz. Robię panoramy jednym i drugim obiektywem i nie narzekam.
    Peleng 8 mm jest bardzo ostry, ostrzejszy od sigmy 8 mm, jego wadą są bliki przy panoramach robionych w słońcu, do panoram wnętrz nadaje się znakomicie. Robię nim panoramy 360x180.
    Obiektywem 10-22 robię panoramy cylindryczne i jest w tym bardzo dobry.
    Obiektywów tych używam do panoram od kilku lat i na razie nie mam potrzeby zmieniać.
    Więcej o tych obiektywach i nie tylko można poczytać na Panoforum.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Wydaje mi się że tylko teoretyzujesz. Robię panoramy jednym i drugim obiektywem i nie narzekam.
    Mam tylko Tośkę, więc o innych w sumie tak ;-) Za link dzięki!
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Zablokowany

Domyślnie

jeszcze raz dzieki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

uwazam ze nie ma sensu kupowac sigme 8mm, sam mialem ten dylemat jakis czas temu i kupilem tansza sigme 10 fisheye ....druga sprawa to glowica ..uzywalem kupionej na allegro za ok. 300 zl ....dla poczatkujacych moze byc ale prawdziwa zabawa zaczela sie po nabyciu manfrotto 303sph ...fakt droga - 1900 zl - ale warto jak ktos sie tym chce zajmowac zawodowo a w szczegolnosci panoramowac male pomieszczenia.

przyklad panoramy z sigma 10 http://audiozakupy.pl/flash/sala/qtvr.html

p.s.
    stara glowica lezy u mnie, zakupilem jak ponad rok temu w qtvrheads.pl
    jezeli jest ktos zainteresowany moge odsprzedac

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chciałbym zapytać, czy do robienia QTVR z 5d dobry będzie zwykły szeroki kąt (np. C17-40)? Czy jednak lepiej coś jeszcze szerszego np. samyang 14? Nie chciałbym kupować fisha tylko do panoram, bo jednak jest mało uniwersalny. Rozumiem że im węższy obiektyw tym więcej klatek trzeba złożyć, ale czy to jedyna niedogodność? Bo jeśli tak - to w sumie żaden problem dla mnie

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Chciałbym zapytać, czy do robienia QTVR z 5d dobry będzie zwykły szeroki kąt (np. C17-40)?

Można robić nawet najtańszym kitem. dużo zależy też jakim programem będziesz to składał.
    Pobierz demo APP i spróbuj złożyć panoramę z tego obiektwu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Sporo tu o sigmach, canonach i innych bajerach... Próbował ktoś robić qtvr samyangiem 8mm? Z tego co wiem całkiem przyzwoite szkło... Ostre, pozbawione większych wpadek a przede wszystkim tanie. Przymierzam się do niego (właśnie ze względu na cenę) i ciekawi mnie jak on się sprawuje w zastosowaniach qtvr
    Ostatnio edytowane przez yooli ; 29-01-2010 o 19:09

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    Próbował ktoś robić qtvr samyangiem 8mm? Z tego co wiem całkiem przyzwoite szkło...
    Już całkiem sporo panoramistów używa tego obiektywu, jedni chwalą, innym nie podoba się. Wydaje mi się że dużo zależy od egzemplarza.
    Obiektyw ten ma specyficzną budowę i nie każdy program złoży z niego przyzwoitą panoramę sferyczną.
    Problem z tym obiektywem był szeroko omawiany na Panoforum.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Chciałbym zapytać, czy do robienia QTVR z 5d dobry będzie zwykły szeroki kąt (np. C17-40)?
    http://www.vrwave.com/panoramic/phot..._database.html

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów