Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: jaki obiektyw do panoram

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Skoro nie widzisz różnicy w działaniu i robisz na chwiejnym statywie to po co pytasz o statyw?

Gitzo GT3541LS + ArcaSwiss Monoball Z double panning + Nodal Ninja 5. Głowica kulowa może być zastąpiona EZ-Levelerem ale wymaga precyzyjniejszego ustawiania statywu.
    Pytam o statyw, bo skoro masz wiedzę na ten temat to mi doradzisz dobry statyw do tego typu fotografii

A "ArcaSwiss Monoball Z double panning" ma służyć do porwanego wypoziomowania tak?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    ....
    A "ArcaSwiss Monoball Z double panning" ma służyć do porwanego wypoziomowania tak?
    Tak. Do szybkiego wypoziomowania głowicy. Róznego rodzaju levelery kiepsko się sprawdają w terenie na nierównym podłożu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Fish-eye daje obraz kołowy (ortograficzny). W zależności od ogniskowej to koło może być "wpisane" w klatkę (zwykle ogniskowa ok. 8mm) bądź "opisane" na prostokącie matrycy full frame (zwykle ogniskowa ok.15mm). Na cropie ten "wpisany" da coś pośredniego.
    A nie jest tak, że w tym Samyangu 8 mm obraz kołowy jest opisany na matrycy APS-C?

Swoją drogą posiadam go i też za jego pomocą robiłem panoramy QTVR, też z pomocą PTGUI. Swoją drogą testowałem też AutoPano Pro i po ręcznym ustawieniu ogniskowej również dobrze radził sobie z tym obiektywem.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu

Domyślnie

Również używam głowicy Dobas-1 (nie jestem w żaden sposób związany z dystrybucją i produkcją) i wychodzą pełne panoramy, po ustawieniu punktu nodalnego (chyba tak się to określa) obraz nie rochodzi się, a widziałem jednego takiego na tym forum, który chwalił się profi-panoramami a obraz nie łączył się. Głowica niedroga a spełnia rolę do jakiej jest stworzona, aparat dobrze się trzyma, nie zmienia położenia, montaż na statywie poprzez zwykłą głowicę nie nastręczna problemów.

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Również używam głowicy Dobas-1 (nie jestem w żaden sposób związany z dystrybucją i produkcją) i wychodzą pełne panoramy, po ustawieniu punktu nodalnego (chyba tak się to określa) obraz nie rochodzi się, a widziałem jednego takiego na tym forum, który chwalił się profi-panoramami a obraz nie łączył się. Głowica niedroga a spełnia rolę do jakiej jest stworzona, aparat dobrze się trzyma, nie zmienia położenia, montaż na statywie poprzez zwykłą głowicę nie nastręczna problemów.
    Popieram kolegę tańsze nie znaczy lepsze Do tego dobry statyw z głowicą kulkową i jest bomba

Polecam Panoweaver 7 Professional Edition dobry jest nie powiem. PTgui też jest ok.
    Co do Autopano to nie podszedł mi w ogóle.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    tańsze nie znaczy lepsze ...
    tańsze nie znaczy gorsze :-D

akurat używam głowicy nie kulkowej tylko zwykłej ale też jest dobrze. Może przemontuję z monopadu i zobaczę jak to jest, może będzie jeszcze lepiej. :-D

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów