Pod cropa dużo tańszy jest Samyang 8mm fish, bez problemu można robić panoramy i nie ma czarnych miejsc, PTGui ładnie składa panoramy robione tym obiektywem
Pod cropa dużo tańszy jest Samyang 8mm fish, bez problemu można robić panoramy i nie ma czarnych miejsc, PTGui ładnie składa panoramy robione tym obiektywem
Fish-eye daje obraz kołowy (ortograficzny). W zależności od ogniskowej to koło może być "wpisane" w klatkę (zwykle ogniskowa ok. 8mm) bądź "opisane" na prostokącie matrycy full frame (zwykle ogniskowa ok.15mm). Na cropie ten "wpisany" da coś pośredniego.
Do panoram te "czarne miejsca" to akurat zaleta a nie wada. Do panoram QTVR stosuje się fish-eye m.in z powodów rachunkowych. Dużo łatwiej poskładać takie zdjęcia niż ze "zwykłych" obiektywów rectilinearnych. W tych obiektywach zawsze jest dystorsja (beczka lub poduszka) z którą program składający musi sobie najpierw poradzić.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To mam jeszcze 1 pytanie. Jaki statyw byście polecili do wykonywania pano 360?
Stabilny. :-)
Statyw każdy stabilny będzie dobry. Im bardziej stabilny tym lepiej. Głowica jest najbardziej istotna.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A nie jest tak, że w tym Samyangu 8 mm obraz kołowy jest opisany na matrycy APS-C?
Swoją drogą posiadam go i też za jego pomocą robiłem panoramy QTVR, też z pomocą PTGUI. Swoją drogą testowałem też AutoPano Pro i po ręcznym ustawieniu ogniskowej również dobrze radził sobie z tym obiektywem.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin