Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.
Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.
To jest właśnie ułomność APP. Sądzisz, że ręcznie poskładasz 80 klatek lepiej niż automat? W jakim czasie? Ręcznie (przerzucanie do Photomatixa czy PS to ręczna robótka) HDR, ręcznie składać klatki, ręcznie wołać RAWy. Po co to wszystko? Przecież to kilka dni pracy żeby poskładac jedno zdjęcie. Masochizm. :-)
Automat wywołuje zupełnie przyzwoicie. Poniżej masz przykład - mocno zmniejszony - HDRa i panoramki pomieszczenia (pomieszczenia robi się trudniej niż krajobrazy) poskładane w automacie. Czas od momentu zrzucenia 60 zdjęć z karty do kompa do zakończenia pracy ok 6 minut. Zdjęcie jest obcięte z nadiru i zenitu - w oryginale była składana całość. Gwoli wyjaśnienia zwykle robię fishem dwa "paski" z pokłonem -30 i +30° czyli set 12 zdjęć (po 6 na "kółko") To tylko 4 kadry więcej niż 6 dookoła plus zenit i nadir ale właśnie niczego nie muszą poprawiać ręcznie. W nadirze mam statyw.
PS. Aha powyższy przykład puszczałem w APP na tym samym komputerze - po dwóch godzinach odpuściłem.
EDIT: Rozpiętość sceny ok. 14EV. Może nawet trochę więcej bo w naturze cień pod biurkiem jest dość głęboki.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-02-2010 o 13:35
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Łał! Rewelacja taki HDR![]()
Ostatnio zastanawiałem się odnośnie fotografii we wnętrzach (również panoram). Czyli jak zrobić taki ładny, naturalny i nie walący po oczach HDR... Wiem, że w PTGui jest opcja eksportu jako pliku HDR a potem importu tego w jakimś programie, ale okropnie nie podobaja mi sie efekty tejże zabawy - pewnie ze wzgledu że nie potrafię ich robić z takim skutkiem jak ten przykład powyżej..
Zacząłem więc robić 3 różne panoramy - identyczne, w PTGui ze skokiem +2 i -2 EV po czym PS, warstwy gumka albo maski i do roboty.
Teraz widzę, że HDR to świetna technika, bo ręcznie w życiu czegoś takiego nie wyciągnę - pytanie tylko jakim programem to robić i w jaki sposóbJanusz Body jakbyś mógł podsunąć drobną podpowiedź byłbym niezmiernie wdzięczny
![]()
Jeśli Photomatixem, to ja chyba jakiś ułomny jestem, bo wielokrotnie próbowałem i zawsze wychodzi kaszana![]()
Witajcie.
Mam zamiar cobie robic takie bpanoramu 360 stopni. Ale dokładnie nie wiem jaki by się zdał obiektyw. Czytałem wasze wypowiedzi i dalej nie znam odpowiedzi.
Moją wizją są Canon 10-22mm i Canon 15mm Fish
Posiadam Głowice panoramiczna.
Co wy na to?
Może jakieś podpowiedzi. Mam Canona 500D.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-09-2010 o 15:26 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
O tym myślisz?
http://ecyfrowe.pl/sigma-8-16mm-f_4-...n-p-16281.html
Nie. O tym:
http://www.sigmaphoto.com/shop/8mm-f...-fisheye-sigma
Pierwszym i głównym zastosowaniem fisha są właśnie pano QTVR (Quick Time Virtual Reality). Cilcular Fish "widzi" pełne 180° w klatce FF. Bardzo teoretycznie wystarczyły by 2 zdjęcia żeby zrobić pełną kulę. Tak naprawdę trzeba ich min. 3 bo muszą zachodzić na siebie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nieznacznie drożej niż ten z Twojego linku:
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...1/refId/ceneo/
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-09-2010 o 17:30 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Pod cropa dużo tańszy jest Samyang 8mm fish, bez problemu można robić panoramy i nie ma czarnych miejsc, PTGui ładnie składa panoramy robione tym obiektywem