Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: jaki obiektyw do panoram

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Jak chcę HDR to składam przed puszczeniem w APP. Jednak takie składanki wolę robić ręcznie.
    To jest właśnie ułomność APP. Sądzisz, że ręcznie poskładasz 80 klatek lepiej niż automat? W jakim czasie? Ręcznie (przerzucanie do Photomatixa czy PS to ręczna robótka) HDR, ręcznie składać klatki, ręcznie wołać RAWy. Po co to wszystko? Przecież to kilka dni pracy żeby poskładac jedno zdjęcie. Masochizm. :-)

Automat wywołuje zupełnie przyzwoicie. Poniżej masz przykład - mocno zmniejszony - HDRa i panoramki pomieszczenia (pomieszczenia robi się trudniej niż krajobrazy) poskładane w automacie. Czas od momentu zrzucenia 60 zdjęć z karty do kompa do zakończenia pracy ok 6 minut. Zdjęcie jest obcięte z nadiru i zenitu - w oryginale była składana całość. Gwoli wyjaśnienia zwykle robię fishem dwa "paski" z pokłonem -30 i +30° czyli set 12 zdjęć (po 6 na "kółko") To tylko 4 kadry więcej niż 6 dookoła plus zenit i nadir ale właśnie niczego nie muszą poprawiać ręcznie. W nadirze mam statyw.

PS. Aha powyższy przykład puszczałem w APP na tym samym komputerze - po dwóch godzinach odpuściłem.

EDIT: Rozpiętość sceny ok. 14EV. Może nawet trochę więcej bo w naturze cień pod biurkiem jest dość głęboki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-02-2010 o 13:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Łał! Rewelacja taki HDR

Ostatnio zastanawiałem się odnośnie fotografii we wnętrzach (również panoram). Czyli jak zrobić taki ładny, naturalny i nie walący po oczach HDR... Wiem, że w PTGui jest opcja eksportu jako pliku HDR a potem importu tego w jakimś programie, ale okropnie nie podobaja mi sie efekty tejże zabawy - pewnie ze wzgledu że nie potrafię ich robić z takim skutkiem jak ten przykład powyżej..

Zacząłem więc robić 3 różne panoramy - identyczne, w PTGui ze skokiem +2 i -2 EV po czym PS, warstwy gumka albo maski i do roboty.

Teraz widzę, że HDR to świetna technika, bo ręcznie w życiu czegoś takiego nie wyciągnę - pytanie tylko jakim programem to robić i w jaki sposób Janusz Body jakbyś mógł podsunąć drobną podpowiedź byłbym niezmiernie wdzięczny

Jeśli Photomatixem, to ja chyba jakiś ułomny jestem, bo wielokrotnie próbowałem i zawsze wychodzi kaszana

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Witajcie.

Mam zamiar cobie robic takie bpanoramu 360 stopni. Ale dokładnie nie wiem jaki by się zdał obiektyw. Czytałem wasze wypowiedzi i dalej nie znam odpowiedzi.

Moją wizją są Canon 10-22mm i Canon 15mm Fish

Posiadam Głowice panoramiczna.

Co wy na to?

Może jakieś podpowiedzi. Mam Canona 500D.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Witajcie.

Mam zamiar cobie robic takie bpanoramu 360 stopni. Ale dokładnie nie wiem jaki by się zdał obiektyw. Czytałem wasze wypowiedzi i dalej nie znam odpowiedzi.

Moją wizją są Canon 10-22mm i Canon 15mm Fish

Posiadam Głowice panoramiczna.

Co wy na to?

Może jakieś podpowiedzi. Mam Canona 500D.
    Na cropie to chyba Sigma 8mm fish będzie naj...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    .
    UWAGA: To circular fish czyli rogi klatki będą czarne. Na FF będzie tylko kółko obrazka w srodku klatki.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-09-2010 o 15:26 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na cropie to chyba Sigma 8mm fish będzie naj...
    .
    .
    UWAGA: To circular fish czyli rogi klatki będą czarne. Na FF będzie tylko kółko obrazka w srodku klatki.
    O tym myślisz?
    http://ecyfrowe.pl/sigma-8-16mm-f_4-...n-p-16281.html

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Nie. O tym:

http://www.sigmaphoto.com/shop/8mm-f...-fisheye-sigma

Pierwszym i głównym zastosowaniem fisha są właśnie pano QTVR (Quick Time Virtual Reality). Cilcular Fish "widzi" pełne 180° w klatce FF. Bardzo teoretycznie wystarczyły by 2 zdjęcia żeby zrobić pełną kulę. Tak naprawdę trzeba ich min. 3 bo muszą zachodzić na siebie.
    Nieznacznie drożej niż ten z Twojego linku:

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...1/refId/ceneo/
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-09-2010 o 17:30 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie. O tym:

http://www.sigmaphoto.com/shop/8mm-f...-fisheye-sigma

Pierwszym i głównym zastosowaniem fisha są właśnie pano QTVR (Quick Time Virtual Reality). Cilcular Fish "widzi" pełne 180° w klatce FF. Bardzo teoretycznie wystarczyły by 2 zdjęcia żeby zrobić pełną kulę. Tak naprawdę trzeba ich min. 3 bo muszą zachodzić na siebie.
    Nieznacznie drożej niż ten z Twojego linku:

http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...1/refId/ceneo/
    A tak, też później mi wpadł w oko na www. To Polecasz ten, a np programy do łączenia w 360 poradzą sobie z tym czarnym miejscem?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    A tak, też później mi wpadł w oko na www. To Polecasz ten, a np programy do łączenia w 360 poradzą sobie z tym czarnym miejscem?

One są do tego stworzone. Próbowałem wielu. Używam PTGui Pro.

Janusz,

Początki nałogu

Domyślnie

Pod cropa dużo tańszy jest Samyang 8mm fish, bez problemu można robić panoramy i nie ma czarnych miejsc, PTGui ładnie składa panoramy robione tym obiektywem

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów