Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: jaki obiektyw do panoram

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC Zobacz posta
    Problem z tym obiektywem był szeroko omawiany na Panoforum.
    Dzięki, rozglądnę się ;-)

Tak na logikę biorąc - sigma 8mm i samyang 8mm różnią się sposobem deformacji jak rozumiem? Stąd jak wnioskuję pojawiają się problemy z samyangiem?

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yooli Zobacz posta
    sigma 8mm i samyang 8mm różnią się sposobem deformacji jak rozumiem? Stąd jak wnioskuję pojawiają się problemy z samyangiem?
    Sigma jest na FF Samyang na cropa
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Dzięki, rozglądnę się ;-)

Tak na logikę biorąc - sigma 8mm i samyang 8mm różnią się sposobem deformacji jak rozumiem? Stąd jak wnioskuję pojawiają się problemy z samyangiem?
    Wszystkim się różnią
    1. Pokryciem kadru - FF / APS
    2. Sigma to ryba kołowa, Samyang - diagonalna
    3. Sposobem projekcji, o czym JerzyC pisał - większość obiektywów typu "rybie oko diagonalne" dla APS-C ma ogniskową ok.10mm, dla FF - 15-16mm. Samyang, ze względu na inny sposób projekcji ("zakrzywiania") ma 8mm i pełne diagonalne pokrycie 180st. To właśnie powoduje problemy z robieniem panoram - nie wszystkie programy są w stanie poprawnie odwrócić projekcję Samyanga.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Prosto mówiąc programy do składania panoram "lubią" rybie oko kołowe.
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alde Zobacz posta
    Prosto mówiąc programy do składania panoram "lubią" rybie oko kołowe.
    A PTGui "lubi"?:grin: Jak PTGui lubi i składa bdb panoramy z tego obiektywu to go biorę!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A PTGui "lubi"?:grin: Jak PTGui lubi i składa bdb panoramy z tego obiektywu to go biorę!

PTGui jest wręcz stworzony do fisha. Nie wiem jak z Samyangiem bo to dość specyficzny obiektyw.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    PTGui jest wręcz stworzony do fisha. Nie wiem jak z Samyangiem bo to dość specyficzny obiektyw.

Ja jednak wolę APP. Ten program jest bardziej "dla fotografów" a PTGui jest "inżynierski'
    Poza tym app wybacza więcej błędów i składa poprawnie panoramy ze zdjęć, z którymi PTGui ma poważne problemy.
    APP z Samyanga składa panoramy bez problemów, PTGui chyba też.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja jednak wolę APP. Ten program jest bardziej "dla fotografów" a PTGui jest "inżynierski'
    Poza tym app wybacza więcej błędów i składa poprawnie panoramy ze zdjęć, z którymi PTGui ma poważne problemy.
    APP z Samyanga składa panoramy bez problemów, PTGui chyba też.
    10 ludzi składających panoramy wymieni 20 programów - każdy najlepszy. Najczęściej rzecz w tym do którego z programów jesteśmy przyzwyczajeni i który potrafimy dobrze obsługiwać i wykorzystać. Gadanie o tym, że ten jest "dla fotografów" a tamten "inżynierski" można spokojnie między bajki włożyć.

Używałem chyba 5 różnych a ostatnio ponownie testowałem m.in:

- AutoPano Giga 64 bit
    - AutoPano Pro 64 bit
    - Panowavera 6 Pro
    - Autodesk Stichera
    - PT Assembler
    - PTGui

Tylko PTGui potrafił wykorzystać wszystkie 8 rdzeni i całe 16GB pamięci. Czas składania panoram różnił się dość znacznie. Do swojego testu użyłem 32 RAWów z 1Ds3 pstrykanych jako HDRy (po 3 dla każdego kadru) - programy "puszczane" na defaultowych ustawieniach czyli tak jak zwykle puszcza początkujący. To co APP składał ponad godzinę w PTGui miałem po ok. 3 minutach. Dla mnie to jest wykładnik użyteczności poszczególnych programów. Na dodatek APP wyłożył się totalnie na poskładaniu kadrów. Panowaver ślimaczył jeszcze bardziej. Najbliżej PTGui wyszedł Autodesk Sticher choć też duuuużo wolniejszy.

Oczywiście dopuszczam sytuację, że dobrze znam PTGui bo go używam ponad 5 lat a pozostałe sprawdzałem na zasadzie - co słychać w temacie u "konkurencji". APP nie adresował pamięci powyżej 3.8 GB a obserwowanie napisu "renderuję warstwe" jakoś mało mnie bawi.

EDIT: Na dodatek APP używa mocno przestarzałego algorytmu blendingu - smartblend jest smart tylko z nazwy niestety. Już samo patrzenie na pasek postępu może doprowadzić do furii... :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-01-2010 o 20:37

Janusz,

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

PTGui używałem niedługo i nie spodobał mi się może dlatego że niezbyt starannie fotografowałem. Od ponad roku używam APP i jestem z niego zadowolony. To prawda że są zwolennicy jednego lub drugiego, każdemu co innego pasuje, i dobrze że mamy taki wybór.
    Panorama w max. rozdzielczości składa mi nie się dłużej jak 5 minut, 6 zdjęć plus zenit i nadir. APP 64 bit.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....rozdzielczości składa mi nie się dłużej jak 5 minut, 6 zdjęć plus zenit i nadir. APP 64 bit.
    Mój test to 36 zdjęć (źle napisałem poprzednio, że 32 - ma być 36) - dwa pasy po 6 w HDR z 3 naświetleniami każdego kadru. PTGui składa to do QTVR w ok. 1.5 minuty. PTGui składa to samo do panoramy cylindrycznej z max rozdzielczością 14064x7032 w ok. 3 min. APP mielił mi to PONAD godzinę. Mnie naprawdę mało interesuje obsługa głowic z full automatyką i silnikami a bardziej czas oczekiwania na wynik. APP gubi się na panoramach z HDR a bez HDR to się dobrze naświetlić nie da jak z jednej strony słońce w kadrze a z drugiej coś tam w cieniu budynku. PTGui składa mi panoramy z HDRów po 5 albo 7 naświetleń kadru czyli 60 lub 84 RAWy w czasie "jednej kawy". I to TYLKO dlatego, że wykorzystuje całe 16GB RAMu plus używa znacznie szybszych (nowocześniejszych) algorytmów do blendingu. Z "mozaikami" to samo. Tu różnice są jeszcze większe.

6 zdjęć plus zenit i nadir to... mam w ok. 15 sekund :-) co jest bardzo dobre do testowego poskładania przed puszczeniem dużego zadania z HDR.

Janusz,

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów