Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: [Eloi] Krajobrazy z Northwest

Dopiero zaczyna Awatar dus.jakub
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Eloi czy mógłbyś podesłać mi większy format na pm? Chciałbym wykorzystać Twoje zdjęcie jako tapete pulpitu

Chodzi o kolor

Coś już napisał Awatar eryk_g
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bez dwóch zdań - lepsze w kolorze. Może tylko troszeczkę je rozjaśnić i będzie git.
    400D, 300V, C 17-40 4L , C 70-200 4L, C 50 1.8, Manfrotto 190XPROB

Dopiero zaczyna Awatar fabio87

Domyślnie

kolor lepszy a co do zdjecia to bardzo fajne swietne swiatlo kompozycja wrecz znakomita
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może to będzie nieco kontrowersyjne, niemniej jednak jeśli chodzi o kompozycję, olej zasadę trójpodziału. To stare, i generalnie rzecz biorąc marne regułki, które przetrwały głównie w fotografii jeszcze.

Kompozycja to umieszczanie elementów w kadrze tak, żeby obie strony kadru były zrównoważone optycznie. Więc trójpodział można olać, tak samo jak złote punkty, i inne. Bardziej staraj się równoważyć zdjęcia, a nie wrzucać bezmyślnie w któryś z rogów zdjęcia - o to nie jest trudno.

Aha, no i główny argument na obronę kompozycji trójkowej jest taki, że bardziej uwagę przyciągają obiekty umiejscowione w "złotych punktach" zdjęcia. Hmm, Różne są na to metody, raczej bardziej skuteczne - kontrast, kolor, naświetlenie, odizolowanie tematu zdjęcia. Tak na prawdę to nie wiem o co się czepiają ludzie z centralną kompozycją. Zdjęcie pierwsze jest poprawne, nie ma jakiegoś szału pipy, ale jest. Co prawda góra z tyłu się strasznie wybija, bo najjaśniejsza ze wszystkiego, ale no ok. To ostatnie, poprawne według tych "trójek", niemniej jednak cholernie statyczne, no i wali się na lewo. Trochę więcej dołu, mniej nieba, obiektyw bardziej w prawo i jest okej.

Ps. Bardzo, ale to bardzo fajnie są zakomponowane zdjęcia 3 i 4. Zwłaszcza trójka, gdzie ta parka wprowadza nas wzrokiem na kolejne plany zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 07-03-2010 o 20:27
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeśli chcesz się trzymać tak nasyconych kolorów, to ja jednak polecam cz-b
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dus.jakub Zobacz posta
    Eloi czy mógłbyś podesłać mi większy format na pm? Chciałbym wykorzystać Twoje zdjęcie jako tapete pulpitu

Chodzi o kolor
    Jeszcze nie wiem czy wypuszczę to zdjęcie na pełnej rozdzielczości. Jeśli tak, to na mojej stronie DeviantArt (patrz podpis). I pewnie jakiś czas później.
    Co do wykładów o kompozycji, to dziękuję
    Jestem zupełnie początkujący, dopiero się uczę, więc każdy wykład to na wagę złota...

Coś już napisał Awatar Hamtaro
    Miasto
    Szczecin|Poznań

Domyślnie

w poprzednim temacie jak zalozyles z tym zdjeciem pisalem ze mi sie podoba, mimo ze troche zbyt centralnie ale nawet niezle to wyglada. ale przede wszytskim bardzo dobry b/w. zdradzisz jakies sekrety bo zawsze mam ochote zrobic b/w ale jakos nigdy efekty mnie nie zadowalaja;p
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Domyślnie

Dzięki za komentarz
    Wywalono mi poprzednie zdjęcie bo nie dałem nicka do tytułu i rozmiar był większy niż 800. Muszę się dopiero nauczyć reguł forum.
    Powtórzę moją odpowiedź która wyleciała w kosmos i nie wiem czy zdążyłeś przeczytać:
    - jest centralnie bo nie ma zasady która nakazuje pakowanie wszystkiego w owe "magiczne" 1/3. Po prostu nie ma takiej zasady. 1/3 to umowny punkt który ma pomóc, ale nie nakazać. A w większości kompozycji trzymanie się tej "zasady" tylko przeszkadza i psuje zdjęcie. Nie mówić o tym że nie widzę możliwości użycia tej zasady na tym zdjęciu. Co ma być w 1/3? Góra? Absolutnie nie.
    - co do obróbki to jest tutaj z 20 layerów robiących b/w. Śnieg jest na filtrze niebieskim, niebo na czerwonym, góra na kombinacji niebieskiego z zielonym, mnóstwo levelsów i krzywych stosowanych lokalnie. Nie ma tutaj jednego suwaka który robi całe zdjęcie. Każdy fragment ma osobną obróbkę.

Domyślnie

ostatnie zdjęcie-kiepsko to wyszło.moim zdaniem za dużo kombinowałeś i wyszło niedokładnie,szczególnie góra góry i góra drzewa po lewej,ale to tylko moje zdanie.pozdrawiam

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów