Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 81

Wątek: [Eloi] Krajobrazy z Northwest

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem twoich zdjęć. Zajrzałem na twoją stronę "cezarmart" i niektóre wymiatają. Zazdroszczę umiejętności w tworzeniu b&w, zawsze mnie ciągnie w tym kierunku, ale słabo mi idzie.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem twoich zdjęć. Zajrzałem na twoją stronę "cezarmart" i niektóre wymiatają. Zazdroszczę umiejętności w tworzeniu b&w, zawsze mnie ciągnie w tym kierunku, ale słabo mi idzie.
    Dzięki za miłe słowa
    Oto ostatnie i też b/w.
    Pytam o ostrą krytykę, bo nie jestem pewien czy zdjęcie zasługuje na portfolio. Czy oddziałowywuje, czy też po prostu zwykłe zdjęcie góry?
    Czasami zupełnie nie potrafię się spojrzeć obiektywnie na moje zdjęcia, dlatego pytam.
    Dzięki

karo1511
    Guest

Domyślnie

Zdjęcia niesamowite

Coś już napisał Awatar Hamtaro
    Miasto
    Szczecin|Poznań

Domyślnie

co do ostatniego- bardzo mi sie znowu podoba twoj b/w fajna tez jest plastyka tego zdjecia, wyglada jakby drzewa mialy zaraz wyjsc z monitora
    ogolnie tez wlasnie nie jestem pewien czy sama gora jest na tyle fotogeniczna bo w sumie troche mi sie podoba, ale to bardziej jesli chodzi o twoja obrobke i fajny kat swiatla padajacy na drzewa, a sam obrazek jest dla mnie raczej neutralny.
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Dopiero zaczyna Awatar fabio87

Domyślnie

co ja bede duzo mowil REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Możesz zarabiać na prowadzeniu szkoleń w b&w. Ja się zapisuję
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna Awatar fabio87

Domyślnie

nazwales mnie mistrzem ale to ja powinienem Ci mowic mistrzu wszedlem na TWOJA GALERIE i dobrze ze leze w lozko bo szczeke bym mial polamana wszystkie zdjecia rewelacja

pozdrawiam

ps. jesli masz czas i ochote to napisz mi tutorial na pw lub na maila jak wywolujesz B&W

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabio87 Zobacz posta
    nazwales mnie mistrzem ale to ja powinienem Ci mowic mistrzu wszedlem na TWOJA GALERIE i dobrze ze leze w lozko bo szczeke bym mial polamana wszystkie zdjecia rewelacja

pozdrawiam

ps. jesli masz czas i ochote to napisz mi tutorial na pw lub na maila jak wywolujesz B&W
    Dzięki Fabio.
    Jeśli chodzi o b/w to nie ma żadnej tajemnicy. Nie ma jednej akcji czy presetu który wszystko robi jednym kliknięciem.
    Jest kilka kroków:
    1. wpierw oglądam obrazek na trzech kanałach aby zobaczyć na jakim kanale poszczególne fragmenty wyglądają najlepiej. Na przykład niebo może być najlepsze na czerwonym, las na zielonym a śnieg na niebieskim.
    2. Jak już wiadomo jaki fragment wygląda najlepiej na czym, to wtedy robimy konwersję dla każdego kawałka z osobna. Każdy kawałek obrazka ma swoją grupę warstw: channel mixer na odpowiednim kanale, potem krzywa albo poziomy ze wzmocnieniem kontrastów.
    Jeszcze raz - każdy fragment obrazka osobno. Czyli osobna praca na każdy fragment obrazka - tak jakby się pracowało nad kilkoma obrazkami. A fragmenty oczywiście są od siebie pooddzielane za pomocą masek.
    3. Czasami wychodzą przepalenia. Wtedy miejsca przepaleń maskujemy i w miejscach tych przepaleń robimy inną kombinację kanałów.
    4. Na koniec robimy ostatni layer z globalną desaturacją aby zrobić b/w tam gdzie powyższe grupy nie załapały.
    5. Potem robimy levels aby rozciągnąć obrazek na maksa od świateł do cieni.
    6. Czasami na końcu robię soft-focus na 25%, czyli kopię całości, gaussian-blur na kopi na jakieś 24 pixele, tryb mieszania kopi na soft-light i przeźroczystość na 25%.
    7. Zapuszczam globalnie filtr Noise Ninja. Jest to taki mądry produkt że wymiękcza szumy, ale ostrzy detale. Znakomity.
    8. Przedostatnia akcja jaką robię na każdym swoim zdjęciu - lekko przypalam brzegi.
    9. Na koniec daję lekki niebieskawy tint. Ale bardzo lekki. Ten tint trzeba wyłączać przy drukowaniu, bo na ekranie wygląda dobrze, ale źle na papierze.

Ostatnio kupiłem sobie świetny produkt: Nik SilverEfex Pro. Ale nawet wtedy nie robię globalnej konwersji, ale lokalną, tyle że zamiast mieszania kanałów używam SilverEfex. Procedura jest taka sama jak powyżej, tylko że narzędzie jest inne.

Na ostatnim obrazku niebo jest zrobione na czerwonym kanale, natomiast zalesione zbocze na zielonym. Plus lokalne krzywe zwiększające kontrast.

Podpowiedź co do śniegu. Śnieg najlepiej wychodzi na kanale niebieskim plus mocne wzmocnienie kontrastu. Wtedy się fajnie skrzy.

Domyślnie

Świetna robota eloi, miło że dzielisz sie swoim warsztatem, jednak ja wyznaje zasade ze bez dobrego swiatla przy zdjeciu nie ma co sie meczyc z obrobka, a na ostatnim swiatlo miales rewelacyjne, oby tak dalej , pozdrawiam i czekam na wiecej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

za mayday...
    doceniam, gdy ktoś chętnie dzieli się swoim warsztatem
    to świadczy o klasie człowieka i artysty

podrawiam,

I.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów