Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Trap focus - focus priority

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie Trap focus - focus priority

hej,
    jestem, jak to się ładnie mówi, konwertytą z nikona. Dokładnie na 5d2.

Oświećcie mnie proszę, bo szuuuukam, szuuukam i zdaje się, że niczym poniżej 1ds-cośtam nie zrobię tzw. "trap focus".

Jest jakiś normalny sposób na zrobienie tej pułapki bez systemu czujników ruchu czy innego sprzętu z NASA?

Po prostu nie mogę w to uwierzyć, że się normalnie nie da...

pzdr
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mogę Ci tylko powiedzieć, że w 5d1 się nie da... w 5d2 na 95% też
    ale w sumie coś tam da się wymyślić - jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jak będziesz trzymał spust migawki, to zrobi zdjęcie, dopiero jak ustawi ostrość
    gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo ), przestawiam na MF, wciskam spust - strzela bez ostrośći (wiadomo ).. no wiele więcej ustawić chyba nie mogę.. może mam poranne zaćmienie, ale nie wiem jak to zrobić o czym piszesz

robię kawę...
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    gdzieś coś takiego wyczytałem, ale nie za bardzo ogarniam... wciskam spust - ustawia ostrość i strzela (wiadomo )
    ale jak nie ustawi (bo nie będzie na czym), to nie strzeli
    to chyba wszystko, co się wymyśli
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

W sumie kumam o co chodzi, ale i tak nie działa, bo gdy np. ustawiam AF na kartkę (dla zgubienia fokusa) i z wciśniętym spustem czekam na "ofiarę", to tuż po odstawieniu kartki AF i tak jest łapany na coś innego (np. tło) i to niezależnie od ustawień C.Fn III 1

Dodatkowo, nawet gdy ustawiam jw. i przełączę obiektyw na MF to od razu strzela.

A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka?
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 28-01-2010 o 12:34

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    A Tobie to działa w sposób, w który chciałbyś np. zdjąć powiedzmy zwierzaka?
    a pewnie, że nie działa - ale jakbyś robił na czarnym tle, to może by się udało :P
    to tylko jedyne, co wymyśliłem...witamy w Canonie
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

Nie pomoże w tym przypadku zmiana w ustawieniach reakcji na naciśnięcie do połowy spustu migawki?
    może nie do końca kumam to trap focus ale mi się nasuwa takie rozwiązanie.
    Nie wiem jak to wygląda w 5D ale w trzycyfrowych można zamienić blokadę ekspozycji z blokadą focusa. Wtedy można ustawić ostrość przyciskiem pod kciukiem a wskazującym naciskając spust migawki robić zdjęcia.
    Proszę o wyprostowanie mojego myślenia jeśli się mylę
    Piotrek S.

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

nic to nie daje. Po ustawieniu AF-ON w tryb ustawiania focusa, a spust w roli ustalania ekspozycji, to pucha i tak strzeli - po prostu będzie nieostro
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chyba jednak najszybciej będzie czatować i ze 100m walić pilotem...
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 28-01-2010 o 15:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rozumiem, że chodzi o to, że ustawiasz ręcznie ostrość, odpalasz spust a zdjęcie ma być zrobione dopiero wtedy, gdy coś ostrego trafi się w kadrze, tak? Mucha wleci czy coś w tym stylu.

Niestety, było to niedawno gdzieś tu na forum - poniżej jedynek takiej funkcji w Canonie nie ma obecnie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar wizja
    Miasto
    poznań

Domyślnie

piast9 tak, o to. Już wyczytałem, że funkcja jako taka (focus priority) jest, jak piszesz, od 1. ale miałem nadzieję, że może jakoś dało się to obejść no trudno pierdziu, z pilotem też ok w sumie.

cholerka, powoli przyzwyczajam się, że nawet w d200 miałem więcej pierdółek typu interwał, czy wielokrotna ekspozycja (tego mi akurat nie brak) lub właśnie priorytet fokusa... coś za coś ale zdziwienie zostaje

Uprawnienia umieszczania postów