Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: polar a osłona przeciw słoneczna

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie polar a osłona przeciw słoneczna

Hey..
    nie wiem czy było czy nie ale ja nie znalazlem..

Otóż kupilem filtr polaryzacyjny do mojego zooma ale mam pewnien problem...

Jak kręcić filtrem polaryzacyjnym jeśli założona jest osłona?? przecież osłona jest na tyle długa że nie ma możliwości zakręcić filtrem... zdejmować osłonę kręcić a potem zakładać ją znów to troszke nie bardzawo... zresztą nawet przy szerokim kącie 17-40 gdzie osłona nie jest wcale głęboka jest problem...

albo ja jestem bardzo zmęczony, albo qrna tępy...albo cos jest nie tak...

z pewnością macie na to swoje sposoby... więc jesli to nie tajemnica... byłbym wdzięczny
    pozdrawiam
    Metus

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

niestety chyba nie ma na to rady ! Ja nie wpadłem na nic sensownego, albo osłona albo kręcenie.
    To forum jest beznadziejne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje paluchy nie sa zbyt grube wiec jakos sobie radze choc czasem zostawiam odcisk na polarze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Hey..
    z pewnością macie na to swoje sposoby... więc jesli to nie tajemnica... byłbym wdzięczny
    no ja tez mialem ten problem a rozwiazanie jest banalnie proste ;-)) Kub sobie zwykla oslone gumowa i wkrec ja do filtra. Ja osobiscie mam dwie takie. Jedna uzywam z 17-40 - jest bardzo szeroka a druga uzywam od 24mm w gore. Zakladam takie cos na obiektyw i krece oslona zamiast filtrem - duzo wygodniejsze niz krecenie samym filtrem nawet bez oslony. Gdyby cos winietowalo to zawsze mozna taka oslone zlozyc. Druga zaleta tego rozwiazania jest to, ze przestalem nosic ze soba orginalne oslony, ktore sa duze i nieporeczne, a taka gumowa mozna sobie zlozyc i nie zajmuje wiele miejsca :-)
    Adoks

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Moje paluchy nie sa zbyt grube wiec jakos sobie radze choc czasem zostawiam odcisk na polarze
    Podobno srodkowy palec(sloneczny)jest analogiczny dlugoscia meskiemu przyrodzeniu.Tak przynajmniej twierdzi moja kumpela.Ja nie mam z tym problemow podobnie jak Vitez.Zewnetrzny pierscien z gwintem w filtrze spilowalem do powierzchni szkla,wiec mam wieksza powierzchnie "styku" dla opuszka ale niestety rowniez wieksza droge dla palca w oslonie 100-400 L...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do teleszkla (ktore ma dosc dluga oslone) jeszcze nie zdarzylo mi sie polara zakladac to nie wiem jakbym sobie poradzil .

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Do teleszkla (ktore ma dosc dluga oslone) jeszcze nie zdarzylo mi sie polara zakladac to nie wiem
    Polecam,polecam.Niebo bedzie jeszcze bardziej niebieskie niz woda w "Le grand bleu" Bessona...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to, że ktoś ma palce długie czy krótkie nie znaczy, że nie postawi "palca" na filtrze... heh :/ częste czyszczenie filtra też nie jest fajne jeszcze nie wiem co... ale z pewnością cos wykombinuję... :>
    pozdrawiam
    Metus

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    Podobno srodkowy palec(sloneczny)jest analogiczny dlugoscia meskiemu przyrodzeniu.Tak przynajmniej twierdzi moja kumpela.Ja nie mam z tym problemow podobnie jak Vitez.Zewnetrzny pierscien z gwintem w filtrze spilowalem do powierzchni szkla,wiec mam wieksza powierzchnie "styku" dla opuszka ale niestety rowniez wieksza droge dla palca w oslonie 100-400 L...
    Niestety Twoja kumpela jest w dużym błędzie .... co do analogii między palcem a przyrodzeniem

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tylko współczuć takiemu co ma przyrodzenie analogicznej długości jak palec środkowy
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów