Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pytanie dotyczące lampy

Coś już napisał Awatar michasss90
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Pytanie dotyczące lampy

Witam.:-D
    Na samym początku chciałem zaznaczyć że zarówno na forum jak i w fotografii stawiam pierwsze kroki i jeszcze jestem dość zielony w tym temacie
    Otóż dziś otrzymałem od kolegi lampę błyskową marki "mitsubishi". Wiem o niej tyle że kiedyś służyła mu do zenita 312m. Po podłączeniu do mojego Canona 350D lampa w pełni z nim współpracuje, błyska ładnie ale mam co do tego pewne wątpliwości.
    Po pierwsze jej błysk jest za duży, więc chciałem się zapytać w jaki sposób mogę go zmniejszyć, po drugie nie mam pojęcia w jaki sposób i do czego ją przymocować (statyw a może jakiś specjalny uchwyt?)
    Może ktoś z użytkowników forum miał do czynienia z tą właśnie albo podobną lampą i powie mi czy będę miał z niej jakikolwiek pożytek. Proszę o wyrozumiałość ponieważ jak już wspomniałem, to są moje początki z fotografią Dołączam zdjęcie lampy i mocowania
    http://w777.wrzuta.pl/obraz/0q8xVTSZGFA/img_7550
    http://w777.wrzuta.pl/obraz/8CVNI57E33Y/img_7552

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Masz szczęście, że przy pierwszym błysku nie spalił Ci się aparat. Niestety większość lamp, które bez problemów używano kiedyś z analogowymi aparatami "gryzie się" z nowymi lustrzankami (tu na przykład jest lista przebadanych).

Co do walki z mocą - niestety taka lampa, o ile nie ma regulacji siły błysku będzie wymagała od Ciebie korygowania naświetlenia wartością przysłony lub/i zakładanymi na nią modyfikatorami (dyfuzorami, odbłyśnikami, itp.) - inaczej nie da rady.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Regulację mocy masz za pomocą przełącznika na lampie... niestety u Ciebie nie jest ona zbyt dokładna ponieważ regulacja ogranicza się do aż dwóch ustawień: 100% mocy błysku (lampa włączona) lub 0% mocy (czyt lampa wyłączona)

Ilość światła "otrzymanego" przez obiekt fotografowany możesz sobie regulować odległością lampy błyskowej od tego obiektu
    Ponieważ ilość światła maleje wraz z kwadratem odległości od źródła światła, czyli np. w odległości 2 m będzie 4-krotnie mniej światła, niż w odległości 1 m od źródła. (tzn tak pamietam, mogę się mylić)

Jedynym chyba niepodważalnym argumentem za tą lampą który widzę na zdjęciach jest fakt, że ma kabel. Jeśli ten kabel da się rozciągnąć tak do ok 1m/wyciągnięcie ręki to możesz sobie zajebiście się bawić światłem eksperymentując z różnymi rodzajami oświetlenia (czyt możesz sobie zrobić oświetlenie np przednio-górno-boczne, oświetlenie górne, dolne, boczne czy też inne efektowe)

Co do uchwytów czy mocowania lampy, wygląda na to, iż posiada ona jakiś rodzaj dedykowanego uchwytu (co sugeruje zaczep i strzałka "w tą stronę odkręcać") odpytaj więc kolegę na okoliczność posiadania takowego.
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 27-01-2010 o 16:14
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli lepiej nie używać tej lampy z moim aparatem ?

Domyślnie

lepiej znajdź jakiegoś elektronika czy elektryka (bo zazwyczaj tylko taki ma jakiś miernik) i poproś go żeby wziął jakiś miernik i zmierzył napięcie na stykach w lampie. Jeśli napięcie jest niższe niż 6V to możesz śmiało fotografować... jeśli nie, to jesteś człowiekiem który ma naprawdę dużo szczęścia, że aparat jeszcze nie padł...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź A może ktoś wie gdzie w Warszawie można dokonać takiego pomiaru?

Domyślnie

Michasss wg. mnie nie powinieneś się stresować jeśli lampa nie uszkodziła twojego aparatu po pierwszym błysku to znaczy, że go nie uszkodzi(jak znam życie to już nabłyskałeś tą lampą kilkadziesiąt zdjęć).

Jak nauczysz się odbijać światło od ścian i sufitów to będziesz miał dodatkowe źródło światła za free.

Siła błysku lampy będzie zawsze na 100% jedyna opcja to domykanie przysłony im bardziej domkniesz tym efekt wypalenia będzie mniejszy.
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 27-01-2010 o 20:57

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A wracając do tego co napisał Patryk_mirek to kolega nie wie w jaki sposób była mocowana ta lampa, ponieważ aparat też otrzymał od kogoś i prawie go nie używał nie wspominając już o lampie... A kabelek od lampy rozciąga się spokojnie na długość mojej wyciągniętej ręki więc jeżeli niczego nie wykombinuję, to pobawię się z właśnie tak ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Michasss wg. mnie nie powinieneś się stresować jeśli lampa nie uszkodziła twojego aparatu po pierwszym błysku to znaczy, że go nie uszkodzi.
    No właśnie co nie byłbym tego taki pewien...
    Kiedyś sobie "przystosowałem" taką starą lampę z pomocą jakiegoś optotriaka
    -działać to działało, ale po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć układ ten się potrafił usmażyć, najprawdopodobniej z powodu wydzielanego przezeń ciepła...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A ja wiem jak była mocowana, mocowanie miała najprawdopodobniej takie jak to:
    http://img1.iwascoding.de/2/2009/12/...BE5EA63B29.jpg

Ba! mam nawet sposób na regulację mocy błysku... prosty, acz brutalny.
    Wymaga znajomości elektroniki oraz zasad bhp. Można rozebrać lampę i zamiast jednego dużego kondensatora wstawić kilka mniejszych o różnych pojemnościach (np 1/2 +2x 1/4 pojemności) i przełącznik(i) do wyłączania takowych.
    Ostatnio edytowane przez Patryk_mirek ; 27-01-2010 o 21:54 Powód: Automerged Doublepost

Regulamin pkt 8.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Elektroniki nie znam za bardzo, więc zapytam się, czy jeżeli zasilanie lampy to 2x 1,5V (dwie baterie AA) to napięcie na stykach może przekroczyć 6V, czy nie ma to ze sobą nic wspólnego?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów