Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Widział ktoś moze aparat dla leworęcznych?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Moj kolega w pracy jest 'praworeczny inaczej' zawsze jak usiade u niego przy kompie to szukam myszki

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Qrde! nawet nie sądziłem, że do tylu rzeczy codziennego użytku leworęczni musieli się przystosować!
    Są m.in.: klawiatury, noże a nawet portfele.
    Nawet do samochodow z manualna skrzynia pod prawa reka
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvers
    Właśnie!
    Tylko Anglicy nas rozumieją

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    "[...]Leworęczność nie jest całkowitym przeciwieństwem praworęczności gdyż osoby takie używają na zmianę lewej i prawej ręki, choć dominuje ręka lewa. [...]"
    "Leworęczność" - Dr Susanne Haag, Wyd. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne ISBN: 83-89120-33-X
    Ba. W takim sensie to i praworęcznych nie ma, bo np. w po lewym uchu drapią się lewą ręką.

Poziom tego cytatu jest duużo poniżej wymaganego od publikacji naukowych.

Jasne jest, że wielu leworęcznych daje sobie radę prawą ręką. Nie jest jasne, czy wynika to z predyspozycji, czy przyzwyczajeń.

Jasne jest, że wielu praworęcznych jest wstanie wyćwiczyć się w używaniu lewej ręki, gdy zajdzie potrzeba (choćby ofiary wypadków).

Nie widzę w związku z tym różnicy między praworęcznością, a leworęcznością. Należałoby powołać się na jakieś rzetelne doświadczenia przeprowadzane w wieku niemowlęcym, żeby tak odważne stwierdzenie zaryzykować.

Ja prawą ręką radzę sobie podobnie, jak praworęczni lewą. Ale gdybym tydzień pisał tylko prawą, to być może sytuacja by się zmieniła. Być może. Tylko, że to dotyczy każdego.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja prawą ręką radzę sobie podobnie, jak praworęczni lewą. Ale gdybym tydzień pisał tylko prawą, to być może sytuacja by się zmieniła. Być może. Tylko, że to dotyczy każdego.
    Też myślę, że w większości przypadków jest to kwestia przystosowania się do korzystania z urządzeń dla praworęcznych.

Znalezłem coś takiego w materiałach dla nauczycieli:
    http://www.modnopole.pl/model/7-2.doc

"Funkcjonowanie w świecie przystosowanym dla uprzywilejowanej większości spowodowało, że osoby leworęczne wykazują niezwykłe zdolności adaptacyjne. Na przykład w pracy z komputerem bardzo sprawnie posługują się myszką, wykorzystując do tego swoją prawą rękę (spróbujcie, praworęczni, to samo zrobić lewą ręką!). Można zatem stwierdzić, że osoby leworęczne mają nawet pewną przewagę nad praworęcznymi, gdyż ich prawa ręka jest o wiele bardziej sprawna, niż lewa u praworęcznych. Żeby się o tym przekonać, wystarczy przeprowadzić prosty test, polegający na jednoczesnym pisaniu cyfr w układzie pionowym obiema rękami, aby zobaczyć, jak niewielka różnica poziomu graficznego występuje u leworęcznych. Przeprowadzone próby u praworęcznych wyraźnie wskazują na znacznie ograniczoną precyzję ruchów ich lewej ręki."

Ciekawe forum - ludzie podają, co robią lewą, a co prawą ręką. Jeden gość nie może przemóc się do aparatu dla "prawusów".
    http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...254&w=26184408

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a nie pomyślałeś, że kierowanie lewa ręką przy zmianie biegów prawą może byc dla praworęcznych bardziej niebezpieczne i niekomfortowe?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez

..... and the viewfinder also assumes you’re right-eyed unless you enjoy jabbing your eye with your thumb.
    kurde ja co prawda jestem praworeczny ale lewego oka za nic nie moge przymknac, wiec przymykam prawe i patrze lewym... jak ostatnio bawilem sie lustrzanka to troszke nos przeszkadzal.... ;-)
    ale i tak bylo to o wiele latwiejsze niz strzelanie z kalacha z lewego oka ;-)
    S45 user

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ja z kolei mogę zamknąć lewe, ale nie umiem patrzeć prawym więc prawe zasłaniam częściowo aparatem. :/
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    a nie pomyślałeś, że kierowanie lewa ręką przy zmianie biegów prawą może byc dla praworęcznych bardziej niebezpieczne i niekomfortowe?
    Od 4 lat jezdze automatem i......nie ma nic lepszego
    Ostatnio edytowane przez Anvers ; 07-10-2005 o 16:03
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Od 4 lat jezdze automatem i......nie ma nic lepszego
    Znam takich co lustrzankami tez jezdza na automacie i maja takie samo zdanie. ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów