Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Widział ktoś moze aparat dla leworęcznych?

Mieszany widok

Smile Widział ktoś moze aparat dla leworęcznych?

Tak sie właśnie zastanawiam ze leworęczni są trochę dyskryminowani. Pewnie zdecydowanie lepiej korzystałoby sie osobie leworęcznej z Body które miałoby uchwyt i spust migawki z lewej strony. Moze widział ktoś z was coś takiego w sieci [jak tak to poproszę linka]

ps. jestem praworęczny

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Kiedyś była robiona taka lustrzanka (chyba chinon) dla prawo i leworęcznych, ale dzisiaj pozostawiałaby bardzo wiele do życzenia. Sam muszę sobie z tym radzic i jakoś się przyzwyczaiłem
    To forum jest beznadziejne

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Spust po prawej stronie to chyba kwestia przyzwyczajenia. Ja jestem leworęczny i spust migawki po prawej stronie kompletnie mi nie przeszkadza.
    Używam też nożyczek i otwieraczy do puszek dla praworęcznych.
    Do tego stanu rzeczy przywykła chyba większość leworęcznych, więc i producenci nie będą zbytnio się wysilać.
    Jeśli chodzi o aparat to może taki: http://www.wackyplanet.com/leca.html

A kodak proponuje trzymać swoje aparatu do góry nogami: http://www.kodak.com/global/en/servi.../faq0115.shtml
    Paranoja
    A tu piszą, że Canon nie będzie robił aparatów dla leworęcznych:
    http://photonotes.org/articles/begin...q/cameras.html

"I’m left-handed, but EOS cameras are all designed for right-handers. Do I have any choices?

Sadly, no. You just have to get used to it.

Canon have never made EOS cameras designed for left-handed users. All the major controls are located on the right-hand side of the camera, and the viewfinder also assumes you’re right-eyed unless you enjoy jabbing your eye with your thumb. I guess you could use the camera held upside-down if you find the usual orientation to be hard to use, though operating the shutter release with your thumb is a drag. You can buy a left-handed point and shoot if you don’t mind eschewing SLRs. But other than that this problem is unfortunately another example of the tyranny of the majority."

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez

..... and the viewfinder also assumes you’re right-eyed unless you enjoy jabbing your eye with your thumb.
    kurde ja co prawda jestem praworeczny ale lewego oka za nic nie moge przymknac, wiec przymykam prawe i patrze lewym... jak ostatnio bawilem sie lustrzanka to troszke nos przeszkadzal.... ;-)
    ale i tak bylo to o wiele latwiejsze niz strzelanie z kalacha z lewego oka ;-)
    S45 user

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja tylko pisze lewa... wszystko inne robie prawa Ciekawe czy latwiej bylo by mi obslugiwac aparat dla leworecznych
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Więc udowodniłeś istnienie osób oburęcznych. Skąd wniosek, że nie ma leworęcznych?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    "[...]Leworęczność nie jest całkowitym przeciwieństwem praworęczności gdyż osoby takie używają na zmianę lewej i prawej ręki, choć dominuje ręka lewa. [...]"
    "Leworęczność" - Dr Susanne Haag, Wyd. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne ISBN: 83-89120-33-X
    Może coś w tym być.
    W sumie to ciekawe, czy praworęczni byliby w stanie przestawić na używanie lewej ręki, gdyby żyli w świecie mańkutów?
    Proponuję mały teścik - przecięcie kartki nożyczkami trzymanymi w lewej dłoni. Mi wychodzi 8)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    "[...]Leworęczność nie jest całkowitym przeciwieństwem praworęczności gdyż osoby takie używają na zmianę lewej i prawej ręki, choć dominuje ręka lewa. [...]"
    "Leworęczność" - Dr Susanne Haag, Wyd. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne ISBN: 83-89120-33-X
    Ba. W takim sensie to i praworęcznych nie ma, bo np. w po lewym uchu drapią się lewą ręką.

Poziom tego cytatu jest duużo poniżej wymaganego od publikacji naukowych.

Jasne jest, że wielu leworęcznych daje sobie radę prawą ręką. Nie jest jasne, czy wynika to z predyspozycji, czy przyzwyczajeń.

Jasne jest, że wielu praworęcznych jest wstanie wyćwiczyć się w używaniu lewej ręki, gdy zajdzie potrzeba (choćby ofiary wypadków).

Nie widzę w związku z tym różnicy między praworęcznością, a leworęcznością. Należałoby powołać się na jakieś rzetelne doświadczenia przeprowadzane w wieku niemowlęcym, żeby tak odważne stwierdzenie zaryzykować.

Ja prawą ręką radzę sobie podobnie, jak praworęczni lewą. Ale gdybym tydzień pisał tylko prawą, to być może sytuacja by się zmieniła. Być może. Tylko, że to dotyczy każdego.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Ja prawą ręką radzę sobie podobnie, jak praworęczni lewą. Ale gdybym tydzień pisał tylko prawą, to być może sytuacja by się zmieniła. Być może. Tylko, że to dotyczy każdego.
    Też myślę, że w większości przypadków jest to kwestia przystosowania się do korzystania z urządzeń dla praworęcznych.

Znalezłem coś takiego w materiałach dla nauczycieli:
    http://www.modnopole.pl/model/7-2.doc

"Funkcjonowanie w świecie przystosowanym dla uprzywilejowanej większości spowodowało, że osoby leworęczne wykazują niezwykłe zdolności adaptacyjne. Na przykład w pracy z komputerem bardzo sprawnie posługują się myszką, wykorzystując do tego swoją prawą rękę (spróbujcie, praworęczni, to samo zrobić lewą ręką!). Można zatem stwierdzić, że osoby leworęczne mają nawet pewną przewagę nad praworęcznymi, gdyż ich prawa ręka jest o wiele bardziej sprawna, niż lewa u praworęcznych. Żeby się o tym przekonać, wystarczy przeprowadzić prosty test, polegający na jednoczesnym pisaniu cyfr w układzie pionowym obiema rękami, aby zobaczyć, jak niewielka różnica poziomu graficznego występuje u leworęcznych. Przeprowadzone próby u praworęcznych wyraźnie wskazują na znacznie ograniczoną precyzję ruchów ich lewej ręki."

Ciekawe forum - ludzie podają, co robią lewą, a co prawą ręką. Jeden gość nie może przemóc się do aparatu dla "prawusów".
    http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...254&w=26184408

Domyślnie

hehe dobrze że canon nie radzi trzymać lustrzanek do góry nodami. [wyobraźcie sobie gościa z 1DMarkII do góry nogami]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów