Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Tele do portretów - czy ma to sens ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tele do portretów - czy ma to sens ?

Cześć,

Czy jest sens stosować obiektywy tele do portretów ? Zwykle do tego typu fotografii polecane są jasne stałki typu 30/1.4, 50/1.8, 85/1.8. Zakładając że nadal będę pstrykał głównie twarze, czy mogę cokolwiek zyskać kupując szkło 100 lub 200mm ? - nie wiem, lepszy bokeh, ładniejsze kolory, większą ostrość, płytszą głębię ostrości, etc. etc. ?

Inaczej rzecz przedstawiając: załóżmy że zakładam EF 70-200/2.8 L IS USM, ustawiam 70mm, pstrykam portret, po czym przestawiam na 200mm, cofam się ileśtam kroków i ponownie pstrykam portret, w ten sposób żeby twarz modela/modelki zajmowała dokładnie taką samą cześć kadru jak na zdjęciu numer jeden. W który sposób Wy strzelilibyście portret, który da ciekawszy efekt artystyczny, dlaczego ?

Dzięki !

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Klasyczny portret to ogniskowe od 70mm w górę i tyle w tym temacie. Jasność szkła nie jest priorytetem. Pewnie zaraz ktoś napisze, że jasna 50 jest fajną portretówką... Nie zapominajmy o właściwościach i budowie szkieł przy określonych ogniskowych, a to ważne bardzo.
    Pozdrawiam
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Coś już napisał Awatar Adamek13
    Miasto
    Radzymin

Domyślnie

Tele pozwoli Ci zachować pewien dystans, szczególnie gdy fotografujesz przypadkowe osoby. Nie każdy lubi gdy mu podstawiasz pod nos aparat, ciężko o naturalne zachowanie fotografowanej osoby.

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    Cześć,

Czy jest sens stosować obiektywy tele do portretów ? Zwykle do tego typu fotografii polecane są jasne stałki typu 30/1.4, 50/1.8, 85/1.8.
    A kto poleca 30 mm do portretu?!
    Jak napisano wcześniej – od 70 w górę. Chodzi o przerysowania i naturalny wygląd twarzy. Jasność to rzecz drugorzędna.
    Ogniskowa ma wpływ na nakładanie planów. Portret "pstryknięty" 70 i 200, to nie będzie ten sam portret. Tego się nie da opisać – musisz spróbować. Głębia ostrości, perspektywa, bokeh – wszystko się zmieni...
    Ostatnio edytowane przez kodar ; 27-01-2010 o 00:31
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Zablokowany

Domyślnie

ja uzywam do portretów w studio i w plenerze 135mm

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Inaczej rzecz przedstawiając: załóżmy że zakładam EF 70-200/2.8 L IS USM, ustawiam 70mm, pstrykam portret, po czym przestawiam na 200mm, cofam się ileśtam kroków i ponownie pstrykam portret...
    Klasyczny zakres ogniskowych do portretu to około 50-70mm do ok 115-135. Poniżej 50mm obiektyw widzi twarz w złej perspektywie i zaczynają się zniekształcenia. Powyżej 135 trzeba odejść daleko, trudniej utrzymać nieporuszone zdjecie, itp, itd.

Można robić portret i 500mm tylko po co? Chyba, ze chodzi o "szpiegowski portret".

Aha i portret to nie tylko twarz. "Popiersie", cała postać, grupa ludzi to też portret. :-)

EDIT: 30 lat temu standardem portretu była 135mm. Teraz raczej 85mm. Osobiście jestem tradycjonalistą i 135mm jakoś bardziej mi pasuje ale też wymaga przestrzeni (odległości od modelu).
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-01-2010 o 00:35

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał Awatar kodar

Domyślnie

Do Mieszko: Ja też, ale coraz bardziej lubię 85 mm.
    kilka puszek, kilka szkieł z Literką i bez, hassel i mamiya

Zablokowany

Domyślnie

ja najbardziej to lubię powyżej 300mm-gdy bokeh jest jedną całością bez zbędnych szczegółów

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cześć,

Inaczej rzecz przedstawiając: załóżmy że zakładam EF 70-200/2.8 L IS USM, ustawiam 70mm, pstrykam portret, po czym przestawiam na 200mm, cofam się ileśtam kroków i ponownie pstrykam portret, w ten sposób żeby twarz modela/modelki zajmowała dokładnie taką samą cześć kadru jak na zdjęciu numer jeden. W który sposób Wy strzelilibyście portret, który da ciekawszy efekt artystyczny, dlaczego ?

Dzięki !
    Najciekawszy efekt artystyczny da rybie oko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

niezapominajmy ze przy takim samym kadrze na 85mm 1.8 uzyskamy o wiele mniejsza glebie ostrosci niz np. na 300mm 2.8

bokeh jednak bedzie zupelnie inny, ze wzgedu na kat widzenia,

ogolnie chyba najbardziej prawidlowe bedzie poslugowanie sie takimi ogniskowymi na pełnej klatce:

50mm - cała postać
    85mm - od pasa w góre
    135mm - sama twarz

oczywiscie nikt nie broni robic 135mm calej postaci, czy 50mm samej twarzy, wszystko to juz sprawa indywidualna, czasami mozna zrobic ciekawe portrety nawet na 35mm i mniej,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów