Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Jaki program do backup-u?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jaki program do backup-u?

Dodam, że głównie na uwadze mam zdjęcia, ale chodzi również o inne dane.
    Jako, że restrukturyzuje swoje dyski i ponownie podchodzę do tematu backupu, postanowiłem rozejrzeć się za odpowiednim do tego programem.

Funkcje jakie powinien spełniać:

- przede wszystkim aby program śledził zmiany i kopiował tylko pliki/foldery które uległy zmianie, dzięki czemu wszystkie dane będę musiał przekopiować tylko raz, a kolejne backupy będą tylko dodawać co uległo zmianie, skracając potrzebny na to czas i zmniejszając ilość potrzebnego miejsca. (hint: Incremental, Differential).

- dobrze by było gdyby ten program nie był zależny od liter pod jakim zamontuje dysk twardy do backupu. To znaczy, że jeżeli podłącze dysk na USB i będzie się wyświetlał jako D, zrobię backup, a innym razem przybędzie mi dysków i ten sam dysk zamontuje się jako E, to program się połapie.

- również dobrze by było, gdyby ewentualny format nie wpływał negatywnie na funkcjonowanie programu. Backupuje głównie inne partycje niż systemowa, a format nie jest u mnie rzeczą rzadką.

- w związku z powyższym ideałem byłoby, gdyby można było go stosować inną drogą niż instalacja w systemie, np. wersja portable, z innej partycji albo z pendrive albo z bootowalnej płyty.

-wskazane, żeby program nie był wielką kobyłą, i mniejszy, szybszy, mniej wpierniczający się gdzie nie trzeba tym lepiej.

Wszelkie dodatkowe ułatwienia mile widziane. Program może być darmowy lub płatny, musi spełniać przynajmniej jedną z wymienionych cech, ale niekoniecznie wszystkie.

Do tej pory korzystałem z SyncToy 2.1 Niestety on musi mieć zawsze tą samą literę dysku, jeśli dysk do backupu zamontuje się jako inna litera, to lipa, trzeba przydzielać ręcznie litery dysków.

A wy z jakich programów korzystacie? A może kopiujecie ręcznie?

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta

A wy z jakich programów korzystacie?
    Time Machine
    regulamin pkt 8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Time albo iBackup ale najcześciej ForkLift

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rsnapshot
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

- przede wszystkim aby program śledził zmiany
    Mało który soft do backupu potrafi śledzić zmiany. Zależy to od wersji systemu operacyjnego i systemu plików, który backupujemy. Komercyjny Tivoli Storage Manager potrafi to zrobić, ale tylko na NTFS.

Do tej pory korzystałem z SyncToy 2.1 Niestety on musi mieć zawsze tą samą literę dysku, jeśli dysk do backupu zamontuje się jako inna litera, to lipa, trzeba przydzielać ręcznie litery dysków.
    Spróbuj pokombinować z wywoływaniem go bezpośrednio z tego dysku, który backupujesz.

A wy z jakich programów korzystacie? A może kopiujecie ręcznie?
    W domku Syncbackup, w pracy ten pierwszy wspomniany przeze mnie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A propos SyncToya 2.1 sprawdź czy rzeczywiście system nie wykrywa zmiany litery dysku zgodnie z opisem na stronie MS
    "Dynamic Drive Letter Assignment: Drive letter reassignment will now be detected and updated in the folder pair definition."
    Z tego co pamiętam w czasie kiedy go używałem ta funkcja działała.

Rzuć okiem na LiveSync, używam go w czasie wyjazdów - o ile mam dostęp do neta.

Pozdrawiam
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Acronis True Image - kosztuje $50 bodajże i ma wszystko co trzeba.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    A propos SyncToya 2.1 sprawdź czy rzeczywiście system nie wykrywa zmiany litery dysku zgodnie z opisem na stronie MS
    "Dynamic Drive Letter Assignment: Drive letter reassignment will now be detected and updated in the folder pair definition."
    Z tego co pamiętam w czasie kiedy go używałem ta funkcja działała.
    Co do dynamicznego przypisywania liter, dzięki za info! Czytałem porady dotyczące starszej wersji i się zasugerowałem, a tak naprawdę tego nie sprawdziłem. To by rozwiązywało ważną kwestię. Jak przetestuję, dam znać jak działa. Fajnie.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Acronis True Image - kosztuje $50 bodajże i ma wszystko co trzeba.
    Używałem Acronisa do robienia obrazu dysku systemowego z płytki live i bardzo sobie chwalę. Nie próbowałem jeszcze używać tradycyjnej instalacji pod systemem do backupu katalogów i plików.

Ciekawostką jest natomiast ten program:
    http://www.paragon-software.com/home/db-express/

Posiada bardzo zbliżoną funkcjonalność do Acronisa. Na dodatek jest wersja darmowa, dość rozbudowana, jak na wersje darmową i chyba nie brakuje jej żadnych kluczowych funkcji, o dziwo. Czy ktoś miał bliższą styczność z tym programem? Planuje zastąpić nim Acronisa na innych komputerach.

Jak przetestuję, również dam znać jak się sprawuje.

Dzięki wszystkim za wskazówki.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Ja używam Genie Backup Manager, ale widzę że teraz mają coś lepszego dla Ciebie - Genie Timeline.
    Może warto się przyjrzeć.
    A GBM dlatego że ma całą masę pluginów i można np. backupować pocztę nie jako pliki na dysku, ale z poziomu "aplikacyjnego".
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ja używam Genie Backup Manager, ale widzę że teraz mają coś lepszego dla Ciebie - Genie Timeline.
    Może warto się przyjrzeć.
    A GBM dlatego że ma całą masę pluginów i można np. backupować pocztę nie jako pliki na dysku, ale z poziomu "aplikacyjnego".
    Genie Timeline jest zbyt zautomatyzowane jak dla mnie. Powstaje dużo pytań. Jak to odbija się na wydajności w momentach krytycznych, czy po formacie dysku systemowego i ponownym zainstalowaniu i podłączeniu starego backupu, gdzie są jeszcze niesystemowe partycje program nie zgłupieje. Ja wole mieć większą kontrolę nad takimi rzeczami.

Za to Genie Backup Manager jest interesujący, bo więcej można samemu poustawiać. Przyjże się temu bliżej.

Ale sugestie cenne a i moje zorientowanie w temacie coraz większe.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów