Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Wątek: Jaki program do backup-u?

Domyślnie

Ja używam programiku WDSync, aktualnie pod nazwą DMailerSync. Dostałem go razem z przenośnym dyskiem 2,5" WD Passport, ale poza tym dyskiem raczej nie chciał mi działać, próbowałem na większym 3,5" WDMyBook, który niestety nie posiada darmowego softu do szyfrowania i archiwizacji danych.
    Program bez problemu synchronizuje wszystkie foldery zastępując starsze wersje nowszymi. Można dodawać czy ujmować foldery z archiwum.
    Do archiwum zdjęciowego spisuje się świetnie. Jedyną wpadkę miałem kiedyś po zarchiwizowaniu plikow DWG (AutoCAD) - po rozpakowaniu żaden z nich się nie uruchomił w dedykowanym sofcie!
    Pozdr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja też wraz z dyskami zewnętrznymi dostałem rozmaite oprogramowanie do backupu. Niektóre miało naprawdę ciekawe funkcjonalności np. śledzenie zmian w plikach na gorąco i backupowanie cały czas, coś jak Time Machine na Maca. Generalnie spełniały swoją funkcje. Natomiast zwykle na dysku zewnętrznym nie tworzyły takiego samego drzewa plików jak na dysku backupowanym, tylko tworzy kopie wg swojego widzimisię, że dla użytkownika jest to wrzucenie wszystkiego do jednego wora, albo nawet przekształca zwykłe pliki w swoje archiwum, nawet jeżeli zaznaczy się opcję backupowania bez kompresji i wtedy nie ma dostępu do żadnych plików inaczej jak przez program który ten backup zrobił.

Da się wyszukać takie programy które tego problemu nie mają, ale zasadniczo każdy z tych programów wymaga instalacji do działania, a przed formatem skopiowania jego bibliotek, inaczej po reinstalacji systemu, bez wgrania tych bibliotek, będzie sądził, że musi wszystko od zera zbackupować. Ja dość często przywracam system z obrazu i dla mnie byłby to bardzo uciążliwe i niepraktyczne. Dodatkowo, backup jest właśnie między innymi na wypadek, gdyby coś podczas reinstalacji poszło nie tak.

Podsumowując, sposoby zabezpieczania danych można podzielić na dwie kategorie:
    - Programy, które tworzą własne archiwa, i tylko one same potrafią je zrozumieć i odczytać. Często posiadają zaawansowane funkcje, takie jak backup w czasie rzeczywistym itp. ale również potrzebują ciągłości działania na jednym systemie, ewentualnie dodatkowych działań zabezpieczających ich pliki przed formatem. Takie programy to np. Acronis, Genie Backup Manager, Genie Timeline
    - Programy które odtwarzają identyczną strukturę katalogów, pozwalają dysk zewnętrzny podłączyć do innego komputera i tam przeglądać pliki w identyczny sposób jak na dysku z którego dane zostały skopiowane. Możliwa jest również synchronizacja dwustronna, kiedy dwa komputery modyfikują ten sam zestaw plików i oba wraz z dyskiem zewnętrznym posiadają najaktualniejszy zestaw plików. Te programy nierzadko posiadają wersje nie wymagające instalacji i uruchamiane z samego dysku zewnętrznego czy pen drive-a.
    Tą grupę reprezentują Goodsync, Allway sync (te dwa na 100% mają wersje nieinstalacyjne), SyncBack, i SyncToy

Mówiąc jeszcze krócej, te pierwsze to programy do backupu te drugie do synchronizacji (danych/plików).

Ja zdecydowanie preferuje synchronizacje nad backup, jest dla mnie o wiele użyteczniejsza.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów