Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Kalibracja i profilowanie monitora

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Dziękuję Janusz. Właśnie dzięki Twojemu postowi moje pytanie jeszcze bardziej staje się właściwe. Monitor jest skalibrowany (we właściwym znaczeniu tego słowa), czyli po kalibracji (ingerencji w LUT monitora) powinien oddawać kolory i intensywność poprawnie (przy zadanej intensywności). Czy w takim razie zgodnie z tym co napisałem w pierwszym poście, profil tego monitora (skalibrowanego) odpowiada tylko za właściwe wyświetlanie przestrzeni mniejszej (sRGB) w związku z tym, że posiada on szerszy gamut (~AdobeRGB)?
    Przecież napisałem, że jak jest LUT w monitorze to w systemie tkwi DEKLARACJA przestrzeni a nie profil jako taki. Jak się taki "profil-deklaracja" nazywa? Np. CG241W(25436107)Graphic design.icm Ta DEKLARACJA mówi bardzo dokładnie o zakresie barw jakie ten monitor może wyświetlić. Monitor może, i wyświetla tyle ile może czyli AdobeRGB jeśli tylko jest w stanie to zrobić.

EDIT: Deklaracja "mówi" systemowi - "ja wyświetlam 96.37% AdobeRGB". CMS konwertuje AdobeRGB do tej przestrzeni zgodnie z deklaracją a monitor się "martwi" jak to wyświetlić (LUT). To oczywiscie "nieco" uproszczone wyjaśnienie...

EDIT2: Zwróć uwagę, że pliki deklaracji przestrzeni mają rozszerzenie .icm a profili .icc

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    ...., profil tego monitora (skalibrowanego) odpowiada tylko za właściwe wyświetlanie przestrzeni mniejszej (sRGB) w związku z tym, że posiada on szerszy gamut (~AdobeRGB)?
    To jest tak zakręcone, że ja "no capisco".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-01-2010 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów