Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Kalibracja i profilowanie monitora

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie Kalibracja i profilowanie monitora

Posiadam Neca P221W oraz ColorMunki Photo. Zgodnie z moja wiedzą (nie jest w tej materii zbyt bogata) sama kalibracja monitora powinna w rezultacie spowodować, że będą na nim wyświetlane poprawne kolory, ale zgodnie z jego przestrzenią barwną (czyli w moim przypadku szczególnie zieleń i niebieskości bardziej nasycone). Wgranie profilu w systemie czy aplikacji graficznej ma spowodować dodatkowo, że z uwagi na szeroki gamut monitora kolory zostaną "przetłumaczone" na standardową przestrzeń sRGB?
    Chciałbym jeszcze zapytać o większą przestrzeń niż sRGB, np. AdobeRGB. Jak mogę to wykorzystać w procesie produkcji zdjęcia (od jego wykonania do odbitki)? Konkretnie: czy używanie jej ma jakiś sens jeżeli w końcowej fazie i tak muszę przekonwertować pliki do sRGB dla laboratorium? Czy dobrze kombinuję myśląc, że w przypadku większej przestrzeni przejścia tonalne będą gorsze?
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Posiadam Neca P221W oraz ColorMunki Photo. Zgodnie z moja wiedzą (nie jest w tej materii zbyt bogata) sama kalibracja monitora powinna w rezultacie spowodować, że będą na nim wyświetlane poprawne kolory, ale zgodnie z jego przestrzenią barwną (czyli w moim przypadku szczególnie zieleń i niebieskości bardziej nasycone).
    Zaraz - skalibrowałeś go czy tylko teoryzujesz? A jeśli skalibrowałeś to czy wydrukowałeś odbitkę i porównałeś z tym co widać na monitorze?

Wgranie profilu w systemie czy aplikacji graficznej ma spowodować dodatkowo, że z uwagi na szeroki gamut monitora kolory zostaną "przetłumaczone" na standardową przestrzeń sRGB?
    Ja po kalibracji w photoshopie mam ustawione srgb, ale jak rozwiniesz listę dostępnych profili to przy nazwie monitora powinien być ten, który utworzyłeś w trakcie kalibracji.

Chciałbym jeszcze zapytać o większą przestrzeń niż sRGB, np. AdobeRGB. Jak mogę to wykorzystać w procesie produkcji zdjęcia (od jego wykonania do odbitki)? Konkretnie: czy używanie jej ma jakiś sens jeżeli w końcowej fazie i tak muszę przekonwertować pliki do sRGB dla laboratorium? Czy dobrze kombinuję myśląc, że w przypadku większej przestrzeni przejścia tonalne będą gorsze?
    Wg mnie to będą lepsze, ale guru w sprawie kolorystyki jest Janusz i zapewne już na twoje pytania odpowiedzi na forum z jego strony padły. Spróbuj użyć magicznej funkcji "szukaj"

pozdrówka
    regulamin pkt 8

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Zaraz - skalibrowałeś go czy tylko teoryzujesz?
    Jest skalibrowany i soft jednocześnie wrzucił profil do systemu. Podsumowując, chciałbym dowiedzieć się co zmieni się w wyświetlaniu (obsłudze koloru) po usunięciu profilu (monitor wciąż jest skalibrowany) z systemu.

Spróbuj użyć magicznej funkcji "szukaj"
    Przeszukane i przeczytane, w szczególności cenne porady m. in. Janusza w "Tips & tricks". Kawał porządnej wiedzy. "Wątek monitorowy" również w całości przeczytany, chociaż musiało być to wykonane na raty z uwagi na ilość postów

Pozdrawiam,
    Szymon Zdziabek

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jest skalibrowany i soft jednocześnie wrzucił profil do systemu. Podsumowując, chciałbym dowiedzieć się co zmieni się w wyświetlaniu (obsłudze koloru) po usunięciu profilu (monitor wciąż jest skalibrowany) z systemu.
    ....
    Profil to tłumacz. Potrafi "przetłumaczyć" kolory z jednej przestrzeni do drugiej np. masz zdjęcie w AdobeRGB i profil pozwala poprawnie zinterpretować i wyświetlić kolory na ekranie Twojego monitora. Jak wyrzucisz profil to nie będzie komu tłumaczyć. Jak wyrzucisz profil to niby jak monitor może być "skalibrowany z systemu"? Profil musi tkwić w windows->system32->spool->drivers->color jak go tam nie ma to tłumacz umarł i lecą na monitor numery RGB.

Rozróżnij dwie rzeczy bo nasze nazewnictwo jest nieprecyzyjne kalibracja i "kalibracja" czyli profilowanie. Kalibracja to ustawienie fabryczne (bądź przez usera jakimiś pokrętłami) ustawienie parametrów monitora. Profil to precyzyjne ustalenie jak poszczególne barwy mają być na TYM konkretnym monitorze wyświetlane. W procesie profilowania ustrojstwo typu I1D2 wymaga od usera poustawiania pewnych "warunków początkowych" czyli jakiej tam regulacji monitora pokrętłami i później DLA TYCH i TYLKO TYCH ustawień wylicza sobie profil. Profil zawiera poprawki dla poszczególnych barw/luminacji przesyłanych z poziomu systemu do karty graficznej. Takie np. na zdjęciu jest w sRGB(100,100,100) ale z profilu wynika że żeby dla tego poziomu jasności wyświetlić szary karta musi wysłać do monitora np RGB( 100, 102, 99). Jakakolwiek zmiana ustawień pokręteł monitora powoduje konieczność ponownego profilowania. Bardziej zaawansowane monitory potrafią te warunki początkowe ustawić sobie same na bazie zadanych parametrów (np. 80 cd/m2 i temp. 6500°K) ***. Te bardziej zaawansowane mają LUT (Look Up Table) "zaszyte" w monitorze. LUT to tablica poprawek dla poszczególnych barw. Wówczas w systemie tkwi jedynie deklaracja przestrzeni a poprawki wykonuje sam monitor. Czyli karta z wysyła do monitora RGB(100, 100, 100) i to monitor się martwi jak to wyświetlić.

EDIT***: Same to nieprecyzyjne. Potrzebny jest kalibrator który zmierzy i "poinformuje" monitor jak ma się poustawiać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-01-2010 o 23:26

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Dziękuję Janusz. Właśnie dzięki Twojemu postowi moje pytanie jeszcze bardziej staje się właściwe. Monitor jest skalibrowany (we właściwym znaczeniu tego słowa), czyli po kalibracji (ingerencji w LUT monitora) powinien oddawać kolory i intensywność poprawnie (przy zadanej intensywności). Czy w takim razie zgodnie z tym co napisałem w pierwszym poście, profil tego monitora (skalibrowanego) odpowiada tylko za właściwe wyświetlanie przestrzeni mniejszej (sRGB) w związku z tym, że posiada on szerszy gamut (~AdobeRGB)?
    Ostatnio edytowane przez simon83 ; 26-01-2010 o 23:47

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dziękuję Janusz. Właśnie dzięki Twojemu postowi moje pytanie jeszcze bardziej staje się właściwe. Monitor jest skalibrowany (we właściwym znaczeniu tego słowa), czyli po kalibracji (ingerencji w LUT monitora) powinien oddawać kolory i intensywność poprawnie (przy zadanej intensywności). Czy w takim razie zgodnie z tym co napisałem w pierwszym poście, profil tego monitora (skalibrowanego) odpowiada tylko za właściwe wyświetlanie przestrzeni mniejszej (sRGB) w związku z tym, że posiada on szerszy gamut (~AdobeRGB)?
    Przecież napisałem, że jak jest LUT w monitorze to w systemie tkwi DEKLARACJA przestrzeni a nie profil jako taki. Jak się taki "profil-deklaracja" nazywa? Np. CG241W(25436107)Graphic design.icm Ta DEKLARACJA mówi bardzo dokładnie o zakresie barw jakie ten monitor może wyświetlić. Monitor może, i wyświetla tyle ile może czyli AdobeRGB jeśli tylko jest w stanie to zrobić.

EDIT: Deklaracja "mówi" systemowi - "ja wyświetlam 96.37% AdobeRGB". CMS konwertuje AdobeRGB do tej przestrzeni zgodnie z deklaracją a monitor się "martwi" jak to wyświetlić (LUT). To oczywiscie "nieco" uproszczone wyjaśnienie...

EDIT2: Zwróć uwagę, że pliki deklaracji przestrzeni mają rozszerzenie .icm a profili .icc

...., profil tego monitora (skalibrowanego) odpowiada tylko za właściwe wyświetlanie przestrzeni mniejszej (sRGB) w związku z tym, że posiada on szerszy gamut (~AdobeRGB)?
    To jest tak zakręcone, że ja "no capisco".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-01-2010 o 00:09 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Gwoli wyjaśnienia. Podczas kalibracji (sprzęt j.w., oprogramowanie SpectraView) przez soft zostały ustawione parametry monitora: jasność i kontrast, a także zmodyfikowany LUT. Poza tym do systemu został dodany plik ICC. W zarządzaniu kolorem (panel sterowania Windows 7) widzę ten plik, został on podczas procesu kalibracji również domyślnie wybrany. Plik zajmuje raptem niecałe 2kB, więc nie wygląda na profil, ale rozszerzenie wskazuje jednak na niego. Z kolei dla drugiego monitora (brak możliwości kalibracji sprzętowej) w wyniku profilowania za pomocą oprogramowania ColorMunki utworzony został plik ICM (~30kB). Jak mam w takim razie to rozumieć?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Gwoli wyjaśnienia. Podczas kalibracji (sprzęt j.w., oprogramowanie SpectraView) przez soft zostały ustawione parametry monitora: jasność i kontrast, a także zmodyfikowany LUT. Poza tym do systemu został dodany plik ICC. W zarządzaniu kolorem (panel sterowania Windows 7) widzę ten plik, został on podczas procesu kalibracji również domyślnie wybrany. Plik zajmuje raptem niecałe 2kB, więc nie wygląda na profil, ale rozszerzenie wskazuje jednak na niego. Z kolei dla drugiego monitora (brak możliwości kalibracji sprzętowej) w wyniku profilowania za pomocą oprogramowania ColorMunki utworzony został plik ICM (~30kB). Jak mam w takim razie to rozumieć?
    Zobacz na deklaracje standardowych przestrzeni. AdobeRGB.icc, sRGB.icm, ProPhoto.icm

Janusz,

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Dziwnie to u mnie wygląda. Dla przykładu:
    AdobeRGB1998.icc
    AppleRGB.icc
    ProPhoto.icm
    sRGB Color Space Profile.icm

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rozszerzenie jest bez znaczenia - początkowo było tylko .icc, później wprowadzono .icm dla odróżnienia profili tworzonych w systemie Windows, teraz jest raz tak raz siak.

Profil z małpy jest większy, bo zawiera tag vcgt, w którym przechowywana jest kalibracja monitora wczytywana do LUT karty graficznej. Spectraview wczytuje kalibrację do LUT monitora w procesie kalibracji i profil zawiera wyłącznie koordynaty chromatyczne kolorantów monitora, dzięki którym CMM aplikacji dokonuje korekty wyświetlanego obrazu, porównując przestrzeń barwną syntetycznej przestrzeni edycyjnej, do której wyrenderowałeś zdjęcia z przestrzenią barwną monitora.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów