Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 88

Wątek: Bezpieczeństwo w samochodach

Coś już napisał

Domyślnie

a ja tam szczerze pragnę by jak najwięcej ludzi robiło coś dla mojego dobra(prawdziwego dobra !!) nawet wbrew mnie- gdy ja swojego prawdziwego dobra z jakichś przyczyn nie dostrzegam. Potem gdy już to zobaczę - cieszę się podwójnie: 1. bo jednak sprawy poszły lepiej niż mogły ( gdyby było po mojemu) 2.bo świat nie jest jednak takim złym miejscem - ktoś zadbał o mnie- nawet jeśli ten ktoś kto bezpośrednio był tylko wykonawcą przepisów robił to niechętnie i miał mnie w d... to jednak tą dbałość mogę dostrzec w myśli konstruującego przepisy. Podstawą jaka nas chyba różni jest wizja państwa. Ja tam wolałbym by państwo było organizacją ciut bardziej „ciepłą” – by raczej uczyło głupców mądrości niż spokojnie przyglądało się, jak „naturalne mechanizmy ich eliminują”. Oczywiście ,jako, że państwo -to my wszyscy -pozostaje jeszcze kwestia kosztów (np. ograniczenie sobie nieco jakiejś wolności) owej „nauki”. Na koszty większe lub mniejsze najłatwiej zgadza się ten , kto zauważył , że nie raz już był „beneficjentem” tej działalności państwa, a jeszcze łatwiej ten kto sobie pomyśli , że nie raz jeszcze będzie „beneficjentem „ – on lub jego dzieci – bo nie wszystko jest pod jego kontrolą. Nasza głupota jest tym co najbardziej pozostaje poza naszą kontrolą a przy tym jest dość dla nas niebezpieczna. Jeśli więc ktoś chce koniecznie uczyć się na własnych błędach to ja serdecznie dziękuję – bo to czasem mocno może boleć, a czasem może skutecznie „wyeliminować”. Chyba, że ktoś jest tak odważny lub tak pewny swojej mądrości ....
    EOS 50 E +Grip, EOS 350d+BG-E3, EFS 18-55, EF 50 f/1.8 II , EF 75-300 f/4-5.6 USM IS , Flektogon 20 f/2.8, 550 EX, CF 1GB,
    Apacer cd 211, Kiev 88 TTL z obiektywami, Lowepro 400 AW, Photo Trekker Classic, Manfrotto 455 B, 479-4B

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

W takim razie się nigdy nie dogadamy.

Zwracam tylko uwagę na:
    Cytat Zamieszczone przez adwent
    3. Większośc naszego społeczeństwa to głupcy więksi lub mniejsi
    Moze to nie przyczyna opieki państwa, a skutek?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał

Domyślnie

Na prawdę nie sądzę by był to skutek. Ponieważ chyba zawsze byli mądrzejsi i głupsi - taka chyba uroda tego świata- i to w każdych czasach , nie tylko w "czasach państwa opiekuńczego". Dlaczego? Ponieważ uczymy się przez całe życie - ja mam wrażenie że jestem mądrzejszy ( w znaczeniu sokratesowskim- bo tylko w takim ma sens moim zdaniem używanie słów mądry , głupi) niż kilka lat temu - i tak pewnie może powiedzieć większość z nas. A więc za 50 lat ( jeśli szczęśliwie dożyję - żadne "naturalne mechanizmy mnie nie wyeliminują" ) spojrzę na siebie to na pewno pomyślę: ależ ja głupcem byłem 50 lat temu!

ale spoko nie musimy się dogadywać- mamy demokrację - każdy może pozostać przy swoim zdaniu . Miło rozmawia się z kimś myślącym - choć być może Ty nie stwierdzisz tego samego
    Ostatnio edytowane przez adwent ; 06-10-2005 o 00:41
    EOS 50 E +Grip, EOS 350d+BG-E3, EFS 18-55, EF 50 f/1.8 II , EF 75-300 f/4-5.6 USM IS , Flektogon 20 f/2.8, 550 EX, CF 1GB,
    Apacer cd 211, Kiev 88 TTL z obiektywami, Lowepro 400 AW, Photo Trekker Classic, Manfrotto 455 B, 479-4B

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli masz ochotę jeździć bez zapiętych pasów i czuć się przy tym bezpiecznie, to nie przekraczaj prędkości 30 km/h.
    Bo niezapięte pasy spowodują, że przy większej prędkości i uderzeniu w przeszkodę, typu bezmyślny dureń wyjeżdżający z podporządkowanej, pukniesz się z nim główką przez dwie szyby i słupek.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale spoko nie musimy się dogadywać- mamy demokrację - każdy może pozostać przy swoim zdaniu .
    Ależ właśnie mamy demokrację i nie mogę pozostać przy swoim zdaniu, tylko dostosować się do reguł ustalonych przez większość...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na prawdę nie sądzę by był to skutek. Ponieważ chyba zawsze byli mądrzejsi i głupsi - taka chyba uroda tego świata- i to w każdych czasach , nie tylko w "czasach państwa opiekuńczego".
    A dlaczego ostatnio stało się konieczne obniżenie dozwolonej prędkości mimo, że samochody są dużo bezpieczniejsze?

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A dlaczego ostatnio stało się konieczne obniżenie dozwolonej prędkości mimo, że samochody są dużo bezpieczniejsze?
    Bo jest więcej samochodów na drogach, bo kierowcy jeżdżą coraz niebezpieczniej?

Coś już napisał

Domyślnie

napisałTomasz Goliński:
    Ależ właśnie mamy demokrację i nie mogę pozostać przy swoim zdaniu, tylko dostosować się do reguł ustalonych przez większość...
    To nie prawda. Owszem -w działaniu musisz dostosować się do woli większości ( zamiast do np. woli jednej osoby - króla w monarchii- który niekoniecznie będzie za mądry) lecz przy swoich poglądach możesz pozostać, co więcej -możesz je głosić! i w ten sposób starać się przekonać do nich większość. Demokracja daje Ci prawo głoszenia twoich poglądów ze swej istoty , natomiast w monarchii ta możność nie jest pewna- zależy od jednej osoby - króla, który może się okazać zupełnym deklem ( a następny może być jeszcze gorszy). W końcu jeśli 99% ludzi to głupcy to czemu król miałby się znajdować w tym 1nym % mądrych- jak łatwo wyliczyć:-D - prawdopodobieństwo na to jest znikome.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Ja sie dołącze do postu tak na koniec :
    Mam kolege który bywa w świecie jest cenionym prawnikiem prawa handlowego i był kilka razy w satanach całej europie również w azji i australii ...

Co to ma do tego zapyta ktoś ?

Otóż on twierdzi że jedynym państwem w jakim nie chciałby mieszkać jest Szwajcaria bo to państwo policyjne jak żadne inne nawet sąsiad jak ci sie śmieci troche rozsypią przed domem z kosza albo jak nie posegregujesz zgłasza policji i gigantyczny mandat to jest gorsze od najgorszego komunizmu co z tego że są bogaci jak stopy na chodniku trzeba stawiać równo bo chodzenie bokiem jest przestępstwem....

Domyślnie

Bo najbardziej skuteczny byłby zakaz korzystania z samochodów. Też niepotrzebny ...
    Ja uważam za bardzo potrzebny. Dla przykładu: kumpel który jest w drogówce ścigał w miejscu gdzie młodzi gniewni organizują wyścigi, jednego z nich. I co ten mądrala zrobił? Przy 140 km/h zaciągnął ręczny i "w tył na lewo".

Wyrok w mojej ocenie powinien brzmieć:

... zakaz korzystania z samochodów ...
    Ostatnio edytowane przez ms714033 ; 06-10-2005 o 10:14

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów