Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 88

Wątek: Bezpieczeństwo w samochodach

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Tomek, ja się w sumie zgadzam z tym, żeby znieść obowiązek używania pasów. Ale pod warunkiem, że dla korzystających z tej "ulgi" wydzieli się specjalne drogi :-) Nie na długo, powiedzmy na kilka lat ;-)
    A wiesz, ze to nie jest głupi pomysł ;-). Za te kilka lat będziemy opowiadać kawały, ze jesteśmy najlepszymi kierowcami na świecie, bo ci słabi i myślacy inaczej wyginęli na takich drogach :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Umówmy się że TOBIE daje takie "poczucie bezpieczeństwa" :-). Niepotrzebnie i bazpodstawnie generalizujesz, ze każdemu. A dowodem na to jestem choćby ja..napewno też znalazłoby się wielu innym, którym nie daje :-)
    Przecież sam napisałeś, że daje poczucie bezpieczeństwa A to, że człowiek czując się bezpieczny, jest bardziej skłonny do brawury (podświadomie), jest naturalne.

Czy uważasz bardziej idąc po chodniku czy po krawędzi urwiska? Dlaczego?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Noo, choćby uciskają klatkę piersiową, nieznacznie. Da się do tego przyzwyczaić i być może (nie wiem) jest do pominięcia.

Aha, niby czemu taksówkarze są zwolnieni z obowiązku zapinania pasów?
    No właśnie - demonizujesz coś co jest do pominięcia :-)

A dlaczego zawodowi kierowcy rajdowi zapinają pasy ?? Co więcej w rajdówkach mają 5-cio punktowe, te to naprawdę ograniczają ruchy w fotelu..i nie narzekają "głupcy" na to ???
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Przecież sam napisałeś, że daje poczucie bezpieczeństwa A to, że człowiek czując się bezpieczny, jest bardziej skłonny do brawury (podświadomie), jest naturalne.

Czy uważasz bardziej idąc po chodniku czy po krawędzi urwiska? Dlaczego?
    Napisałem, że daje mi poczucie nie bezpieczeństwa, tylko poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku.. a to są 2 różne sprawy. Bezpieczeństwo to dla mnie poczucie, że nic złego nie może mi się stać. Ja takowego nie mam mimo 4 jaśków, ABS, pasów i super zawiechy w samochodzie :-)
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Aha, niby czemu taksówkarze są zwolnieni z obowiązku zapinania pasów?
    Taksowkarze sa zwolnieni z obowiazku zapinania pasow nie ze wzgledow wygody tylko ze wzgledow na zagrozenie wynikajace z przewozenia ludzi. Chodzi o to aby nie krepowaly ruchow podczas ewentualnej samoobrony itp.

ponadto:

Zwolnieni z obowiązku stosowania pasów:

Art. 39. 2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy

1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;

2) kobiety o widocznej ciąży;

3) kierujący taksówką osobową podczas szkolenia lub egzaminowania;

4) instruktora lub egzaminatora podczas szkolenia lub egzaminowania;

5) policjanta, funkcjonariusza Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej, inspektora kontroli skarbowej, funkcjonariusza celnego i Służby Więziennej, żołnierza Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - podczas przewożenia osoby (osób) zatrzymanej;

6) funkcjonariusza Biura Ochrony Rządu podczas wykonywania czynności służbowych;

7) zespołu medycznego w czasie udzielania pomocy medycznej;

8) konwojenta podczas przewożenia wartości pieniężnych;

9) osoby chorej lub niepełnosprawnej przewożonej na noszach lub w wózku inwalidzkim.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Napisałem, że daje mi poczucie nie bezpieczeństwa, tylko poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku.. a to są 2 różne sprawy. Bezpieczeństwo to dla mnie poczucie, że nic złego nie może mi się stać. Ja takowego nie mam mimo 4 jaśków, ABS, pasów i super zawiechy w samochodzie :-)
    Mi nie chodzi o poczucie bezpieczeństwa całkowitego, tylko o zwiększenie bezpieczeństwa, czyli dokładnie: "poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku".
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Tutaj mozna zobaczyc symulacje wypadku.

(klik)

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Mi nie chodzi o poczucie bezpieczeństwa całkowitego, tylko o zwiększenie bezpieczeństwa, czyli dokładnie: "poczucie szansy na to że wyjdę żywy z wypadku".
    Nie masz racji, bo czyms innym jest szansa na wyjście żywym (niekoniecznie całym, nieokaleczonym, o własnych siłach) z wypadku a czymś innym myślenie, że nic czy niewiele nie może mi się przydażyć - co starałeś się zasugerować w poprzednich wypowiedziach..

Tomek,

Jak mawiał znajomy góral "każdy ma swego Boga i niech tak zostanie". Chcesz, to jeździj bez pasów, świateł, tyle ile wyciągnie Twa bryka.. ale później, jesli przydaży Ci się nieszczęście (puk, puk, puk), to proszę miej o to pretensje tylko do siebie.. Gorzej jeśli ktoś pójdzie w Twe ślady i będziesz miał kaca moralnego na całe życie

dla mnie jest EOT
    Pozdrawiam
    Marek

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie masz racji, bo czyms innym jest szansa na wyjście żywym (niekoniecznie całym, nieokaleczonym, o własnych siłach) z wypadku a czymś innym myślenie, że nic czy niewiele nie może mi się przydażyć - co starałeś się zasugerować w poprzednich wypowiedziach..
    Zgoda, ale ja cały czas miałem na myśli pierwszy przypadek.

Chcesz, to jeździj bez pasów, świateł, tyle ile wyciągnie Twa bryka.. ale później, jesli przydaży Ci się nieszczęście (puk, puk, puk), to proszę miej o to pretensje tylko do siebie..
    Ale mi tylko o to chodzi, żebym miał ten wybór, jeśli chodzi o pasy. Właśnie dlatego, że tylko mi to zaszkodzi i tylko do siebie będę mógł mieć pretensje.

Przecież nie napisałem ani razu, że pasy nie są skuteczne.

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

powiedzmy ze jeszcze wszystko jest ok jesli ktos szafuje wlasnym zyciem i zdrowiem, niestety w motoryzacji najczesciej glupota i brawura wyrzadza szkody rowniez tym zupelnie niewinnym

tomku: jadac z tylu tez uwazasz ze powinienes miec wybor zapinania pasow ?
    Ostatnio edytowane przez TommyTheCat ; 05-10-2005 o 17:28
    Canon 30D

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów