Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 26-01-2010 o 15:22 Powód: Automerged Doublepost
Fotograf platoniczny
raczej chodzi mi o to, że interesuje mnie samo body, a te duperele to taki miły dodatek
i tak przychylam się bardziej do 30D, mama ma kolegę-fotografa, który również polecił mi 30D zamiast 450D
ah. dostałam telefon, że ciocia ma parę obiektywów od Zenita, z tego co wiem, to canony przy przejściówce działają z nimi[w przeciwieństwie do Nikona] byłoby fajnie, mogłabym na spokojniej zbierać kasę na obiektyw canona
![]()
Z całego serca radzę, weź ten, który ma dołączony obiektyw 18-55 IS. Albo dopłać za takowy. W Twojej pierwszej wypowiedzi obiektyw zbyłaś lakonicznym słowem "kitowy". A to nic nie oznacza. "Kitowym" obiektywem może być:
a) EF-s 18-55 / EF-s 18-55 USM mk I
b) EF-s 18-55 mk II
c) EF-s 17-85 IS
d) EF 28-135 IS
... i inne, każdy ma swoje wady i zalety.
Po drugie, z całego serca polecam 450D, bo:
a) ma większą rozdzielczość - zmniejszyć lub odszumić zawsze można
b) ma bardzo dobry wyświetlacz (kosztem małego "statusowego LCD")
c) ma bardzo dobry tryb Live View, z użytecznym podglądem ekspozycji i z działającym powoli, ale b.dokładnie) AF opartym o detekcję kontrastu) i powiększaniem dowolnego fragmentu kadru.
Oczywiście LV ma konkretne zastosowanie (zdjęcia ze statwu itp), ale moim zdaniem warto mieć tę funkcję.
Z kilkoma wyjątkami (znowu, napisz - jakie obiektywy?) to może wcale nie być takie fajne ;-)
zdRAWki
Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 26-01-2010 o 15:40
Fotograf platoniczny
dzwoniłam, ciocia podała takie nazwy:
1. MTO-11
2. MTO-1000
i jeszcze z 2 inne, których ciocia nie wyjęła z piwnicy ;p
... upss...
no dobra, a załóżmy że do wyboru samo BODY:
1.używka 450d
2. używka 30d
co bierzecie?
Ja wybrałem ... 30d i nie żałuję. Pamiętaj, że nowsze nie zawsze znaczy lepsze, a różnica pomiędzy serią XXXD oraz XXD jest dość znaczna (ergonomia, szybkostrzelność, AF, jakość wykonania - wytrzymałość )
Każdy będzie zachwalał swój aparat. Ja mojej 30 nie wymieniłbym na 450D nawet na nówkę prosto ze sklepu z kitem i polarem i torbą.
Wiesz co masz kupić więc nie ma co tego ciągnąć, lepsze 30D czy 450D, 30 czy 450, 30...
mb
z mojego doświadczenia:
miałem 300d (2,5roku) później zamieniłem na 400d (2lata) i dylemat 500d czy 50d czyt.seria xxx czy xx. wybrałem xx mimo,że nie nagrywa filmów :P. Jestem b.zadowolony i nie żałuję zakupu. Przy wyborze kierowałem się:
- czego oczekuję od swojego BODY........
po ostatecznym rozrachunku wypadło na 50d,bo na 6,5kl/sek. i to mi potrzebne.
Do sedna. Moim zdaniem zacznij od tego czego oczekujesz od body, na czy Ci zależy (ergonomia, funkcje, menu, wyświetlacz, MPx, bufor itd)
później zakreślaj + - i zobaczysz przewagę. No chyba,że wyjdzie remis. To dla pewności wypunktuj nieparzystą liczbę oczekiwań :P