Cytat Zamieszczone przez rorochch Zobacz posta
Wrzucam prosty setup, ktory pozwala osiagnac niezle efekty. Jest to oswietlenie tylno-boczne, gdzie rysuje tylna lampa z garnkiem, plastrem miodu i wrotami, wypelnia ringflash znajdujacy sie z boku, cienie niweluje blenda kolowa, a na tlo swieca dwa softboxy.
Ślędzę ten bardzo ciekawy wątek i pozwólcie, że i ja dorzucę swoje 5 groszy.

Kolega rorochch jako zawodowiec do oświetlenia tego prostego setupu użył czterech profesjonalnych lamp z modyfikatorami, których cena spokojnie liczona jest w grubych tysiącach zł.
Ja chciałem zaprezentować również prosty setup z użyciem trzech lamp, o łącznej wartości ok. 200 zł tj. Metz CT 45 (ok.150 zł na Allegro), żarówka błyskowa (jakieś 45 zł na Allegro) i Braun (lub inna równie tania, można kupić dosłownie za kilkanaście zł). Jedynym modyfikatorem na jednym ze zdjęć są kawałki kolorowej folii.
Efekty oceńcie proszę sami:

poniższe zdjęcie zostało doświetlone latarką diodową przy dłuższym czasie synchronizacji, więc wyszła niebieska poświata na tarczy.

i jeszcze jedno

a to zdjęcie z użyciem kolorowej folii

jako podstawę i tło do trzech pierwszych zdjęć został wykorzystany pasek matowego plexiglasu o długości ok 2 m wywinięty w łuk do kupienia w każdym markecie budowlanym.

Zdjęcia zrobiłem biorąc udział w warsztatach "od packshotu do fotografii reklamowej" prowadzonych przez Czarka Czerniewskiego, które gorąco polecam :-)