Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Dandelion / Potwierdzanie ostrości w manualach - Zakres i tolerancja

Początki nałogu

Domyślnie

ustawiam ostrosc/pt. AF tam gdzie ma byc, gdy uklad af potwierdza robie zdjecie i od tego momentu krecac pierscieniem robie seria pewien zakres. Zawsze wybiera sie wtedy w pelni trafione zdjecie.
    W ten sposób to można i bez dandeliona - sam tak często robię, ustawiam tak, że "wydaje mi się być ostro" (to jest straszne,chyba czas na AF), potem pierścieniem stopniowo zmieniam minimalnie odległości ostrzenia (zazwyczaj w stronę bliższych odległości bo mam tendencję do ostrzenia za daleko) i w tym czasie robię jeszcze ze 2 foto. Jeśli dandelion nie wyklucza konieczności zrobienia kilku tych samych ujęć w celu wybrania najlepszego to moim zdaniem jest nieprzydatny

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja to robię tak: kręcę pierścieniem do pierwszego potwierdzenia a potem robię takie mikrokorekty aż czujnik potwierdzenia mryga ciągle.

Póki co dużo danych praktycznych nie zebrałem :-) ale jak na razie rezultaty są zadowalające. Może nie jest to najszybsza metoda, ale i tak czasem wolę niż ostrzyć na live view z ręki. Na statywie, to co innego.
    Ale tą metodą trafienia są skuteczne. Będę dalej testował - może zweryfikuję swoje poglądy?
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to jest dokladnie nieco inna wersja tego co pisalem, seria z korektami Wada? Nabijamy zawsze niebo wiecej klatek naszej migawce, no ale chyba lepsze to, niz stracic cenny akurat kadr. Zreszta... Majac 50/1.8 sam robilem DOKLADNIE tak samo - kilkanascie korekt AF, aby wybrac ostre.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

A powiedzcie mi czy korzystaliście z programowalnego dandeliona (takiego jak tu http://allegro.pl/adapter-canon-pent...html?source=oo ), który ma możliwość korekcji FF/BF z poziomu puchy, może to pomaga w lepszej celności. Stoję przed dylematem zakupu tego ustrojstwa do sonnara 180/28 i flektogona 50/4 więc chętnie poczytam na temat waszych spostrzeżeń

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale to chyba kazde moga byc programowane. Sam zamawialem z Ebay sporo roznich najtanszych jakie wogole sa i zawsze byla mozliwosc za dodatkowe 3$ zaprogramowania go dowolnie jak chce.

Zwyczajnie sporo sellerow wogole o tym nie wie, albo nie maja czym je programowac. A Ci, co moga to robic doliczaja swoje pare PLN do ceny.

Na ebay mozna kupic z wysylka z chin ((juz przeliczone z dolara z wysylka)

M42 AF programowalny - 28zł
    NIKON F AF programowalny - 48zł
    PENTAX K programowalny - 48zl

Olek OM tak samo, jedynie Sony/Minolta na EF wiecej bo widze z soczewka.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 14-07-2011 o 17:30

Domyślnie

cytuję to co napisano w opisie:

"Adaptery z oprogramowaniem Tago-Tech., jako jedyne na rynku mają możliwość samodzielnego ustawiania pewnych wartości czy używania niektórych dotąd niedostępnych w innych adapterach z potwierdzeniem ostrości funkcji. Pozwala to z poziomu body samodzielnie ustawiać przez Użytkownika m.in.:

wartości przysłon od f/1.2 do f/45;

wartości ogniskowej od 1mm do 65535mm;

korekcja BF/FF w 1-31 stopniach (bardzo ważne przy nowszych body);

zapamiętywanie danych po wyłączeniu zasilania i ewentualne zapisywanie ich w EXIFie;

Instrukcja używania w/w funkcji wysyłana jest na życzenie, jako odpowiedź zwrotna via e-mail (plik PDF/DOC, wersja angielska)."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

raczej sciema.
    Wejdz na ebay, za 8$ kupisz M42 z chipem i za dodatkowa kaske moga ci zapisac exif 800mm F1.2

O FF/BF nie wiem, trzeba by doczytac, ale skoro jest zmiana danych, to byc moze chodzi o calosc i z mikrokalibracja.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 14-07-2011 o 17:33

Domyślnie

no ja akurat potrzebuję PSix - EF

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ebay 63.70$ z wysylka w cenie, razem z potwierdzaniem. W PL 225+wysylka, to juz lepiej doplacic i kupic w PL (inne systemy zazwyczaj 3-4x przebitka :/ )
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 14-07-2011 o 17:38

Domyślnie

no ten "niby" programowalny 249,- różnica niewielka więc jak będę kupował wezmę ten droższy i podzielę się spostrzeżeniami. Ciekawi mnie bardzo jak średnioformatowe szkło spisze się na pełnej klatce (w końcu będzie to crop średniego formatu ;-) )
    Ostatnio edytowane przez ArekLodzPl ; 14-07-2011 o 17:43

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów