Ja tam zmieniłem ostatnio 450D na 40D i przeskok jest ogromny. 450D z gripem gorzej leżało w dłoni niż 40D bez gripa, teraz puszka klei się do ręki. AF? O czym tu mówić, trafia na wszystkich punktach. C50 f/1.4 z 450D na bocznych punktach często działało jak chciało, teraz sie o to nie martwie. Nawet Tamron, który na 450D miał ogromny FF na szerokim końcu, teraz trafia na 40D na wszystkich punktach AF. Jeśli chodzi o wygode pracy to na 40D jest dużo wyższa, wszystkie potrzebne informacje na górnym lcd, wszystko co ważne pod przyciskami i dwa kółka nastaw dają dużo. Jedyny minus to słabe główne lcd, ale o AF sie już nie martwie, więc wystarczy, że mniej więcej wiem co zrobiłem. Jedyne co to ta ponoć duża różnica w wielkości wizjera nie została przeze mnie odczuta, pisali tu o dużym przeskoku, ale jakoś nie stwierdziłem, w każdym razie mi nie przeszkadza. Wyższe ISO jest lepsze 40D, dobrze naświetlone 3200 daje rade, 1600 ze spokojem, 1250 używalne zawsze. Ja tam jestem bardzo zadowolony z nowej puszki, teraz tylko jeszcze dwie stałki 28 f/1.8 i 85 f/1.8 i chyba bedzie 5D jako drugie body