Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Lepiej nowe body czy szkło?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ale czy dzieki temu zaczales robic duzo lepsze fotki? zgaduje ze nie .. wiec zmiana byla bez sensu, a to co pokazujesz w portfolio nie wymaga ani szybkiego AF, ani tez super wysokich czulosci

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Nie chodzi tu o to, że zacząłem robić lepsze zdjęcia bo to mi dadzą nowe szkła, ale ich robienie stało sie znacznie przyjemniejsze. Zależy co kto lubi, ja tam jestem zadowolony i bynajmniej nie uważam by ta zmiana była bez sensu

PS. Mam nadzieje, że nie chciałeś powiedzieć, ze moje zdjęcia są słabe ?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ale czy dzieki temu zaczales robic duzo lepsze fotki? zgaduje ze nie .. wiec zmiana byla bez sensu, a to co pokazujesz w portfolio nie wymaga ani szybkiego AF, ani tez super wysokich czulosci
    Ale ja odniosłem wrazenie, że w poście do ktorego się odnosisz nikt nie dywaguje o jakości fotek, lecz o róźnicach w jakości pracy ze sprzetem.
    Jak to mówia, 'dobry fotograf zrobi dobre zdjecie i pudelkiem po butach', ale mimo to, zazwyczaj z pudełkami po/do butów "biegają" w większości sprzedawcy butów. Dobre zdjecie to podstawa, ale skoro mozna sobie ułatwic prace to dlaczego nie kupic lepszego body.
    A żeby nie było zupełnie OT. Uważam, że najpierw dobre szkła, a potem lepsze body.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madc0w Zobacz posta
    ew sprzedaj 350d (~600zł) 50mm 1.8 (~350zł) dołóż jeszcze trochę kasy i kup 5d mk1 używkę, odczujesz ogromną zmianę
    No jeżeli przeskoczy tak bezpośrednio na pełną klatke bez wiedzy jak to obsłużyć to nie wiem czy zobaczy taką ogromną zmiane, przynajmniej na początku. Chyba że zostawiłby sobie 50mm 1.8 bo to potrafi swoje

A jeżeli chodzi o szczere rozwiązanie to i dobrą propozycją jest kupienie szkła ale chyba jeszcze lepszą tak jak było juz wczesniej czyli obu ,)

"Uważam, że najpierw dobre szkła, a potem lepsze body."

Przyznam racje, naucz sie wykorzystywac na maxa to co masz a potem pełna klatka
    Ostatnio edytowane przez Czapa ; 26-01-2010 o 11:55
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Zablokowany

Domyślnie

nie trzeba umieć robić zdjęć żeby poczuć różnicę-dziecku mozna ustawić AV i f 1.8
    -jeszcze edytuję-
    -ja zrobiłem inaczej-sprzedałem 50d -dołożyłem i kupiłem 5dMkII-tak się wywaliłem z kasy-że musiałem podpinać M42...póxniej w miarę pożliwości dokupiłem 50mm/1.4 itd...gdybym pakował się w szkła to dalej jechałbym na 50d
    Ostatnio edytowane przez mieszko_1vp ; 26-01-2010 o 13:06

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Zastanów się czego ci brakuje w obecnym body i czy naprawdę jest to nie do przeskoczenia.

Ja bym prędzej zainwestował w 70-200 f/4 (ew. starał się dozbierać do 70-200 2.8 - używki w całkiem sensownych pieniądzach można kupić)
    Albo tak jak radzili wcześniej :
    Sprzedaj 350d
    Kup używkę 30d/40d
    Kup 70-200 f/4

Jak dobrze poszukasz to się spokojnie zmieścisz w budżecie (nie tak dawno 70-200 f/4 w bdb stanie na forumowej giełdzie za 1600-1700 można było trafić).

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie

to i ja dodam cos od siebie.....

mam 400d ciut nowszy od twojego.... chcialem kupic 40d (rok temu)...
    uzywalem aparatu rok - caly czas sie uczac (zreszta do dzis tak jest)...
    kupilem 17-55 f2,8 is usm - przesiadka byla z kita (wrazenia odczuwalne)
    kupilem 70-200 f4 - przesiadka z sigmy apo 70-300 mm
    dosc widoczne zmiany - majac te szkla, oczywistym jest ze nie brakowalo mi nic juz jesli chodzi o body.

jak masz kase to kupisz i tak co zechcesz....

ostatnio tez tak mialem chcialem 50d (bo obecny przestal trafiac... iso itd itd - takie standardowe problemy, co wszyscy pisza)....

pomyslalem kilka dni, ....poczytalem forum i..... kupuje lampe studyjna i moze 85 mm f1.8.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta

Jak dobrze poszukasz to się spokojnie zmieścisz w budżecie (nie tak dawno 70-200 f/4 w bdb stanie na forumowej giełdzie za 1600-1700 można było trafić).
    o rany.... to to szlo uzywane kosztuje 1700 zl??
    dawno nie sledzilem cen uzywek ale to szkielko rok temu nowe kupilem za 1999 zl /poznan
    Ostatnio edytowane przez macgaw ; 26-01-2010 o 14:22 Powód: Automerged Doublepost
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Początki nałogu

Domyślnie

Nawet teraz mozna dostac za mniej niz 2 tys. nowe 70-200 f4. Slowo-klucz: faktura vat Ale do rzeczy, sam nie zmienialem jeszcze puszki, natomiast obiektywow juz kilka przeszlo - i to one daja ta odczuwalna zmiane jakosci fotek. Aparat pewnie tez ma w tym swoj udzial, ale jestem w stanie zaryzykowac ze lepsze rezultaty da troche lepsze szklo niz troche lepszy aparat. I pewnie gdybym chcial juz teraz 5d na wlasnosc, to mozliwe ze nie odczulbym za duzej roznicy albo wrecz roznice na minus - wykosztowujac sie na body, nie wystarczyloby na lepszy obiektyw. I chyba zostane zwolennikiem tezy ze lepszy crop z solidna szklarnia, niz FF z "zamiennikami zatyczki od body"

Coś już napisał Awatar marcin1191
    Miasto
    Iława/Sopot

Domyślnie

Dzięki wszystkim z odpowiedzi. Zdecydowałem się na nowe szkiełko Długo oczekiwana eLeczka wreszcie zagości w torbie Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
    Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz posta
    (...) I chyba zostane zwolennikiem tezy ze lepszy crop z solidna szklarnia, niz FF z "zamiennikami zatyczki od body"
    A moim zdaniem ta teza została wysnuta przez ludzi, którzy nie mieli nigdy pełnej klatki i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów