Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Mocowanie softboxa do statywu, jak?

Dopiero zaczyna Awatar addie
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
    Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
    pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...
    Ostatnio edytowane przez addie ; 26-01-2010 o 20:43

Domyślnie

Vitez, no tak zapomnialem dodac ze nie ma byc na stale ...

addie, dzieki o cos takiego mi chodzilo

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez traphezz Zobacz posta
    Vitez, no tak zapomnialem dodac ze nie ma byc na stale ...
    Przecież ta taśma to nie kropelka czy poxipol .

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?
    Uchwyt wygląda tak: http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1803
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez addie Zobacz posta
    http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=444190 a może tak ?
    Na flickru też jest od zatrzęsienia projektów
    pank. Jakie softy planujesz zakupić ? Bo sam mam to w planach i się łamie między quantuumem, a chńczykami z funsports. Quatnuum zdecydowanie lepsza jakość i szyte ograniczniki na pręty , te z funsportu maja rzepy...
    Na razie mam chińczyka z eltecu, ale planuję jeszcze kupić coś większego i prawdopodobnie będzie to quantuum.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 27-01-2010 o 10:34 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Dopiero zaczyna Awatar addie
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A ogarnie ci jedna lampa z oktą 120cm ?? Na żółtym forum jest wątek poświęcony właśnie softboxom do lamp systemowych. Ktoś tam pisał, ze przy dużym sofcie już mu sabinki nie ogarniały mocowo.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Tak, tylko że do tego softboxa włożę 3x580.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

pank, moja wyobraznia chyba dzis nie dziala jak trzeba, ale patrzac na to mocowanie, na softbox, i na film ktory podales - nie widze zadnego klopotu zeby to polaczyc W pierscieniu softboxa nagwintowales otwor, w otwor wkreciles srube. Wiec jaki jest problem wlozyc ta srube w to mocowanie do lamp ? Chodzi Ci o to ze w tym mocowaniu sa te tulejki pod wyimar zeby to bylo w miare sztywno ? Jesli tak to utnij leb sruby, nakrec nakretki jedna za druga, na max dlugosci sruby i oszlifuj jakimkolwiek pilnikiem jesli trzeba I bedziesz mial taki trzpien

Miasto
    wawa

Domyślnie

Takie rozwiązanie przyszło mi do głowy, ale myślałem że może są jakieś firmowe patenty, ew. softboxy z mocowaniem.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

O jakies softboxy z mocowaniem pod statyw oswietleniowy i lampy systemowe bedzie chyba dosc ciezko, bo wszystko co jest to jest pod lampy studyjne. To ze ludzie wpadli na pomysl blyskania z mniejszych lamp, nie znaczy ze producentowi sie to podoba Wkoncu ktos tam wymyslil te wszystkie mocowania typu bowens itp zeby kupic dodatkowo studyjna, a ludzie uzywaja systemowych. Poza tym pozostaje wlasnie kwestia mocy - nie kazdy ma 3 lampy zeby wrzucic do jednego softa. I to tez pewnie jest powod nie produkowania tego typu softow z takim mocowaniem

A co do tego mocowania tutaj. Gdzies w domu mam takie dosc ciekawe kolki do, no wlasnie, nie pamietam do czego, ale do czegos zwiazanego z szafkami. Sa aluminiowe, maja ok 5mm gwintu a pozniej wygladaja jak kolek i sa gladkie.

I zastosowanie jakiegos takiego patentu w tym kierunku chyba bedzie najrozsadniejsze, tylko dobrac srednice do tego otworu w mocowaniu do lamp, porzadnie to skrecic najlepiej na jakis spowalniacz gwintow zeby sie nie rozkrecalo i finito

Miasto
    wawa

Domyślnie

Wystarczył by softbox z mocowaniem statywowym pod lampy studyjne, systemowe i tak łączę za pomocą ball bungee.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów