Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: pomoc w ustawieniu lamp?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie pomoc w ustawieniu lamp?

Witam Państwo Profeszynalisci

Jako ze z oswietleniem sobie ani nie radze ani nie mam dostepu do full profesjonalnego jedynie jedna 580 ex + 2x blenda, to chcialbym abyscie mi poradzili. I co potrzeba i mniej wiecej jak ustawic.
    Mam pomysł na sesje dla pary znajomych, taki walentynkowy prezent dla nich, chcialbym zeby wyszlo dobrze. Jestem w stanie dokupic drugie 580 ex, jakies statywy, parasolki/softboxy, albo jakas lampke do 300zł do nich, ale powiedzcie co potrzebne w tym konkretnym przypadku.
    Scena zaplanowana w glowie wyglada tak (by ms paint):

Zdjecie + inne z tej sesji to przede wszystkim scena namietnosci pary. Wieczor, swiatlo lampki (chcialbym aby bylo widoczne na zdjeciu, ze ta lampka jest zapalona), para na kanapie, wino, owoce, czekoladki..

Jak poustawiac lampy, jakie, czego uzyc jako rozmiekczenie, albo skupienie swiatla, zeby na nich skupic uwage i zachowac nastroj wieczoru?
    Domyslam sie ze odpowiedzi moze być ile odpowiadajacych, jesli komus sie bedzie chcialo..
    Ale mi, bez doswiadczenia, ciezko wystartowac z obmyslaniem tego. Chetnie niski koszt rozwiazania

Zablokowany

Domyślnie

poszperam zaraz w swoich zdjęciach i spróbuję znajeść coś podobnego-a co z oknem-rozumiem że pora wieczorowa?

Miasto
    Poznan

Domyślnie

za oknem pora wieczorowa raczej, zwlaszcza ze wzgledow organizacyjnych.
    chociaz okna i tak nie bedzie widac w kadrach ktore mam w glowie
    dzieki za chec pomocy

Zablokowany

Domyślnie

Jedna lampa między tobą ,a lampką-wysoko-jako dyfuzor parasolka-praca z dwoma osobami bardzo trudna-bo będą sobie robić cienie-oczywiście lampka ma być widoczna-że się świeci
    ze swoich zdjęć znalazłem jedno doświetlane tylko jedną lampą na sofie-po cieniu poznasz gdzie była lampa

Miasto
    Poznan

Domyślnie

dzieki, pomocne
    a balans bieli, wariuje? tu lampki, zarowki, tu błysk.. ciezko z tego uzyskac kolorystyke odpowiednia?

Zablokowany

Domyślnie

ja chyba robię zawsze na Auto,albo chmurce-dopiszę tylko że mając blendę i jedną lampę spokojnie możesz się brac za taką sesję-ta moja fota była robiona na f 2.8-a mając 50mm 1.4 możesz jeszcze bardziej dobrać expozycję pod świecącą lampkę nocną

Miasto
    Poznan

Domyślnie

1.4 chyba nie użyję, czuje ze bede potrzebowal ok 4 i 28mm, żeby zawartosc stolika -ważna- była też widoczna postaram się dać dłuższy czas, statyw a reszte oby błysk zrobił

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Lampka nocna - przewaznie max 40W albo 60W. Ale spokojnie mozna wpakowac tam na czas sesji zarowke w granicach 100W. Bedzie bardziej widoczna przy jednoczesnym skroceniu czasu i uzyciu blyskowego

Co do blysku, ja bym chyba ustawil z Twojej prawej blyskotke + parasolke. A blende ewentualnie z lewej za lampka nocna zeby jeszcze wzmocnic efekt tej lampki. To juz zalezy od tego jak ogolnie ulozy sie swiatlo, od czasu itp. Patrzac na ten schemat, to lampa na dole tego rysunku, czyli przy prawym Twoim ramieniu - zeby byla blisko osi, ale jednak troche odsunieta. Wtedy z prawej bedzie wiecej blyskowego, z lewej tego z lampki nocnej. Balans ustawisz na blyskowe, i lampka nocna powinna dac przyjemny cieply kolor calosci

Parasolke tez w miare najwieksza z mozliwych bo sa dwie osoby. czyli jakies 110cm minimum moim zdaniem.

Ale ja sie nie znam, ja ostatnio tylko eksperymentuje w kierunku swiatlo blyskowe

Miasto
    Poznan

Domyślnie

dzieki fajnie ze nie piszecie o koniecznosci dokupienia 3 x 300Ws

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Statyw oświetleniowy to polecam W803. Tani i dobry- pod samą lekka reporterską lampę jak znalazł, a i bez problemu studyjny softbox 60x90 (zaciskami do tła) na nim zamontowałem

Mam nikłe doświadczenie z lampami studyjnymi, nie mam porównania ale z zestawem 2x 580EX i 2x 430EX pracowało mi się bardzo wygodnie i nie odczuwałem braku mocy.
    2 lampki- 580EX + jakaś jako slave i już naprawdę sporo można zdziałać.

Rozważ kupno sofboxa zamiast parasolki- przyjemniejsze bardziej miękkie światło według mnie i łatwiej je kontrolować. Zainteresuj się tematyką strobist Różne prymitywne strobistowe zabawki z kartonu działają cuda

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów