Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Dziwne różnice między zdjęciami z różnych obiektywów

Widok wątkowy

jaskol
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Tryb M to tryb świadomy. O tym co powstaje, decydujesz TY, to Ty robisz, nie aparat. Nie ma znaczenia jak wspaniałe i świetne są wyświetlacze, fakt że lepsze są użyteczniejsze, ale istotniejsze jest info o histogramie.
    W trybie M ustawiamy parametry pod histogram, nie lustrzankę kolegi.
    Wasz sprzęt się różni: softem aparatu (możliwa inna faktyczna czułość matryc przy tym samym nominalnie iso) i przede wszystkim użytym obiektywem.
    Porównujesz zoom ze stałką, pamiętaj o tym. Tamron, choć ma dużo zalet, ma też spore winietowanie w stosunku do 50mm sigmy, bez względu o której tu mowa. To wpływa znacząco na zaciemnienie obrazka.
    Nie wdawaj się testy, patrz na histogram i ciesz się robieniem zdjęć.
    Dalej napisałem, że zdjęcia oglądane po wywołaniu również mocno się różniły. Co do świadomości w trybie M to nie trzeba mnie oświecać. O różnicach w realnych czułośćiach ISO wiem, ale sytuacja, w której zdjęcia wykonywane aparatem kolegi na 1/250 odpowiadają moim 1/125 nie jest fajna. Zastanawiam się czy coś po prostu nie jest uszkodzone. Co sie tyczy różic między obiektywami to fakt, sigma ma chyba najlepszą 50 w tym przedziale cenowy a zooma nie ma co porównywać, ale konktretny otwór przesłony i czas naświetlania na obu powinien dać przynajmniej porównywalne wyniki. To, że czułość Canona jest wyższa niż wartość wyrażona w Iso powinnno powodować wręcz przeciwną sytuacje. A kolega Mk307 chyba niezdrową zażyłość ze swoim sprzętem skoro opisany problem traktuje jak ataki na canona i zachwalanie sprzętu sony. Pomiar w obu był centralny choć on nie ma tu nic do rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez jaskol ; 25-01-2010 o 14:50

Uprawnienia umieszczania postów