Pokaż wyniki od 1 do 10 z 236

Wątek: [Canon-Foto-Klub] Bardziej realnie, mniej wirtualnie

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Czyli że nie kumam. Powołano stowarzyszenie bez jakichkolwiek KONKRETNYCH planów czym to stowarzyszenie ma sie zajmowac ? ot tak. żeby było? A gdzie jakieś pomysły/propozycje na to co dalej ?
    .... posty Janusza które początkowo wydawały sie destrukcjne /sorki/,,, jednak po krótkiej chwili zastanowienia...hm.... ma niestety rację.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 04-02-2010 o 22:18

Coś już napisał Awatar eminesia
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Czyli że nie kumam. Powołano stowarzyszenie bez jakichkolwiek KONKRETNYCH planów czym to stowarzyszenie ma sie zajmowac ? ot tak. żeby było? A gdzie jakieś pomysły/propozycje na to co dalej ?
    .... posty Janusza które początkowo wydawały sie destrukcjne /sorki/,,, jednak po krótkiej chwili zastanowienia...hm.... ma niestety rację.
    Ależ była dyskusja nad założeniami stowarzyszenia, celem itp. Wszystko odbywało się na forum tymczasowym, do którego link był od razu podany na CB, a także Mellan i inni mieli go w sygnaturze. Wszystko, co zostało ustalone, istnieje w statucie/regulaminie.
    Canon EOS 450D/Canon EOS 1000F + Sigma 70-300/4-5.6 APO DG, Sigma 28-200/3.8-5.6, Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS

Graj!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Propozycje na to co dalej, powinny przede wszystkim rodzić sie w głowach członków. Stowarzyszenie powstaje po to, żebyśmy ruszyli WŁASNE d... i przestali liczyc na innych. Dlatego, osobiście bardziej liczę na to, że Ty cos zaproponujesz, niz na wpisy takie jak cytowany. Bo one nic kompletnie nie wnoszą. Pokazuja tylko, że masz roszczeniowy stosunek do świata i tyle. Żadne stowarzyszenie non-profit, oparte na czlonkach z roszczeniowym stosunkiem, nie ma szansy na konkretne działania. Bo to członkowie bedą tworzyć stowarzyszenie, a nie zarząd. Zarząd jest od koordynacji i kierunkowania działań, ale nie od robienia czegokolwiek za nas.
    Stowarzyszenie nie ma być firmą, która coś za Ciebie załatwi, tylko czymś co Ci ew. pomoże zrealizowac swoje własne pomysły.
    Posty Janusza Body nie sa destrukcyjne. Rzucają pewne, nowe światło, na aspekty które dotad nie były dyskutowane. Moze dlatego, że rzeczy działy się za szybko, a może dlatego, ze zbyt mało sie o niektórych rzeczach rozmawiało.
    Myslę, że warto przedyskutowac niektóre rzeczy na nowo i zapraszam WSZYSTKICH chetnych, zeby czynnie brali udział w tej dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 06-02-2010 o 01:15
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Ciepełko nastało na wątku...

Dyskusja gorąca się zrobiła. Moim zdaniem niepotrzebna. Zdecydowanie niepotrzebna.

Klub tworzy się tutaj od jakiegoś czasu. Pisząc TUTAJ mam na myśli Canon-Board.info. Nazwa Canon-Foto-Klub zupełnie mnie nie zaskoczyła i mi nie przeszkadza. Pomysł i chęć zrzeszenia się powstały na CANON-Board.info - w miejscu, gdzie piszą, dyskutują, czytają Canonowcy choć nie tylko. Statystycznie rzecz biorąc nazwa taka była nawet wysoce prawdopodobna.
    Poza tym - chyba najważniejsze - została wybrana w głosowaniu. Klepnięta. Kropka.

Jestem Canoniarzem. Tak. Przyznaję się. Mógłbym być Nikoniarzem ale nie jestem. Jestem Canoniarzem, bo ileś tam lat temu przesiadłem się dobrego ruskiego aparatu na jeszcze lepszy japoński i już tak zostało. Pasuje mi ten sprzęt, przyzwyczaiłem się do niego, jestem Canoniarzem.

Nie jestem onanistą sprzętowym, broń Boziu.
    Może dlatego nie przeszkadza mi ta nazwa. Nie przeszkadzałaby mi jakakolwiek inna. Klub mógłby nazywać się "eLka" jak moja pierwsza żona. Nie przeszkadzałoby mi to. Lubię ją nadal. Nie oczekiwałbym jednak od niej czegokolwiek w związku z tym, że należę do Klubu jej imienia...

Nie brzydzę się Nikona. Nie pałam nienawiścią do Nikoniarzy. Ale nie jestem Nikoniarzem, bo mi Nikon nie leży... Nawet ostatnio bawiłem się D300 kolegi. Super sprzęt ale nie dla mnie - z przyzwyczajenia jestem Canoniarzem. Bo mi Canon dobrze w ręku leży, wiem gdzie szybko zmienić wartość ISO, punkt AFa i przyzwyczaiłem się do prostokątnej muszli ocznej. I do dziesiątek innych szczegółów lustrzanek Canon.

Jestem Canoniarzem i należę do Canon-Foto-Klub.

....jeśli brać pod uwagę sprzęt to jestem również Pentaksiarzem, bo mam również Pentaksa. I Kodakowcem, bo mam też hybrydę Kodaka.
    Nikoniarzem też w sumie po części jestem. Jestem Użytkownikiem, mało aktywnym może ale Użytkownikiem forum.nikon.org.pl

Jestem trochę zaskoczony, że teraz nagle okazuje się, że nazwa jest BE.
    Nazwa jest BE, ponieważ:
    - Canon jest drogi
    - Canon Inc. (Canon Polska Sp. z o.o.) nic nam nie da
    - Bo nie dostaniemy od Canona nic w zamian za to, że że promujemy Canona.

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    Janusz Body -czyli że co? że Ty nie ?
    dodam że trochę dziwne-bo chłopaki juz od jakiegoś czasu mają w stopkach "Canon" na początku było duużo chętnych-a jak już wszystko załatwili-to teraz zaczynacie się na nich wypinać "bo zupa była za słona"...trochę to dziecinne
    Dobrze ujęte.

Cytat Zamieszczone przez krzdra Zobacz posta
    Wątek czytałem ze spokojem aż do momentu kiedy Alde napisał cyt.Mnie to w sumie bardziej interesuje kto się chce zapisać do klubu, a nie to kto zdecydowanie, absolutnie, nie ... a eminesja dodała cyt. Janusz Body nie chce należeć do klubu, no trudno. Ktoś inny też nie, też trudno. Dla mnie to właśnie strzeliliście sobie w kolano jeżeli tylko na tym wam zależy.(...)
    PS.
    Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem.
    krzda, nie obraziłeś.
    Eminesia strzeliła w kolano Klubu (lub swoje), który się dopiero zawiązuje, bo nie interesuje jej to kto nie chce do niego należeć?
    Alde przejechał 900 kilometrów, żeby się spotkać na kilka godzin, zrobić cokolwiek, żeby się zorganizować.

Plany. Pytacie co dalej, kalendarz spotkań...
    Wyobraźcie sobie, że nie ma się na razie z kim spotykać... Zazdroszczę ludziom ze Szczecina, ludziom z Krakowa, że mają okazję i spotykają się ze sobą. W Skierniewicach gdzie mieszkam nie ma chętnych. Ale mam nadzieję że to się zmieni. Okazuje się, że Dinderi mieszka w "okolicy", kilka innych osób pewnie też. Mam ochotę się spotykać z miłośnikami fotografii do których się zaliczam. Ktoś jeszcze ma?

Jestem pewien, że w lato spotkamy się na pewno w większym gronie niż w Łodzi w styczniu.

Wyluzujcie.

PS
    ...dajcie sobie spokój z nazwą...
    Są chętni do zorganizowania/spotkania się na "Canonowe Focenie Marcowe"?

1. AMMarshall
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    ... Zazdroszczę ludziom ze Szczecina, ludziom z Krakowa, że mają okazję i spotykają się ze sobą. W Skierniewicach gdzie mieszkam nie ma chętnych. Ale mam nadzieję że to się zmieni. Okazuje się, że Dinderi mieszka w "okolicy", kilka innych osób pewnie też. Mam ochotę się spotykać z miłośnikami fotografii do których się zaliczam. ...
    Jaki masz aparat? 1Ds Mk3 ? zrób klub posiadaczy tego modelu. Będziesz miał więcej chętnych w Skierniewicach.

Ty nie masz ochoty spotykać się z miłośnikami fotografii. Masz ochotę spotykać posiadaczy Canonów. To dość zasadniczo różne. Przyjdzie Ci zapewne jeszcze dalej zazdrościć Szczecinowi i Krakowowi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony

Domyślnie

To ja w takim razie chce klub 5d , a co? jak szaleć to szaleć. deklaracje cżłonkowskie możecie na priv przesyłać. :-D

ps. u nas w klubie 5D luzik, wiec oferta dotyczy zarówno posiadaczy mkI jak i mkII ;-) ba jak u N wykluje sie D5 to też zapraszamy.

a teraz bardziej na powaznie
    dinderi - oczywiście że masz rację tylko że to tak nie działa. Musi byc przynajmniej w poczatkowym okresie niejako narzucony gotowy pomysł który zintegruje środowisko. opisany , przygotowany , wyłozony na forum . jeśłi liczycie że taki plan przygotuje za zarzad ktoś inny .... a klub sie pod tym podpisze, to marnie to widzę. Ale tak czy inaczej kibicuje Wam bo skoro taka forma działania zainteresowała posiadaczy canona to napewno warto.
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 06-02-2010 o 11:43

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jaki masz aparat? 1Ds Mk3 ? zrób klub posiadaczy tego modelu. Będziesz miał więcej chętnych w Skierniewicach.
    Ty nie masz ochoty spotykać się z miłośnikami fotografii. Masz ochotę spotykać posiadaczy Canonów. To dość zasadniczo różne.
    Janusz, to nie tak jak myślisz niestety. Ponosi Cię.
    Mylisz się co do tego z kim ja się chcę spotykać. Mam ochotę spotykać się z fajnymi ludźmi, między innymi z tymi, których spotkałem w Łodzi.

Poza tym nie jest ważne jaki mam aparat, nie jest ważne co jest w nazwie. Pomysł Klubu Canona narodził się na forum Użytkowników Canona, no i tak się złożyło, że tego Canona ma w nazwie. I co w związku z tym? Mam się martwić, że 99% Klubowiczów będzie użytkownikami Canona?? Nie rozumiem w czym problem?

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przyjdzie Ci zapewne jeszcze dalej zazdrościć Szczecinowi i Krakowowi.
    Wiesz... Gdybym mieszkał bliżej Szczecina albo Krakowa na bank bywałbym na tych plenerach. Ale niestety za daleko.
    Powstający Klub daje duże prawdopodobieństwo, że taka grupka zapaleńców wykluje się z okolic Łodzi czy Warszawy, a tu już mam rzut berecikiem.
    Także mam nadzieję, że zorganizujemy coś fajnego i nie życzę Tobie ani oczywiście sobie zazdroszczenia czegokolwiek w tym temacie. Tylko fajnej fotograficznej zabawy. Powodzenia życzę!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    ... Mam się martwić, że 99% Klubowiczów będzie użytkownikami Canona?? Nie rozumiem w czym problem?...
    Przeczytaj swoje własne posty z października na forum C-F-K w sprawie nazwy. :-)

Nie rozumiesz w czym problem? Zapisał byś się do Sony-Foto-Club? Poszedłbyś na spotkanie Panasonic-Foto-Klub?

Myślę, że przyjdzie Ci długo czekać na następnego posiadacza 1Ds Mk3 w Skierniewicach. Bez urazy. To właśnie jest ten problem.

Do tego, żeby zorganizować plener żaden klub czy stowarzyszenie nie jest potrzebne. Do tego żeby robić zdjęcia też nie. Zdjęcia robi się samemu. Na każdym plenerze. Zdjęć nie robi się tylko Canonem (to tylko ok 30% rynku).

Nie mieszajmy dwóch zasadniczo różnych rzeczy Forum CB i Foto Klub. Forum CB to forum sprzętowe gdzie jest ogromna łatwość znalezienia potrzebnej informacji technicznej w mniejszym lub większym stopniu tego sprzętu dotyczącej. Tak dotyczącej również fotografii w ogólności, Photoshopa i paru innych rzeczy. Forum internetowe to idealne miejsce do tego i żaden klub tego nie zastąpi a rywalizacja na tym polu z góry jest skazana na totalną porażkę. Foto Klub to.... to już zależy od tego czego oczekują i co chcą robić członkowie.

Ludzie, żeby należeć do klubu muszą mieć jakąś korzyść z tego uczestnictwa.

Zanim ktokolwiek rozsądny zapisze się do jakiegokolwiek klubu to powinien przeczytać statut i mieć jasność co do celów klubu. Tu MUSI być jasność i spójność tego co klub robi bądź zamierza robić i tenże cel, w jakimś stopniu, musi przekazywać również nazwa klubu. Innymi słowy każdy odpowiada sobie na conajmnie dwa pytania:

1. Jaki jest cel działania klubu?
    2. Co ja z tego będę miał?

Przynależność do klubu dla samej przynależności nie ma sensu. Tak samo nie miało sensu przynależenie do PZPR dla samej obecności o oczekiwania jakichś wydumanych korzyści.

Gadanie patriotyczne w stylu "nie pytaj co USA może zrobić dla Ciebie, pytaj co Ty możesz zrobić dla USA" zupełnie nie ma tu zastosowania.

Jak ktoś ma ochotę założyć sobie "Klub czcicieli świętego Graala" i znajdzie wyznawców to czemu nie. Tylko nie może liczyć, że to się będzie wszystkim podobało. Identycznie jest z założeniem Klubu-Foto. Ze zgrozą przeczytałem w postach na C-F-K kiedy ktoś napisał - zakładamy klub Canona - przedstawiciele innych wyznań mogą przychodzić na plenery ale nie mogą być członkami jedynie słusznej wiary. (cytat niezbyt dosłowny) Mnie to wystarcza...

I tak napisałem w tej sprawie dużo za dużo. Zamykam dziób i solennie obiecuję, że się więcej w TEJ sprawie nie odezwę ani słówkiem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów