Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: BF/FF - przypisany do szkła czy body?

Zablokowany

Domyślnie BF/FF - przypisany do szkła czy body?

Czy bf/ff jest wina szkla czy niezgrania szkla z body? Innymi slowy - czy obiektyw nie posiadajacy bf/ff na innych body moze zle ostrzyc z innymi puszkami?

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Może zaistnieć sytuacja gdzie obiektyw który ostrzy na innym body nie będzie ostrzył na Twoim, regulację AF przeprowadza się zarówno z poziomu body jak i obiektywu.
    Pozdro

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czikabonita Zobacz posta
    Czy bf/ff jest wina szkla czy niezgrania szkla z body? Innymi slowy - czy obiektyw nie posiadajacy bf/ff na innych body moze zle ostrzyc z innymi puszkami?
    Może.
    Po coś Canon wprowadził mikroregluację AF w kilku ostatnich puszkach...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Możliwa jest dowolna kombinacja tej przypadłości z puszkami i obiektywami. Jak miałem 350D, to marzyłem o mikroregulacji w body. Jak mam body z mikroregulacją, to się okazało, że wszystkie moje szkła trafiają z nim w punkt i niczego nie trzeba regulować...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Możliwa jest dowolna kombinacja tej przypadłości z puszkami i obiektywami. Jak miałem 350D, to marzyłem o mikroregulacji w body. Jak mam body z mikroregulacją, to się okazało, że wszystkie moje szkła trafiają z nim w punkt i niczego nie trzeba regulować...
    Na dodatek, zwłaszcza zoomy, mogą trafiać w punkt na odległości np. 5 m od celu i mieć koszmarny FF/BF na odległościach np. 2 m.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na dodatek, zwłaszcza zoomy, mogą trafiać w punkt na odległości np. 5 m od celu i mieć koszmarny FF/BF na odległościach np. 2 m.
    Albo mieć różne wady na różnych ogniskowych. Miałem w rękach kiedyś 17-40, które miało FFa na 40mm i BFa na 17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Może ktoś (Janusz?) wytłumaczy mi zależność między ff/bf a odległością od fotografowanego przedmiotu (o ile istnieje takowa).
    Pzdr.

I.

Domyślnie

to co mowi Janusz jest wlasnie najgorsze. Dawno, dawno temu, kiedy mialem system nikona i np 28-75 tamrona dawal idealnie rade z d80 natomiast z d300 bylo dziwnie bardzo, mimo korekty bf/ff w body na roznych ogniskowych i odleglosciach od obiektu bylo roznie.

Uprawnienia umieszczania postów