Dodałem właśnie z f/8. Efekt jest jeszcze gorszy. Dodaję i w Rawie i w jpg w takim razie. Podpowiedzcie proszę co z tym robić, czy to moje błędy, czy wada obiektywu...
Dodałem właśnie z f/8. Efekt jest jeszcze gorszy. Dodaję i w Rawie i w jpg w takim razie. Podpowiedzcie proszę co z tym robić, czy to moje błędy, czy wada obiektywu...
na f/8 imo jest zdecydowanie lepiej:
http://i60.tinypic.com/16k2xia.jpg po prawej f/8
a co do ostrości po zmniejszeniu do 1200x800 jest ok
http://i62.tinypic.com/au9mp4.jpg
SONY
Na czym zapikało potwierdzenie ostrości ? Bo na żadnym zdjęciu nie ma czerwonej ramki AF w DPP.
Jeżeli ze statywu w M to jak kręciłeś pierścieniem ostrości, od nieskończoności do czegos tam, to zapikał AF i pokazał na czerwono pewnie środkowym - czy tak ?
Przysłona 22 to zbyt mała dziura. Do lanszaftów 9-11 jest wystarczające.
Przykład - wycelujesz na 10 m przed sobą, ogniskowa 20 przysłona 11, to masz przestrzeń ostrości od około 2 m do nieskończoności.
Możesz na łabędzia ze 20 m przed sobą, to przy tej samej przysłonie wszystko będzie ostre mniej wiecej jak powyżej.
Ale musisz wycelować w coś na tych 10/20 m przed sobą i jak trzeba to przekadrować.
Z punktem AF, na który się zafiksował AF i przekadrowanie - przykład, scan ucięty jest do dołu.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-01-2015 o 11:56
Robert, majac skale ostrosci na obiektywie, nic nie musi pikac. Sprawdza na kalkulatorze tak jak napisal, ustawia odleglosc na skali obiektywu i robi fote. To wystarcza zeby uzyskac dobre zdjecie, ewentualnie liveview i kliknac podglad glebi ostrosci zeby zobaczyc czy juz jest dobrze
SONY
Tylko, że w tej Sigmie skala ostrości jest od 3 m do nieskończości na zaledwie kilku stopniach obrotu. Tego nie da się dobrze ustawić ręcznie. Co innego na starych manualach, gdzie masz jeszcze 5-10 m, a kąt obrotu jest kilka razy większy.
Ale faktycznie można jakość obiektywu sprawdzić w trybie LV i ostrzyć za pomocą detekcji fazy i kontrastu. Przepraszam, zapomniałem![]()
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-01-2015 o 12:10
No i dlatego LV i przycisk podgladu robi robote
SONY
u mnie w tym modelu po 2 latach coś się przestawiło i 20% od lewej strony zdjęcia były rozmazane, serwis wysłał aż do Japonii do kalibracji bo tu takiego sprzętu nie mieli.
Dostałem obiektyw zastępczy gdyż całość trwała 5 miesięcy chyba ! po powrocie było OK, ale po 2 miesiącach znów to samo ! serwis się wypiął !
Zadzwoniłem do dystrybutora sigmy na Polskę, przestawiłem sprawę że serwis twierdzi że jest Ok a ja że nie ! Miły pan kazał mi wysłać do nich obiektyw a po 3 dniach DOSTAŁEM NOWY !!!!
70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
A100 | A700 | nex7 | i inne cccp
Doradźcie coś proszę, bo do jutra muszę dać sprzedawcy znać, czy chcę zamienić na Canona 10-22 z dopłatą, czy zostaję przy tym. Sprzedawca bardzo przyjemny i uczciwy, a to miło. Powiedzcie czy wg Was jest możliwość że ten obiektyw jest ok, czy lepiej się nie zastanawiać, dopłacić i mieć C10-22. Wg sprzedawcy różnicy żadnej nie będzie i tylko wydam kasę na marne... Wg Niego to body 550D jest za słabe i lepiej kiedyś docelowo zmienić na 70D. Powiedzcie czy te drzewa z lewej strony kadru powinny być ostre, czy jako że to bok kadru to nawet w Canonie 10-22 nie będą, bo taka jest budowa obiektywu? (takie rzeczy usłyszałem od sprzedawcy mniej więcej)
RobertON, tak jak powiedział Salas, korzystałem z programu który przeliczył mi ustawienia dla hiperfokalnej. Potem na M ustawiłem tą odległość i wężykiem spustowym zrobiłem zdjęcia.
Salas bardzo chciałbym żeby przy powiększeniu 100% też było ostro![]()
Ostatnio edytowane przez Majolous ; 29-01-2015 o 12:56
Nie wiem jak się łączy posty, a opcja edytuj nie jest już aktywna, przepraszam za pisanie posta za postem. Udało mi się dziś zrobić kilka zdjęć w sklepie, w którym kupiłem obiektyw. Po 2 zdjęcia z mojego aparatu z moim obiektywem S10-20 oraz używanym Canonem 10-22, który mieli na stanie. Powiedzcie co myślicie. Czy warto dopłacać 500zł do canona? Ostrzenie na smukłe drzewo w oddali z drzewem w centrum kadru i z boku kadru.
zdjęcia na: Pliki użytkownika majoflyfishing - Chomikuj.pl
czemu nie kupiłeś Canona 10-18 IS?