Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Canon SX120 IS dla początkującego... (?)

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akar Zobacz posta
    o co chodzi z ta ogniskowa? w sensie jak wplywa to na aparat? czy stanowi duza roznice to, ze ogniskowa zaczyna sie od 36mm a nie 28?
    To dość spora i zauważalna różnica. W praktyce wygląda to tak, że jak będziesz chciał sfotografować np. dom jednorodzinny i staniesz w odległości 10 metrów od niego, to przy ogniskowej 28mm dom cały Ci się zmieści w kadrze, a przy 36mm obetnie dach. W tym wypadku możesz odejśc jeszcze parę metrów w tył i problem znika, ale jeżeli fotografowanym obiektem jest znajdująca się kilka kilometrów przed Tobą góra, to może się nie dać odsunąć kilometr w tył. Tak samo może być problem w pomieszczeniach - ogniskowa 28mm złapie grupę ludzi przy stole, a 36mm już nie.

Wracając do aparatu SX120, moim zdaniem to bardzo rozsądny kompromis pomiędzy jakością zdjęć, wielkością aparatu ceną i możliwościami. Właśnie zamówiłem taki dla Ukochanej, po kilku dniach porównywania i czytania w necie. Mam nadzieję, że bedzie zadowolona.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

wielkie dzieki za wytlumaczenie teraz juz chociaz troche wiem teraz mi sie przypomnialo... a o co chodzi z ISO? co sie dzieje kiedy jest wieksze a kiedy mniejsze?

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

W największym uproszczeniu im większe ISO tym szybciej naświetli się zdjęcie. Ma to znaczenie w ciemnych pomieszczeniach lub kiedy zapada zmrok. Wtedy czas naświetlania zdjecia wydłuża się na tyle, że nie jesteś w stanie nieruchomo utrzymać aparatu, zdjęcie robi się poruszone, lub obiekty na zdjeciu będące w ruchu robią się rozmazane. Lekarstwem na to jest zwiększenie ISO. Niestety skutkiem ubocznym zwiększania ISO jest ziarno/szum (kolorowe małe kropki na zdjeciach).
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

dziekuje znowu jestem troszke madrzejszy jest i kolejne pytanie... otoz na manualu moge zmieniac jasnosc... jednym z tych sposobow jest zmienianie parametrow typu: 1/500 1/600 natomiast innym sposobem jest: F3.2 F4.0 itd... Czym jeden od drugiego sie rozni? To jest zwiazanie z czasem naswietlania czy cos takiego, prawda?

Domyślnie

To i ja o coś spytam, może ktoś coś podpowie.
    Pojawił się następca 120 czyli "sx130 is" i ogniskową ma 28 awięc fajnie ale takie coś jak "maxymalny otwór przysłony" ma "f/3,4 - f/5,6" a sx120 ma "f/2,8 - f/4,3"

Czy to chodzi o to że starszy model ma jaśniejszy obiektyw czy coś kręcę ? Apartu będę uzywal do m. in. focenia zwierząt w ruchu wiec chyba przyda mi się ten ktory jest jasniejszy, czy tak ?
    Sorry ale nie znam się aż tak, dlatego kupuję kompakta. Jakby ktoś pomógł to będę wdzięczny

Myślałem tez nad dołozeniem funduszu i zakupem SX20 ale to juz chyba będzie zbyt skomplikowany sprzęt na poczatek, co ?

Domyślnie

A ja również dorzucę pytanko. widzialem kiedys w akcji SX 110 IS. Kolega który go uzywal byl zadowolony bardzo. Potem wyszedl model 120 IS . teraz slysze o modelu 130 IS ktory ma gorsze swiatlo w porownaniu z 120.
    Jest jeszcze model 210 IS z "zoomem opt" 14x. Który z nich wybrać. Ja skłaniałbym się do 120tki z w miare dobrym światłem.

Mylę się?

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Oczywiście, że im jasniejszy obiektyw tym lepiej. Ale też im szerszy, tym też lepiej. Kiedyś wszystkie kompakty zaczynały sie od 35-38mm, potem zaczęły się pojawiać szersze, od 24-28mm i były szeroko reklamowane jako 'szerokokątne'. Teraz canon widocznie uznał, że 28mm to minimum i dał to kosztem światła, na które dla masowych użytkowników kompaktów ma mniejsze znaczenie.

Więc wybór pomiędzy sx120 a sx130 powinien być świadomy. Trzeba odpowiedziec sobie na pytanie co ważniejsze, czy szerszy kąt, czy światło. Jeżeli główny użytek to fotki wycieczkowe na powietrzu, to brałbym szerszy kąt. Ale jeżli zwierzęta w ruchu, to światła nigdy za mało.

Seria sx200/sx210 wypada słabo optycznie we wszystkich testach. Tam postawiono nacisk na większy zoom, mniejsze wymiary. Aparat wyglada gadżeciarsko, ale jeżeli prioryterem są zdjęcia, a nie tzw. lans, to bym go nie kupił.
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Oczywiście, że im jasniejszy obiektyw tym lepiej. Ale też im szerszy, tym też lepiej. Kiedyś wszystkie kompakty zaczynały sie od 35-38mm, potem zaczęły się pojawiać szersze, od 24-28mm i były szeroko reklamowane jako 'szerokokątne'. Teraz canon widocznie uznał, że 28mm to minimum i dał to kosztem światła, na które dla masowych użytkowników kompaktów ma mniejsze znaczenie.

Więc wybór pomiędzy sx120 a sx130 powinien być świadomy. Trzeba odpowiedziec sobie na pytanie co ważniejsze, czy szerszy kąt, czy światło. Jeżeli główny użytek to fotki wycieczkowe na powietrzu, to brałbym szerszy kąt. Ale jeżli zwierzęta w ruchu, to światła nigdy za mało.

Seria sx200/sx210 wypada słabo optycznie we wszystkich testach. Tam postawiono nacisk na większy zoom, mniejsze wymiary. Aparat wyglada gadżeciarsko, ale jeżeli prioryterem są zdjęcia, a nie tzw. lans, to bym go nie kupił.
    Dzieki za info.
    Skłaniam się do modelu 120-tki... Masz rację. 210 to gadget. Jednak światło ma znaczenie.
    Co mnie przekonuje do tego wyboru to ciągle zmniejszająca się cena. Teraz juz za 530zl mozna to dostac.

To oczywiscie drugi aparat. Jako pierwszy wybieram Canona 550D z optyka 18-200mm. Ale to spory koszt. Paracia akutalnie nie mam na nie. A i tak chce jakis kompakt na szybkiego do robienia fotek. w miare dobry.
    Bo lustro wiadomo ze sluzy do innych opcji.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów