Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 17-40 -praca pod slonce, 85 ostrosc -prosze o opinie

Domyślnie 17-40 -praca pod slonce, 85 ostrosc -prosze o opinie

Witam Wszystkich!
    Zakupilem wlasnie obiektywy: 17-40 F/4 i 85 F/1.8 i zabralem sie do testow.
    Wyniki znajduja sie tutaj :http://picasaweb.google.com/nowak.klarnet

W przypadku 17-40 sadze ,ze ostrosc i AF sa b.dobre, jednak mam pytanie odnosnie zdjec zrobionych pod swiatlo i powstalych blikow. Czy pod tak mocne swiatlo bez filtra i tulipana tak musi byc,czy jednak moj model nie jest tak dobry jak myslalem. Moge go jeszcze wymienic lub oddac ,dlatego prosze o porade i wypowiedzi.

W przypadku 85-tki, prosze glownie o ocene ostrosci na pelnej dziurze. Jest troche "miekko",ale czy to zbyt miekko,czy lepiej juz raczej byc nie moze ?

Dziekuje za czas i bede wdzieczny za ocene i podpowiedzi, bo sprzet troche mnie kosztowal i nie potrafie do konca ocenic ,czy wszystko jest ok.

Dzieki!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dla mnie 85/1.8 wypadł dobrze. Myślę, że mój zestaw 400D + 85/1.8 wypadał gorzej.

17-40L nie wiem, jeszcze nie posiadam. Ale tulipan warto raczej zawsze nosić...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 23-01-2010 o 16:24

Domyślnie

zdjecia pod swiatlo 17-40 robilem celowo dla sprawdzenia, bo moj 70-200 radzi sobie bardzo dobrze. A,ze robie zdjecia glownie na poludniu Francji,gdzie slonce ciagle mocno swieci jest dla mnie wazne,bym nie mial tak wielkich odblaskow.

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja takich dużych w 17-40 nie mam. Naprawdę trzeba się postarać żeby złapać takie bliki, z tym że ja zawsze mam założonego tulipana.
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Używasz na FF czy na crop?

Jeżeli na crop, to w 17-40 zamień osłonę przeciwsłoneczną na tą z Canona 17-55 2.8.

Ja tak zrobiłem. Winiety nie ma, a osłona działa.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja 17-40 uzywam najczesciej bez oslony, bo nie chce mi sie z nia "walczyc" i jak wspomnial malkontent, na cropie oryginalna jest poprostu za szeroka. U mnie na 17mm najlepiej jest przy f4. Im bardziej przymykam, tym bliki bardziej sie wyostrzaja. Najgorzej jest przy f16 i f22 - podobnie jak na przykladach, ktore podakales. Do f8 jest znosnie. Po zalozenia filtra (polar marumi slim wpc) bliki sa juz nieznosne. Na wiekszych ogniskowych jest juz tylko lepiej. Uzywam obiektywu z 40d. 17-40 to moje podstawowe szklo na cropie i uwazam, ze jest swietne.

Domyślnie

moje body to 20d. Robiac te zdjecia nie zakladalem tulipana, bo chcialem miec slonce przyprzymknieciu w kadrze, takie zdjecia planuje robic w gorach a tu taka niespodzianka z tymi odblaskami. Moj 70-200 spisuje sie znacznie lepiej a zadko dopinam mu oslone,ma tylko filtr Uv

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hebanek Zobacz posta
    moje body to 20d. Robiac te zdjecia nie zakladalem tulipana, bo chcialem miec slonce przyprzymknieciu w kadrze
    Ekhm, nie pomyliłeś czasem tulipana z dekielkiem?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ekhm, nie pomyliłeś czasem tulipana z dekielkiem?
    No właśnie? Tulipan wyeliminuje czesc blikow spowodowanych bocznym swiatlem i podniesie kontrast, ale jak masz Slońce w kadrze, to je masz i tyle. Wiem o co ci chodzi - chcesz mieć takie fajne promienie, które pojawiają się po mocnym przymknięciu i gdy jest bezchmurnie - też to lubię. Niestety 17-40 daje wtedy bliki i nic tego nie zmieni. Ale mozna z tym żyć. Pozdrawiam

Domyślnie

dokladnie o takie ujecie mi chodzilo. jutro zakladam tulipana i testuje dalej w plenerze,bo ma byc slonce ,wiec zobaczymy jak sie sprawi,moze dzisiaj troche przesadzilem i pod zbyt mocne promienie go wystawilem. A wyczytalem przed godzina w internecie, ze bliki i flary to w wiekszej mierze czynnik niedoskonalosci matryc w cyfrze.troche mnie ten artykul uspokoil

Uprawnienia umieszczania postów