Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: filtr ND x64 lub ciemniejszy SLIM 77mm

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Stoję przed chęcią zakupu filtra ND. Raczej regulowanego, vari. Jak wygląda rynek pod tym względem - co warto, czego nie warto. Do 35L, pewnie 50 1.4 i 70-200, czyli 77mm i redukcje.

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Czy już ktoś sie może wypowiedzieć na temat filtra ND LCW 2-400.
    Rozglądam się trochę za jakimś filtrem z którym będę mógł w dzień osiągać czasy kilku sekund i ta oferta jest dośc ciekawa, przynajmniej pod względem funkcjonalności. Chciałem go używać z 10-22. Zastanawiam sie nad winetowaniem.

A może cos innego mi polecicie? Do tej pory uzywałem tylko połówek cokina.
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

W ostatnim DFV jest porównanie 2 faderów. Konkluzja wynikająca z porównania - degradacja obrazu jest duża, prędzej do wideo się nadaje.
    Kiedyś tu była stopka:-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WaldekA Zobacz posta
    W ostatnim DFV jest porównanie 2 faderów. Konkluzja wynikająca z porównania - degradacja obrazu jest duża, prędzej do wideo się nadaje.
    a to nie do konca pokrywa sie z moimi obserwacjami, a dokladniej testami. degradacja obrazu przez filtry jest tym bardziej widoczna, im dluzsza ogniskowa i to niestety trzeba wiedziec, przy robieniu takich ocen.

ja swoj test robilem 450D przy 24mm, 50mm, 105mm i 300mm. na 24-105 i 300/4, wiec szklach bedacych w stanie wyciagnac rozdzielczosc.

do 50mm Fadera mozna spokojnie uzywac. jest leciutki spadek przy tym dluzszym koncu, ale to naprawde trzeba 1:1 ogladac.
    przy 105mm spadek widac, ale jeszcze ujdzie. w sensie, na wgladowce ekranowej FullHD zauwazysz, w rozmiarze VGA juz nie.
    przy 300mm to juz niestety kill him. no ale to sa, bylo nie bylo, dwa polary, wiec trudno naprawde wymagac cudow...

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Czy już ktoś sie może wypowiedzieć na temat filtra ND LCW 2-400.
    Rozglądam się trochę za jakimś filtrem z którym będę mógł w dzień osiągać czasy kilku sekund i ta oferta jest dośc ciekawa, przynajmniej pod względem funkcjonalności. Chciałem go używać z 10-22. Zastanawiam sie nad winetowaniem.
    winietowanie nie bedzie problemem, ale moze nim byc "X", ktory Fader robi w okolicach pozycji Max dla ultra szerokiego kata (ja mam tak do okolo 20~22mm w FF-ie). innymi slowy przy bardzo szerokich katach ten filtr potencjanie daje nieco mniej tlumienia. przez "X" mam na mysli taki efekt, jak na ostatnim zdjeciu w tej recencji: http://www.ephotozine.com/article/li...r-review-14321
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

to nieco psuje mój chytry plan focenia na 10mm z tym Faderem.
    Podejrzewam że przyczyną tego jest konstrukcja urządzenia (dwa polary) i w przypadku Hoyi ndx400 taki efekt nie występuje. Ale może sie mylę.

W tej sytuacji muszę się chyba bardziej zastanowić nad "stałką" NDx400.
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów