Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Filtry - UV, Polar i światło.

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Straszna wojna wyszła z powodu niepozornego filtra UV
    Januszu pozostaje mieć tylko nadzieję, że w razie, Boże broń, wypadku zmuszającego wypłatę odszkodowania ubezpieczyciel nie będzie robił problemów, bo ostatnio coraz częściej słychać, że trzeba dużo czasu na udowodnienie swojej racji w sądzie. Nawet nie chcę wiedzieć ile takie ubezpieczenie, uwzględniające przednią soczewkę, kosztuje miesięcznie.
    A z tym robieniem się z 50 1,2L z UV (dobrym UV a nie takim za 20zł) 50 1,8 to chyba trochę przesada To w takim razie ludzie robiący analogami którzy muszą stosować UV bo podobno "absorbuje promieniowanie ultrafioletowe co w efekcie poprawia ostrość i kontrast zdjęć wykonywanych w plenerze" mają niezły orzech do zgryzienia, bez źle, z jeszcze gorzej.
    A połówki to dopiero muszą "niszczyć" obraz, teraz już wiem czemu duże odbitki profesjonalistów z 20 cm są takie nieostre ....
    Wiem, że wszystko co przed obiektywem wpływa na obraz, ale jakoś z moją UV za 150zł nie widzę tych "strasznych" efektów, z ciekawości próbowałem czy UV zabiera 1/3EV i nie zauważyłem tej przypadłości, pogorszenia jakości obrazu też nie widzę? Może szkło takie marne, że nie widać różnicy?
    Ostatnio edytowane przez y3k ; 24-01-2010 o 22:25 Powód: literówki

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Panowie dziękuję Wam bardzo za tak owocną dyskusję.

Ja właśnie zabieram się za czytanie ubezpieczenia domu, mam tam ubezpieczenie sprzętu więc zaraz sprawdzę sobie szczegóły - dzięki Janusz!

Wracając do filtrów i ochrony i analogii...
    każdy wie, że lepiej bez "gumki" :-) ale czasem człowiek i tak zakłada :-)

Zapodam do swojego sprzetu niebawem jakiś sensowny protect ktory sobie bedzie czekal na chwile gdy bedzie potrzebny, zeby pozniej nie zalować ze nie mam a sytuacja tego wymaga.
    Praktycznie zawsze zakładam osłonę przeciwsłoneczną jako ochrona przed uderzeniem, popalcowaniem itp i uważam, że to nigdy nie zaszkodzi.

Janusz masz racje, że soczewki nie są z masła ale ja niestety je tak traktuję.
    Za dużo krwawicy kosztowało mnie moje szkiełeczko :-)
    my precious!
    my precious!

i tym akcentem pozdrawiam i dziękuję,
    grunt to brak stresu a reszta jakoś będzie :-)
    Marcin.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    Januszu pozostaje mieć tylko nadzieję, .....
    Pozostaje tylko mieć nadzieję, że kiedyś nauczysz się prowadzić dyskusję na poziomie i bez złośliwości.

Nie jestem tu jedynym, który nie używa UV więc nie wiem czemu usiłujesz dyskutować tylko ze mną.

Jak zobaczysz kogoś robiącego zdjęcia 50/1.2L z założoną UV to koniecznie zrób mu zdjęcie i pokaż. Ja jeszcze takowego nie widziałem.

Aha. I w dalszej dyskusji nie biorę udziału. To bardziej bez sensu niż zakładanie UV.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i z zabierania światła doszliśmy do ubezpieczeń... przesadziliście z tym OT = zamykam.

Uprawnienia umieszczania postów