Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 82

Wątek: Filtry - UV, Polar i światło.

Początki nałogu
    Miasto
    Ścinawa, Wrocław

Domyślnie

Popularny watek ostatnio
    Z lenistwa nie chcialo mi sie kiedys odkrecic UVki (cholernie ciezko bylo ja odkrecic to na razie olalem), potem upadl mi plecak z m.in. tym obiektywem z uvka, filtr sie potłukł, uczucie przy wyciaganiu kawalkow szkla z chirurgiczna precyzja - bezcenne jakbym nie mial filtra to nic by sie nie stalo (skonczylo sie na szczescie jedna minimalna ryska daleko od srodka - i to jest jedyna ryska jaka kiedykolwiek mialem)

a tak z innej beczki: zdecydowanie bardziej ochrania soczewke oslona przeciwsloneczna, z 2 razy w zyciu dostalem pilka od pilki recznej bezposrednio w obiektyw i z 2 razy z buta od przewracajacego sie zawodnika rezultat: polamane zaczepy oslony, filtr przy dostaniu pilka pewnie poszedlby co naraziloby dodatkowo obiektyw

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    ..... Oczywiście, że ubezpieczenie wyjdzie taniej. Problem pojawia się gdy chcesz taki sprzęt ubezpieczyć. Mało który agent ma pojęcie jak się do tego zabrać (podobno wystarczy zwykła polisa AC),......

Widać mój agent ma. Ubezpieczenie utraty lub uszkodzenia sprzetu mam w polisie ubezpieczenia domu. W tym spore ubezpieczenie za ewentualne szkody które ja mogę wyrządzić rzucając w kogoś obiektywem - wszystko jest w OC. Koszt żaden.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Też tak mam, tylko jeden warunek musi być spełniony. Mianowicie szkoda na sprzęcie lub wyrządzona sprzętem musi mieć miejsce w mieszkaniu... Jeżeli Ty masz inny zapis w polisie to czas na zmianę agenta - masz lepszego i ja też takiego chcę.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kuzi4 Zobacz posta
    .... Mianowicie szkoda na sprzęcie lub wyrządzona sprzętem musi mieć miejsce w mieszkaniu....

Nie. Może być wszędzie. Na wakacjach za granicą też. OC "w razie czego" do 300,000 euro. Szkody w sprzęcie do 50% wartości ubezpieczenia domu. Wobec relacji cenowej dom vs sprzęt pokrycie z dużą nawiązką.

Janusz,

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Widać mój agent ma. Ubezpieczenie utraty lub uszkodzenia sprzetu mam w polisie ubezpieczenia domu. W tym spore ubezpieczenie za ewentualne szkody które ja mogę wyrządzić rzucając w kogoś obiektywem - wszystko jest w OC. Koszt żaden.
    Zdaje się że sprzęt jest tylko w domu, bo poza domem polisa nie obejmuje

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rekin Zobacz posta
    Zdaje się że sprzęt jest tylko w domu, bo poza domem polisa nie obejmuje

Mnie sie nic nie zdaje. Może tobie tak - mnie nie.

Janusz,

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Janusz, daj mi znać na PW co to za TU.

Bywalec

Domyślnie

Straszna wojna wyszła z powodu niepozornego filtra UV
    Januszu pozostaje mieć tylko nadzieję, że w razie, Boże broń, wypadku zmuszającego wypłatę odszkodowania ubezpieczyciel nie będzie robił problemów, bo ostatnio coraz częściej słychać, że trzeba dużo czasu na udowodnienie swojej racji w sądzie. Nawet nie chcę wiedzieć ile takie ubezpieczenie, uwzględniające przednią soczewkę, kosztuje miesięcznie.
    A z tym robieniem się z 50 1,2L z UV (dobrym UV a nie takim za 20zł) 50 1,8 to chyba trochę przesada To w takim razie ludzie robiący analogami którzy muszą stosować UV bo podobno "absorbuje promieniowanie ultrafioletowe co w efekcie poprawia ostrość i kontrast zdjęć wykonywanych w plenerze" mają niezły orzech do zgryzienia, bez źle, z jeszcze gorzej.
    A połówki to dopiero muszą "niszczyć" obraz, teraz już wiem czemu duże odbitki profesjonalistów z 20 cm są takie nieostre ....
    Wiem, że wszystko co przed obiektywem wpływa na obraz, ale jakoś z moją UV za 150zł nie widzę tych "strasznych" efektów, z ciekawości próbowałem czy UV zabiera 1/3EV i nie zauważyłem tej przypadłości, pogorszenia jakości obrazu też nie widzę? Może szkło takie marne, że nie widać różnicy?
    Ostatnio edytowane przez y3k ; 24-01-2010 o 22:25 Powód: literówki

Zablokowany
    Miasto
    Przeworsk

Domyślnie

Podobnie na 24-70 z niemieckim filtrem tez różnicy 1/3 EV nie ma.
    Ostatnio edytowane przez rekin ; 24-01-2010 o 22:08

Bywalec Awatar voriax
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Panowie dziękuję Wam bardzo za tak owocną dyskusję.

Ja właśnie zabieram się za czytanie ubezpieczenia domu, mam tam ubezpieczenie sprzętu więc zaraz sprawdzę sobie szczegóły - dzięki Janusz!

Wracając do filtrów i ochrony i analogii...
    każdy wie, że lepiej bez "gumki" :-) ale czasem człowiek i tak zakłada :-)

Zapodam do swojego sprzetu niebawem jakiś sensowny protect ktory sobie bedzie czekal na chwile gdy bedzie potrzebny, zeby pozniej nie zalować ze nie mam a sytuacja tego wymaga.
    Praktycznie zawsze zakładam osłonę przeciwsłoneczną jako ochrona przed uderzeniem, popalcowaniem itp i uważam, że to nigdy nie zaszkodzi.

Janusz masz racje, że soczewki nie są z masła ale ja niestety je tak traktuję.
    Za dużo krwawicy kosztowało mnie moje szkiełeczko :-)
    my precious!
    my precious!

i tym akcentem pozdrawiam i dziękuję,
    grunt to brak stresu a reszta jakoś będzie :-)
    Marcin.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów