Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 50D - dziwna plamka widziana w wizjerze

Mieszany widok

Question 50D - dziwna plamka widziana w wizjerze

Witam wszystkich, tak jak w temacie dziś zauważyłem dziwna plamkę widziana w wizjerze. Próbowałem przy rożnych obiektywach i problem taki sam, na LV nic takiego nie widać. Na Zdjęciach także nie ma śladu. Problem jest tylko w wizjerze, kształt ma zbliżony do litery "V"

Co to może być? zwykle zabrudzenie?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

paproch na matówce - olej o rób zdjęcia.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Domyślnie

Szczerze mowiąc jest to troche irytujące, jaki jest koszt czyszczenia matówki?
    aparat jest na gwarancji

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawad Zobacz posta
    Szczerze mowiąc jest to troche irytujące, jaki jest koszt czyszczenia matówki?
    aparat jest na gwarancji
    Kompleksowe czyszczenie (matówka, matryca i dmuchane w pryzmat:-D ) to koszt od 50-100pln w zalezności od miasta i rodzaju matrycy
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    Kompleksowe czyszczenie (matówka, matryca i dmuchane w pryzmat:-D ) to koszt od 50-100pln w zalezności od miasta i rodzaju matrycy
    I skuteczność wcale nie jest gwarantowana - paprochy moga wpaść znowu albo tuż po czyszczeniu, albo dzień później itd. Raczej szkoda pieniędzy, gdy na zdjęcia to wpływu nie ma.

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Każda lustrzanka wcześniej czy póżniej złapie paprochy. Nie ma tragedi, rób zdjęcia. W mojej 40d jest już około 10 paprochów.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

weź gruszke i będzie po problemie jeżeli Ci to tak przeszkadza. Ew. poczekaj na następne paprochy i leć na czyszczenie ( jakbyś latał z jednym to byś zbankrutował )

Domyślnie

dzięki wielke za odpowiedzi

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Z gruszka to trzeba uważać, bo można paproch przedmuchać dalej. Ja kupiłam drugą matówkę Ef-D z liniami pomocniczymi, jest też tam chwytak do wyciągania. Jak jedna sie zabrudzi to wkładam drugą wyczyszczoną. Wyjętą matówkę czyszcze sprężonym powietrzem - jeżeli to paproch. Koszt nowej matówki 130 zł razem z pudełeczniem i chwytakiem.
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów