Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Lightroom 3 i wydajność

Mieszany widok

Domyślnie Lightroom 3 i wydajność

Witam,

Mam takie troszeczkę nietypowe pytanie a mianowicie powiedzcie mi jak u was wygląda wydajność tego programu ?

Sam posiadam kompa : Pentium 4 /3 GB Ram
    i podczas obróbki RAW'ów z 50D ( waga ok. 20 MB ) widzę strasznie spowolnienie danego programu :/

Eksport do galerii internetowej tworzył się około 3-4 godzin ! :/ przy 140 zdjęciach :/

Wydaje mi się że poprzednia wersja Lightrooma zdecydowanie szybciej działała ?
    Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie ?

z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szybkosc tragiczna w porownaniu do LR 2.5 Zwiazane jest to z faza BETA. Podobne doznania maja uzytkownicy na forum labs.adobe.com. Chodzi lekko mulowato, no ale ja w tej chwili mam baze ok 120 000 zdjec.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tumidajski Zobacz posta
    Szybkosc tragiczna w porownaniu do LR 2.5 Zwiazane jest to z faza BETA. Podobne doznania maja uzytkownicy na forum labs.adobe.com. Chodzi lekko mulowato, no ale ja w tej chwili mam baze ok 120 000 zdjec.
    Ja mam 2,6 ale od 2 dni czysty system i LRa bez bazy fot (leżą grzecznie w katalogach z XMSami).LR zapitala jak nigdy i myślę,że zawalenie go katalogami ze zdjęciami powoduje jego powolną pracę.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Domyślnie

Wydaje mi się że jeżeli chodzi o sam eksport fotografii to ilość zdjęć dodanych w katalogach nie będzie miała znaczenia. chyba ponownie zainstaluje wersję starsza :/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja nie pracuję jeszcze ne LR3, bo przy pracy na dwóch monitorach podgląd na drugim ładuje się wieki. Zapewne jakieś niedopracowanie jeszcze.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

3.0 ogolnie ma problemy z wydajnoscia i zarzadzaniem pamiecia. mam 8gb ramu i po dluzszym czasie pracy LR potrafi zajac nawet 4gb i nie zwolni niczego dopoki sie go nie zamknie. to samo z ladowaniem plikow - czasami stoi na loading i nic.

eksport faktycznie zwykle trwa dluzej niz w 2.6 - szczegolnie boli przy ponad 100 plikach tak jak napisales, ale u mnie nie trwa az tak dlugo. zeszlo moze z godzine a powinno max 20 min /quad 2,4ghz/.

praca na duzych rawach /mam 5D2/ nigdy w LR nie byla szybka a np. na moim laptopie jest praktycznie niemozliwa bo tak mieli dyskiem. o ile kiedys za czasow 40d moglem odpalic rownolegle 3 exporty to teraz juz przy 2 komp lekko muli (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    3.0 ogolnie ma problemy z wydajnoscia i zarzadzaniem pamiecia. mam 8gb ramu i po dluzszym czasie pracy LR potrafi zajac nawet 4gb i nie zwolni niczego dopoki sie go nie zamknie. to samo z ladowaniem plikow - czasami stoi na loading i nic.

eksport faktycznie zwykle trwa dluzej niz w 2.6 - szczegolnie boli przy ponad 100 plikach tak jak napisales, ale u mnie nie trwa az tak dlugo. zeszlo moze z godzine a powinno max 20 min /quad 2,4ghz/.

praca na duzych rawach /mam 5D2/ nigdy w LR nie byla szybka a np. na moim laptopie jest praktycznie niemozliwa bo tak mieli dyskiem. o ile kiedys za czasow 40d moglem odpalic rownolegle 3 exporty to teraz juz przy 2 komp lekko muli (:
    ehhh no i d* ... wszystko jasne :/
    w weekend wracam do poprzedniej wersji :/

powiedzcie mi jeszcze proszę czy wersja 2.6 ma już możliwość obróbki RAW z 50D ? czy muszę coś jeszcze instalować.

p.s dziękuję za wszystkie wypowiedzi i Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

W niektórych sytuacjach szybszy w niektórych wolniejszy. ale ogólnie to jeszcze beta więc dajcie mu czas

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzokce Zobacz posta
    powiedzcie mi jeszcze proszę czy wersja 2.6 ma już możliwość obróbki RAW z 50D ? czy muszę coś jeszcze instalować.
    Ma możliwość.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

próbowałem slub na LR3 obrobić...hehe kilka plików i koniec
    Domyśla się ktoś kiedy wejdzie trójka ostateczna ??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów