Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Obróbka zdjęć z flashem

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obróbka zdjęć z flashem

No właśnie, od niedawna mam lampę i próbuję się uczyć, ale mam problem z obróbką zdjęć robionych z flashem. Nic mi sie w nich nie podoba. Niby są naświetlone prawidłowo (i tło i pierwszy plan), ale są nieprzyjemne w odbiorze (tak to bym ujęła). I dotyczy to kolorystyki, nie mogę dobrze nasycić kolorów, nie mogę uzyskać "klarowności", nie podoba mi się po prostu. Żałuję, że pousuwałam wszystkie "próby", bo nie mam w tym momencie jak pokazać, o co mi chodzi, ale mam nadzieje, że rozumiecie co mnie boli.
    Może ktoś podzieli się ze mną obróbką zdjęć błyskanych? Chodzi mi o podstawy, główne zasady itd. Szukam i szukam, i nic nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Domyślnie

przy dobrym naświetleniu nie trzeba za dużo obrabiać, mi kiedyś to pomogło

http://foto.jasiu.pl/

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szklarnie masz niezłą więc lampą wystarczy lekko doświetlić.
    Światło odbite od ściany za Tobą lub sufitu i powinno być ok. Pokaż jakiś przykład :>

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przykładu właśnie nie mam, bo nie mam czasu i zarobiona jestem. Ale mi nie chodzi o technikę robienia zdjęć, bo naświetlać umiem (odbijam światło jak trzeba, palnik 45st. jak trzeba, dbam o dobrze naświetlone tło a pierwszy plan jedynie muskam lampą itd. itp.). Ale sfrustrowana jestem przez obróbkę. Nie umiem uzyskać nasycenia barw, nie umiem zmienić kolorystyki itd . Jestem słaba w PS, wywołuję rawy głównie w ACR i LR pod kątem zwykłej obróbki (WB, kontrast, ogólnie wszystkie zakładki ACR mam opanowane dobrze), ale na tym kończę, bo nic więcej nie umim
    I stąd moje pytanie do "magików" PS, może są jakieś akcje czy coś, co da mi kontrolę nad tym, co mnie boli? Jak patrzę na niektóre zdjęcia z lampą na Forum, to ogarnia mnie depresja... nawet nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Bez zdjęć to i wróżka nie przepowie. Może odbijasz od kolorowych ścian?

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Przykładu właśnie nie mam, bo nie mam czasu i zarobiona jestem.
    Więcej czasu zajmuje pisanie tego typu dyrdymał niż wrzut fotki na forum. Chyba że chciałaś pochwalić się tym że umiesz "naświetlać i odbijać i trzymać kąt głowicy lampy"
    regulamin pkt 8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    Więcej czasu zajmuje pisanie tego typu dyrdymał niż wrzut fotki na forum. Chyba że chciałaś pochwalić się tym że umiesz "naświetlać i odbijać i trzymać kąt głowicy lampy"
    A Ty chyba chciałeś się pochwalić tym, że potrafisz emotów używać, bo to najbardziej sensowne w Twoim poście...
    Jeśli piszę, że nie mam czasu, to znaczy, że nie mam czasu wyjąć, przypiąć, pstryknąć, wywołać i wrzucić. To, że siedzę przy komputerze nie znaczy, że bezproduktywnie....

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie umiem uzyskać nasycenia barw, nie umiem zmienić kolorystyki itd
    ogólnie wszystkie zakładki ACR mam opanowane dobrze
    Te dwa zdania wykluczają się wzajemnie.

Nie wiem z jakich zdjęć jesteś nie zadowolona- jakie zdjęcia masz, a jakie chcesz uzyskać.
    Bez przykładu nikt nie jest w stanie Ci pomóc.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale czego ty chcesz? Żebyśmy sobie wszyscy wyobrazili co z twoimi zdjęciami jest nie tak? Bo ty jesteś zajęta i nie masz czasu, a my oczywiście go mamy i powinniśmy sypnąć radami jak z rękawa...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)
    Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów