Podejrzewam że słowa-klucze to "pstryknęłam" i "obrobić" .
Nie obrobić a odrobić to powinnaś pracę domową z filozofii wykonywania fotografii zapewne.
Nie można zrobić zdjęcia z myślą "spróbuję je obrobić by wyszło jak na czyichś, co widziałam". Fotografii nie 'robi' się obróbką. Nad światłem nie da się zapanować obróbką. Najpierw trzeba zrobić co najmniej poprawne zdjęcie, potem ewentualnie je dopieścić obróbką. I tak samo było w przypadku tego przykładu.
Błysnąć lampą obróbconą pod jakimś tam kątem i potem próbować uzyskać taki sam efekt jak światło odbite od blend, czy przepuszczone przez softboxa itp? Nie dziwię się, że Ci się nie udało.
Cierpliwości w nauce życzę i sugeruję kilka książek o fotografii, nie obróbce.
jedno Wam powiem....... modela macie boskiego![]()
[SIGPIC][/SIGPIC]
EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!! http://daniels.fotohasiok.pl
Jarek
Pisząc "dobra lampa" co masz na myśli?
Pytam, bo zrobiłam trochę zakupów (blenda, dwa statywy, dokupiłam SB26, wyzwalacze radiowe, teraz szukam książek) i nie wiem, czy nie sugerujesz mi jakiejś rzeczy, którą pominęłam. Co do wiedzy: wiem, że to były najlepsze rady, cóż, przeglądam w empikach książki - coś wybiorę, szykuję się na warsztaty błyskania (może nie "błyskotliwe" :wink: , ale prace prowadzącego podobają mi się, a to dobrze rokuje)
Pozdrawiam
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Aniu,
w Empiku poszukaj "Oświetlenie w Fotografii" Dederki. Pozycja stara, ale bezcenna, jeśli chcesz się uczyć oświetlać plany zdjęciowe.
Ty piszesz o małych błyskotkach o znikomej mocy i wielkości żarnika mniejszej niż paczka fajek. A pokazujesz przykład zdjęcia, gdzie była użyta lampa studyjna z założonym softboxem przynajmniej 40x60cm.
W podobny sposób (choć inna tematyka) świecone były te zdjęcia:
http://fotosabat.org/onephoto.php?id=21863#zdjecie
http://fotosabat.org/onephoto.php?id=21865#zdjecie
Z tego co pamiętam, to tam były 3 lampy z dużymi softami o łącznej mocy jakieś 1000Ws.
Dam Ci radę, Twoja sprawa, czy skorzystasz. Nic na razie nie kupuj, bo jeszcze nie wiesz, czego potrzebujesz. Znajdź w swojej okolicy jakiś kurs fotografii studyjnej. Tam CI wszystko wytłumaczą, przez internet raczej niczego mądrego się nie nauczysz.
Jarek
To ja i moje problemy /znów/
Otóż, zgodnie z sugestią Oskarkowego /za co serdecznie dziękuję/ poczytałam trochę i skorzystałam z krótkiego kursu studyjnego. Wynajęłam potem na 2 godzinki studio, poprosiłam kuzynkę jako modelkę i pobawiłam się trochę. Poniżej przykładowe dwa zdjęcia, jakie uzyskałam. Użyłam 2 sofboxów na lampach 300Ws i beautydish`a. Czy moglibyście sie do zdjęć odnieść? Chodzi mi o uwagi odnośnie błyśnięcia, kadru, ale i do obróbki. Na pierwszym powstał dziwny cień pod prawym okiem modelki,a przysięgłabym, że oka podbitego nie miałaKi diabeł?
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Ja nic nie mam do nich, pierwsze mi nie leży trochę pod względem ustawienia głowy i perspektywy, natomiast drugie - bardzo ładny portret, subtelny i przyjemny dla oka.
Tylko krawędzie na łapkach ci zeżarło coś.![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Heh.. powydziwiać? zawsze chętnie :-D
Pierwsze zdjęcie:
- za szeroki kąt, perspektywa wyszła nienaturalnie.
- zbyt wzorzysta kiecka, odciąga uwagę od głównego tematu.
- cień - flash po Twojej prawej był mocniej rozkręcony, modelka miała na wyposażeniu nos - efekt już znasz. Ale moim zdaniem bardziej wydziwiasz niż stanowi to problem.
Drugie:
- maskowanie i wyostrzanie są za intensywne.
- trochę brakuje mi prawej strony, ale poza tym zdecydowanie dobrze.
Musisz nauczyć się teraz uważać na detale. W pierwszym odstająca pupa do skorygowania, w drugim ucho jest bardziej widoczne niż brzuszek.. Do tego pod prawym kciukiem masz jaśniejszą plamę na jednolicie ciemnej tkaninie.
Oddzielna kwestia jest taka, co ciekawego wniosły dodane później winiety. IMO nic.
Teraz czas odkryć w książkach rozdziały o oświetleniu kontrowym. Tam zaczyna się dopiero fajna zabawa. I śpiesz się, bo kuzynka modelka straci niedługo na atrakcyjności, a z jej urodą i chęcią pozowania, to masz tam prawdziwy skarb.
Jarek