Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Obróbka zdjęć z flashem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.
    Ja naprawdę nie mam nic z lampą na hdd. Lampę mam od niedawna, co pstryknęłam, próbowałam obrobić i niezadowolona wywalałam. Kurcze, teraz żałuje, bo miałam jedno zdjęcie, nad którym siedziałam wyjątkowo długo i nic. Sfrustrowana skasowałam, bo w żaden sposób nie mogłam doprowadzić do takiego stanu, by mi się choć troszkę podobało. Dlatego pomyślałam, że może ktoś podzieli się ze mną obróbką, bo w tym upatrywałam problem.

PS. Spróbuję je odzyskać z karty. W moim odczuciu ono najlepiej oddawało moją niemoc.
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odzyskałam jakieś pliki, ale nie ten, o którym myślałam... jednak coś mam.
    To taki pstryk testowy zrobiony około 19-tej, f/2,5 1/50, iso 200, wolfram z góry, lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st. Wywołałam to tak, i nie podoba mi się
    Wiem, że to mogłam spokojnie zrobić na zastanym, ale chcę opanować lampę.

Link do RAWa: http://rapidshare.com/files/339247492/CONVAR43.cr2.html

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    ...., lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st....
    Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry. Hmmmmmmm.... dinderi miał rację - małe kroczki i dużo nauki :-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

EDIT: Wywołanie to tylko przykład. Można to zrobić na milion sposobów.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry.
    Też odbijałam od sufitu, ale to mocno zaciemniało dół tej figurki. Robiłam w rożnych konfiguracjach, ale, IMO, taki kąt dał najlepsze naświetlenie. To stoi na drugiej półce od dołu, a próbowałam rozproszyć światło od półki nad scenką.
    Dobrze, nieważne, dzięki za posta, wiem, czego się uczyć. Cieszy mnie to, że mam cel, bo ogarniała mnie depresja kiedy nie wiedziałam za co się wziąć: czy szukać obróbki czy coś innego.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Pokombinuj w ten sposób: ustaw aparat na Av, ekspozycję na -1, -2 Ev a lampę na +1, +2 i zobacz co wychodzi.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mnie wyszło tak :

Trudno oczekiwać spektakularnych wyników od zastosowania tak prostej metody oswietlania fotografowanego obiektu. Miekie rozproszone światło po całości, da wzglednie miły efekt dla oka, ale bez szaleństw. Takie światło jest nazywane nieraz "światłem idiotów", nazwa doskonale odzwierciedla problem. Przypalić równomiernie miękim światłem z każdej strony i oczekiwać cudu, tak się nie da.

Powiedz jakie sa Twoje oczekiwania co do wyglądu zdjęcia. Czy chodzi o kolory, kontrast, balans bieli, światłocień, czy coś innego. Samym stwierdzeniem o depresji i załamaniu, ciężko uzyskać precyzyjną poradę na forum fotograficznym
    ArtMag

Coś już napisał Awatar Manaj
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie wiem jak bardzo chciałaś w to zdjęcie ingerować ale to jest moja propozycja.

lekko muśnięte curvsami + levele + hue/saturation + leciutki d&b

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Moskwa

Domyślnie

a może po prostu zmień monitor, ewentualnie kalibracja .... i problem z postrzeganiem kolorów sie skończy
    "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Wydaje mi się, że :
    1. z lampą na aparacie, trudno Ci będzie uzyskać jakikolwiek inny, dobry efekt, niż ten co na zdjęciu.
    2. mi się to zdjęcie wydaje całkiem przyjemne w odbiorze więc jeśli Tobie nie, może rzeczywiście przydałoby się skalibrować monitor
    3. jeśli zdjęcie jest zbyt miękkie, podciągnąć lekko kontrast i nasycenie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z samym wołaniem RAWa niewiele więcej można zrobić ale można ciut poprawić w PS. Tu znowu wariacji jest multum. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów