Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Obróbka zdjęć z flashem

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
    a ja myślę, że warto się raczej zająć pracą ze światłem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....bo naświetlać umiem (odbijam światło jak trzeba, palnik 45st. jak trzeba, ........
    Może niekoniecznie "jak trzeba". Jeśli palnik na wprost przyjąć za pierwszy stopień wtajemniczenia w pracy z lampą to palnik 45° to drugi stopień. Dobre zdjęcia wychodzą gdzieś od ósmego a bardzo dobrze od dziesiątego. Stopnia wtajemniczenia oczywiście.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Może niekoniecznie "jak trzeba". Jeśli palnik na wprost przyjąć za pierwszy stopień wtajemniczenia w pracy z lampą to palnik 45° to drugi stopień. Dobre zdjęcia wychodzą gdzieś od ósmego a bardzo dobrze od dziesiątego. Stopnia wtajemniczenia oczywiście.
    Trzeci: odbijanie światła, czwarty: nie wiem, może lampa na kablu? piąty: hmmm...strobist? szósty: ufff... strobist + obróbka? siódmy:
    Kupiłam kabel i radiowe wyzwalacze i będę się piąć w górę.
    A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja bym zaczął od pokonywanie punktów mniejszymi kroczkami:
    3 - 75 stopni
    4 - 90 stopni
    5 - 90 + obrót
    6. - palnik na wporst + obrót w lewo
    7 - palnik na wprost + obrót w prawo

etc. etc.

Niestety, jeśli nie masz czasu robić zdjęć, na nic się zda ten wątek. MUSISZ (bo nie ma innej drogi) robić zdjęcia i eksperymentować.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....
    A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?

Zacznij może od jakiegoś podstawowego kursu fotografii z lampą. Jak na razie to wszystko to co wymieniłaś to zaledwie 4 stopień.

Bez Twoich zdjeć to jest gadanie o niczym.

Basic tips:
    Lampa nie musi siedzieć na aparacie. Lampa ma doświetlać a nie oświetlać. Lampy ma nie być widać na zdjęciach a w każdym razie ma nie być nazbyt nachalnie widoczna. Nikt nie każe używać tylko jednej lampy. Jest coś takiego jak blenda - tego się z lampą też używa. Światło typu "spot" nie jest w niczym gorsze od rozproszonego. itp. itd.

Ogólnie to airhead dobrze powiedział - zająć się pracą ze światłem.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję i zacznę szukać rozwiązania po stronie światła, nie processingu. :smile:
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghrond Zobacz posta
    przy dobrym naświetleniu nie trzeba za dużo obrabiać, mi kiedyś to pomogło

http://foto.jasiu.pl/
    spróbuj opanować najpierw to a potem dopiero błyskanie typu off-shoe (strobist) - będzie ci łatwiej wszystko zrozumieć.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

i oprócz światła zawsze zwracaj uwagę na detale,a niedługo nie będziesz się tak zachwycać tym zdjęciem...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)(...)
    Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich
    Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.

Mała wskazówka - spróbuj na początek uzyskać takie zdjęcia bez flesza. Da się.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)

Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
    ... Bo na lampie był albo softbox albo parasol. Samą lampą bez dodatków ciężko taki efekt uzyskać. Już faktycznie może by łatwiej było w świetle zastanym uzyskać taki efekt niż zwykłym flashem.
    A, i w tym przypadku obróbki nie jest dużo. W każdym razie nie spowodowana jest ona użyciem lampy, ale po to żeby dodać swój styl do zdjęcia
    Ostatnio edytowane przez magart ; 22-01-2010 o 10:54
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów