Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Trzeci: odbijanie światła, czwarty: nie wiem, może lampa na kablu? piąty: hmmm...strobist? szósty: ufff... strobist + obróbka? siódmy:![]()
Kupiłam kabel i radiowe wyzwalacze i będę się piąć w górę.
A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Ja bym zaczął od pokonywanie punktów mniejszymi kroczkami:
3 - 75 stopni
4 - 90 stopni
5 - 90 + obrót
6. - palnik na wporst + obrót w lewo
7 - palnik na wprost + obrót w prawo
etc. etc.
Niestety, jeśli nie masz czasu robić zdjęć, na nic się zda ten wątek. MUSISZ (bo nie ma innej drogi) robić zdjęcia i eksperymentować.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Zacznij może od jakiegoś podstawowego kursu fotografii z lampą. Jak na razie to wszystko to co wymieniłaś to zaledwie 4 stopień.![]()
Bez Twoich zdjeć to jest gadanie o niczym.
Basic tips:
Lampa nie musi siedzieć na aparacie. Lampa ma doświetlać a nie oświetlać. Lampy ma nie być widać na zdjęciach a w każdym razie ma nie być nazbyt nachalnie widoczna. Nikt nie każe używać tylko jednej lampy. Jest coś takiego jak blenda - tego się z lampą też używa. Światło typu "spot" nie jest w niczym gorsze od rozproszonego. itp. itd.
Ogólnie to airhead dobrze powiedział - zająć się pracą ze światłem.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję i zacznę szukać rozwiązania po stronie światła, nie processingu. :smile:
zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
Miłego dniamoja www
i oprócz światła zawsze zwracaj uwagę na detale,a niedługo nie będziesz się tak zachwycać tym zdjęciem...![]()
... Bo na lampie był albo softbox albo parasol. Samą lampą bez dodatków ciężko taki efekt uzyskać. Już faktycznie może by łatwiej było w świetle zastanym uzyskać taki efekt niż zwykłym flashem.
A, i w tym przypadku obróbki nie jest dużo. W każdym razie nie spowodowana jest ona użyciem lampy, ale po to żeby dodać swój styl do zdjęcia![]()
Ostatnio edytowane przez magart ; 22-01-2010 o 10:54
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl