Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: 350D + obiektyw m42 a pomiar światła

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

A u mnie zaobserwowalem dziwna akcje, mianowicie kiedys przy sonnarze 135 + mieszku, 20d robil dobry pomiar swiatla, a ostatnio zdarza sie ze w wizjerze pokazuje poprawna wartosc a na wyswietlaczu lcd niedoswietlona, z tym ze zdjecie robi uwzzgledniajac wartosc z lcd, dziwne... ktos cos taiego mial?
    Przy obiektach autofocus i manualnym industarze 50mm jest ok.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez storm
    A u mnie zaobserwowalem dziwna akcje, mianowicie kiedys przy sonnarze 135 + mieszku, 20d robil dobry pomiar swiatla, a ostatnio zdarza sie ze w wizjerze pokazuje poprawna wartosc a na wyswietlaczu lcd niedoswietlona, z tym ze zdjecie robi uwzzgledniajac wartosc z lcd, dziwne... ktos cos taiego mial?
    Przy obiektach autofocus i manualnym industarze 50mm jest ok.
    aparat mierzy światło w pobliżu pryzmatu, więc jest to suma światła wpadającego przez obiektyw i przez wizjer. gdy patrzysz przez wizjer, to go zasłaniasz i jest okay. gdy patrzysz na lcd to przez odsłonięty wizjer może wpaść trochę extra światełka. trzeba uważać. sprawdź to.

tylko, że normalnie w takiej sytuacji na lcd pokaże prześwietlone... dziwne ;-)
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak to prześwietlone?

Prawidłowa ekspozycja jest, załóżmy 1/100s, f/8. Wlata światło przez przeziór więc aparat myśli, że jest jaśniej, np: 1/500s, f/8. No i fota wychodzi niedoświetlona.

20D nie ma klapki na oczy? Któreś z lepszych Canonów mają. Ja w 350D mam takie gumowe coś na pasku, zakładane na przeziór, właśnie dla zlikwidowania wpywu światła wlatującego od zadniej strony na pomiar ekspozycji.

Coś już napisał
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    [ciach]Któreś z lepszych Canonów mają. [ciach]
    Hmm to 1000FN i 300D to te lepsiejsze?
    Choc musze przyznac ze w analagu zamiast tego gumianego wynalazku Canona wolalem zaslonic wizjer np. wieczkiem z pudelka po filmie - szybciej i bez sciagania tego ustrojstwa przy wizjerze.

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Musze sprawdzic nastepnym razem jak pojde rano na zdjecia czy faktycznie zasloniecie pomoze..

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak to prześwietlone?

Prawidłowa ekspozycja jest, załóżmy 1/100s, f/8. Wlata światło przez przeziór więc aparat myśli, że jest jaśniej, np: 1/500s, f/8. No i fota wychodzi niedoświetlona.
    wszystko się zgadza.
    tylko tam w zdaniu chodziło o tryb M i to, co pokazuje lcd: a lcd pokaże prześwietlone, więc korygujesz (albo w Av aparat skoryguje) i foto wyjdzie niedoświetlone.
    czyli wszystko się zgadza ;-)

20D nie ma klapki na oczy? Któreś z lepszych Canonów mają. Ja w 350D mam takie gumowe coś na pasku, zakładane na przeziór, właśnie dla zlikwidowania wpywu światła wlatującego od zadniej strony na pomiar ekspozycji.
    chyba tylko jedynki mają klapkię
    jest to praktycznie jedyna rzecz, której zawsze zazdrościłem aparatom firmy n. - już od czasów f90. druga to spot.

a co do paska to nie używam paska firmowego (bo to obciach jednak - takie kolorowe napisy ), co i innym polecam, a zdejmowanie muszli, zaciskanie paska - nie, tu canon dał ciała. lepiej mieć już na body przyklejony kawałek czarnej taśmy izolacyjnej ;-)
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    wszystko się zgadza.
    tylko tam w zdaniu chodziło o tryb M i to, co pokazuje lcd: a lcd pokaże prześwietlone, więc korygujesz (albo w Av aparat skoryguje) i foto wyjdzie niedoświetlone.
    A to nie doczytałem o który LCD chodzi.

Cytat Zamieszczone przez mxw
    a co do paska to nie używam paska firmowego (bo to obciach jednak - takie kolorowe napisy ), co i innym polecam, a zdejmowanie muszli, zaciskanie paska - nie, tu canon dał ciała. lepiej mieć już na body przyklejony kawałek czarnej taśmy izolacyjnej ;-)
    Tak. To max wypas full professional.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów