Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: jak niszczy ślubny a jak reporter

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie jak niszczy ślubny a jak reporter

witam,
    może mody ocalą ten temat i nie zjedzą mnie ślubni, którzy są sola tego forum. Przy zakupie używanej puszki zawsze jest zastrzeżenie aby unikać aparatów trzepiących śluby i reporterkę.

Moje pytanie, czego oczekiwać po aparacie po ślubach i reporterce? Przebiegu, oczywiste ale czy spust albo układ, mechanika się bardziej zużywa gdy leci długa seria?

pomijamy w dyskusji puszki obdarte zewsząd służące na wojnach, rajdach i innych przyrodniczo niekorzystnych warunkach

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja bym do tematu podszedł z innej strony - zdecydowana większość "ślubnych" to osoby działające na własny rachunek i z tego powodu chuchają i dmuchają na sprzęt, bo wybulili za niego grubą WŁASNĄ kasę i oczekują, że długo i niezawodnie im posłuży. Reporterzy "na etacie" (czyli tacy, po których można się spodziewać sprzętu z duuużym przebiegiem) z reguły dysponują sprzętem służbowym - jak coś trzaśnie, to wymiana na koszt redakcji - i stąd mniejszy szacunek do sprzętu.
    To, co napisałem, to oczywiście spore uproszczenie i generalizacja, ale gdybym miał wybierać, to kupił bym sprzęt po ślubnym, w naiwnym przekonaniu, ze ten poprostu wymienia go na inny model (np. CF na FF czy MkI na MkII), a nie od reportera.
    Jeszcze z czasów analoga pamiętam jednego reportera gazety lokalnej, który oklejał taśmą wszystkie wycierające się w normalnej eksploatacji cześci obudowy. Po zjęciu taśmy i zmyciu kleju aparat wizualnie jak nowy :-)
    Ostatnio edytowane przez masahuku ; 20-01-2010 o 15:48
    CanOn Can'tOff

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

pewna niescislosc sprzet sluzbowy praktycznie nie istnieje teraz... jak juz to swoj wlasny.

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Stereotypy... Najlepszy sprzęt to po kimś, kto go w ogóle nie używa. W ogłoszeniach o autach użwanych: "auto zadbane, jeździła kobieta..." Boże.. nigdy nie kupiłbym samochodu od swojej żony Sprzęt po prostu trzeba sprawdzić. Bo można tarfić na "ślubnego" pedanta i amatora robiącego 1000 zdjęć rocznie, ale trzymającego aparat luzem w samochodzie w skrzynce z narzędziami... Co by nie mówić zwykle zawodowiec bardziej dba o sprzęt (zwłaszcza własny), bo wie jak i jest to jego narzędzie pracy, które ma być niezawodne, nawet jeśli nieuniknione są wizualne mankamenty, otarcia itp.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No i dlatego napisałem, że to "spore uproszczenie i generalizacja".

Niemniej jednak wolałbym sprzęt po fotografie ślubnym choćby z racji warunków pracy - przeważnie sucho i ciepło. Choć w dobie mody na sesje bagienno/wodno/industrialno/ekstremalne, ta teza też pewnie znajdzie oponentów (i słusznie).

A wracając do pytania wątkotwórcy - przy wystrzelaniu 100 000 zdjęć seriami przycisk spustu zużyje się mniej niż przy strzałach pojedynczych...;-)
    CanOn Can'tOff

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Przebieg to wazna rzecz ale to, co prezentuje soba aparat/obiektyw z zewnatrz mowi wiele o jego historii i wlascicielu. Jesli sprzet nie posiada zarysowan, zadrapan, ulaman czy odpryskow lub wgniecen a do tego wlasciciel posiada pelna dokumentacje, to prawdopodobienstwo trafienia zarznietego egzemplarza jest znikome. Chyba, ze trafil mu sie jakis bubel z FF/BF lub inną uciazliwa wadą i chce sie go pozbyc. :neutral:

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Nikt tu nie wspomniał o przyrodnikach i zapalonych podróżnikach amatorach.
    Oni potrafią nieźle dać w kość sprzętowi.Wymiana obiektywów w pyle, mgle, mrozie, przejścia z zimna do ciepła, wilgoć, piasek i sól znad morza. Przy tym ślubniaki to aparaty które nic nie widziały.

Kupując używkę warto poznać osobę, jej sposób obchodzenia się ze sprzętem.
    Reporter mający 2, 3 aparaty by nie zmieniać obiektywów mniej narazi migawkę lustro i matrycę na zużycie niż amator z jednym aparatem zmieniający ciągle obiektywy, i co miesiąc czyszczący matrycę.

Zablokowany

Domyślnie

nie wiem jak w canonach-ale w minoltach jest taka przypadłość że od nieużywania-psuje się migawka-więc kupno aparatu z bardzo małym przebiegiem-bo właściciel np został pochowany-a rodzina po 2 latach stwierdziła że sprzęt sprzedaje-też jest ryzykowne

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio byłem na imprezie z fotoreporterami z wielu redakcji i szczerze mówiąc, za przeproszeniem, takiego bydła to chyba nigdy nie spotkałem.
    Kilkukrotnie zdarzyło mi się oberwać z aparatu, kamery lub obiektywu i żaden "właściciel" się tym nie przejął, także ja po "fotoreporterach" sprzętu bym nie kupił.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Nikt tu nie wspomniał o przyrodnikach i zapalonych podróżnikach amatorach.
    Ci zostali wyłączeni w pierwszym poście.
    CanOn Can'tOff

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów